Der sker stadig mange indbrud i Gentofte Kommune. Modelfoto: Mostphotos

Der sker stadig mange indbrud i Gentofte Kommune. Modelfoto: Mostphotos

Politiet kæmper fortsat med at knække indbrudskurven i Rudersdal

Nordsjællands Politi har sigtet dobbelt så mange for indbrud i år i forhold til sidste år, siger efterforskningsleder, men Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Gentofte er eftertragtede indbrudsområder

Af
Mikkel Brøgger Petersen

I modsætning til tendensen på landsplan kæmper Nordsjællands Politi fortsat med at knække indbrudskurven i Rudersdal Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune og Gentofte Kommune. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Vicepolitiinspektør og leder af Efterforskning Syd, Lau Lauritzen, fortæller, at niveauet nogenlunde ligger, som man forventede.

"Når jeg siger forventet, så er niveauet selvfølgelig stadig for højt, og det skal ikke tages som om, at vi ikke gør noget. Men niveauet er, hvad vi kan forvente. Det generelle fald i Nordsjællands Politi rammer ikke Rudersdal Kommune, Lyngby-Taarbæk Kommune og Gentofte Kommune," siger han.

Eftertragtede kommuner

De tre kommuner har fristelser, som kriminalitetskriblende fingre ikke kan stå for: God beliggenhed i forhold til flugt-ruter, tæt på København og masser af stjæl- og salgbart gods i de tætpakkede parcelhuskvarterer. Der er en god infrastruktur, tæt bebyggelse og et område, som også i de kriminelle kredse er kendt som velhaverkvarterer.

"Når vi kigger på de bevægelsesmønstre, som de grupper, vi kigger på, har, så ligger de tre kommuner tættest på København i vores politikreds. De ligger meget op ad hovedårerne i trafikken med både veje, S-togsnettet og Kystbanenettet," siger Lau Lauritzen.

"Tætheden i beboelserne er i disse kommuner større. Det samme er tætheden i forhold til værdier. Indkomstgrundlaget er også størst i disse kommuner, så når der er nogle af de største værdier, er det også dét, som de forskellige grupper går efter," siger han.

Indbrudstyvene kan overordnet opdeles i tre grupper: De omrejsende kriminelle, for eksempel østeuropæiske tyvebander, rocker- og bandemedlemmer og de lokale tyve, som kan være narkomaner, der igen og igen forfalder til kriminalitet.

Styrket indsats

På denne tid af året er det kronede dage for indbrudstyve. Det ved Nordsjællands Politi, som har styrket indbrudsindsatsen.

"I sidste uge havde vi en særlig indbrudsindsats, hvor vi var tilstede døgnet rundt. Vi har afsat betydeligt flere ressourcer til eftermiddagen og aftenen, og vi vil resten af året iværksætte særlige indsatser på udvalgte tidspunkter," siger Lau Lauritzen, som på grund af efterforskningen ikke vil uddybe, hvad betydeligt flere ressourcer dækker over.

I slutningen af sidste år nedsatte Nordsjællands Politi også en afdeling, som specialiserer sig i indbrud.

"Afdelingen blev opgraderet 1. september, hvor vi har forstærket indsatsen. Vi har placeret hovedsædet i den sydlige del af politikredsen, fordi det er her de tre mest udsatte kommuner er. Vi har styrket analysedelen og samarbejdet med andre politikredse, også ude i Europa. Det har givet resultater. Vi har måske ikke nedbragt antallet af indbrud, men vi sigter flere. I politikredsen har vi sigtet 12-13 procent, hvor vi ellers plejer at ligge omkring det halve," siger han.

En anden ting, som Nordsjællands Politi har forbedret, er gerningsstedsundersøgelser.

"En af vores målsætninger er at forbedre sporsikring. Der, hvor vi har de bedste resultater, er, hvor vi laver gode gerningsstedsundersøgelser. Det har vi altid gjort, men vi har skærpet niveauet. Vi sikrer nu flere spor, og når vi gør det, får vi større og hurtigere viden," siger Lau Lauritzen og understreger, at indbrud fortsat er en prioriteret opgave for Nordsjællands Politi.

"Vi fastholder fortsat fokus på indbrud, selv om vi har terrortrusler og bandekrig, for det er vigtigt for os. Men det er ikke så nemt. Nogle gange er tallene med os, andre gange er de ikke, men vi sigter betydeligt flere," siger han.

Publiceret 23 October 2018 11:30