Mor til syv springer ud som iværksætter:

Producerer plankeborde med historie

I dag udvider Jo Toppenberg fra Nærum webshoppen med en fysisk butik på Nærumvænge Torv, hvor man kan opleve unikke plankeborde og andet interiør

Af
Anne Dahl Kristensen

“For tre år siden vidste jeg ikke meget om træ. Men der kan ske meget på tre år,” fortæller Jo Marianne Toppenberg Lazar med et smil.

Datterens køb af et plankebord på Den Blå Avis fik for tre år siden idéen om egen virksomhed til at blomstre hos Jo Marianne Toppenberg Lazar. Stille og roligt gik hun og familien i gang med at lave deres egne plankeborde, og de fandt ud af, at talentet var til stede. Da først træet blev slebet, sprang idéerne frem i samme tydelig form som konturerne i træet.

“Vi kom i kontakt med forskellige savværker, hvor vi fandt de unikke stykker træ. Vi begyndte med at producere plankeborde, men kort tid efter havde vi jo også produceret spækbrætter, knivholder og vinreoler, og vi fandt ud af, at der var en efterspørgsel på det hele,” fortæller Jo Marianne Toppenberg Lazar, der selv er uddannet kemiingeniør.

.

Træ med historie

Jo fik oprettet firmaet 'Rå by Toppenberg' med en hjemmeside og webshop, og i takt med at efterspørgslen steg, valgte Jo Marianne at dedikere sig fuldt ud til træet.

Hidtil har produktionen fundet sted hjemme i værkstedet ved huset i Nærum, men nu har Jo Marianne fået et lokale på Nærumvænge Torv, hvor hun både kan vise produkterne frem i forbutikken og slibe og producere i baglokalet.

Og det er unikke produkter, som hun har at byde på. Udover kvalitet og udseende er der nemlig en tredje faktor, som Jo Marianne lægger stor vægt på i udvælgelsen af træet.

“Vi vil gerne have træ med historie. Vi har for eksempel et bord, der er lavet af egetræ fra Knuthenborg gods, som blev plantet dengang englænderne stjal vores flåde for over 200 år siden. Dengang gik kongen ud og befalede, at der skulle plantes egetræer, og så er der jo sket en del med skibsfarten siden, så behovet for egetræ er ikke længere så stort. Til gengæld kan vi bruge det til borde,” fortæller Jo Marianne.

Planker med historie bliver omdannet til unikke plankeborde hos Rå by Toppenberg i Nærum.

Planker med historie bliver omdannet til unikke plankeborde hos Rå by Toppenberg i Nærum.

Kreativ tilfredsstillelse

Plankebordene lægger i den forstand godt op til samtaler omkring middagsbordet. Ligeledes har Jo fundet en stor mahogni-planke, der lå efterladt i et hjørne på et savværk, men som stammer fra Afrika, og det er lykkedes at købe et parti gulvplanker hjem, som ellers har ligget i Vor Frelser Kirke på Christianshavn siden 1890.

Og som firmanavnet angiver, er det ikke borde med sirligt lige kanter og stringente design, der gør sig gældende i den nye Nærum-butik.

“Vi går meget op i ikke at slibe patinaen væk på de her planker, som netop har en historie bag sig. På bordet, der er lavet af plankerne fra Vor Frelser Kirke skal man stadig kunne se mærkerne fra stolene, tårerne, der har ramt gulvet og så videre. Det skal slibes nænsomt, og det må gerne være råt i udtrykket,” fortæller Jo Marianne.

Jo Marianne og hendes mand har syv børn sammen, så det er ikke fordi, de keder sig eller mangler projekter i deres liv. Men Jo Marianne trives i høj grad i sin nye rolle som iværksætter.

“Jeg kan godt lide det kreative fag. Det med at man skaber noget, det giver en stor tilfredsstillelse, og vi laver bordene, som vi godt kan lide dem,” fortæller Jo Marianne.

Foruden plankeborde producerer Rå by Toppenberg også mange andre produkter. Blandt andet hylder, vinreoler, små borde og knivholdere.

Foruden plankeborde producerer Rå by Toppenberg også mange andre produkter. Blandt andet hylder, vinreoler, små borde og knivholdere.

Learning by doing

Familien har efterhånden produceret cirka 300 borde. Og fælles for dem alle er, at de er lavet med passion, og hvor der undervejs i processen bliver eksperimenteret med teknikker, træsorter og farver.

Nogle kunder kommer og ser et færdigt bord, som de vil købe, men lige så ofte er det træet, som kunderne ser og udvælger til deres bord.

Netop fordi, bordene bliver skabt ud fra Jo's egen smag, har hun også indført et princip med, at bordet ikke er solgt, før det står helt færdigt. Hvis kunden ikke kan lide det endelige resultat, står det vedkommende frit for ikke at købe det alligevel.

Butikken på Nærumvænge Torv 2, parterre åbner i dag, lørdag 3. marts kl. 10-14. Herefter er der åbent tirsdag kl. 14-17 og lørdag kl. 10-14 samt efter aftale.

Læs mere på hjemmesiden: raabytoppenberg.dk

Publiceret 03 March 2018 11:30

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV