Svanerne fik vinger i Birkerød Hovedgade

Tirsdag fik den nye butik Svanerne en flyvende start med åbningsreception og flot fremmøde

Af
Anne Dahl Kristensen

Forhåbentlig bliver den daglige gang i Svanerne lige så positiv, som åbningen var det tirsdag.

For den nye butik i Birkerød Hovedgade har nemlig et godt formål bag sig, som kan komme flere lokale borgere til gavn.

Dels er varerne i butikken håndværk, der er produceret i Værkstederne ved Rude Skov, der er et værksted for mennesker med psykiske og fysiske handicap. Men ikke mindst er det udfordrede, ledige borgere, der skal drive butikken i det daglige, så de dermed forhåbentlig kan vokse sig stærkere og blive klar til at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

Det er Heine Søndergaard, der er indehaver af 'Bæredygtig Forandring', som har taget initiativ til butikken. Han har i forvejen løst mentoropgaver for det lokale jobcenter og Ruderdal Kommune, som også støtter projektet med Svanerne. I en pressemeddelelse siger han:

“Da jeg så det fine håndværk fra Værkstederne i Rude Skov og samtidig havde meget at gøre med beskæftigelsesområdet som mentor, tænkte jeg: Hvorfor er der ikke nogen, der har koblet de to ting og åbnet en butik? Og det er det, vi forsøger at gøre nu,” siger Heine Søndergaard, der tirsdag kunne byde alle de fremmødte velkommen.

Pligt til at hjælpe

Og der er rigeligt med opgaver at tage fat på for de ledige borgere, som nu bliver aktiveret i butikken. Det at drive en butik har nemlig mange konkrete arbejdsopgaver i sig, som man kan bygge videre på som ledig og jobsøgende, eksempelvis regnskab, varebestilling, kundehåndtering og service, rengøring og mødestabilitet.

“Min drøm er, at butikken bliver en slags udslusningssted for dem, der har slået sig på livet, et meningsfuldt afprøvningssted, hvorfra de flyver videre ud til praktik i almindelige virksomheder. For når de har været her, ved vi, hvad de kan,” siger Heine Søndergaard, der fortsætter:

“Jeg er drevet af, at vi har en pligt til at hjælpe andre, der har det dårligere end os selv. Og jeg ved fra mit arbejde, at man vokser af at give værdi for nogen, der har det dårligere end sig selv.”

Borgmester Jens Ive og formanden for kommunens Erhvervsudvalg, Randi Mondorf var også mødt op ved åbningen. Foto: Anne Dahl Kristensen

Borgmester Jens Ive og formanden for kommunens Erhvervsudvalg, Randi Mondorf var også mødt op ved åbningen. Foto: Anne Dahl Kristensen

Omgivelser med mening

Også formanden for Erhvervsudvalget i Rudersdal Kommune Randi Mondorf (V) øjner konkrete muligheder for kommunens udfordrede ledige.

“Det er en virkelig god ide at afprøve vores ledige her med helt konkrete butiksopgaver. Jeg er sikker på, at når de kandidater, der starter i butikken, oplever at være i nogle omgivelser, der giver mening for dem, og hvor de giver værdi for andre, så vokser de selv. Når de skal få en butik til at fungere med alle de arbejdsopgaver der er, bliver det muligt hurtigere at følge, hvordan de agerer, og så kan vi simpelthen hurtigere få dem beskrevet i deres recovery-proces og dermed også i beskæftigelsesøjemed,” siger Randi Mondorf.

Der er plads til 25 kandidater ad gangen i butikken Svanerne. Butikken får også en webshop, og den fysiske butik har åbent hverdage kl. 10-17 samt lørdage i samme tidsrum. .

adk

Et af de produkter, som man kan købe i Svanerne, som brugerne af Værkstederne i Rude Skov har produceret. Hvem kan ikke bruge et forsamlingshus til fuglene i haven. Foto: Anne Dahl Kristensen

Et af de produkter, som man kan købe i Svanerne, som brugerne af Værkstederne i Rude Skov har produceret. Hvem kan ikke bruge et forsamlingshus til fuglene i haven. Foto: Anne Dahl Kristensen

Om Svanerne

Initiativtager Heine Søndergaard har, udover at være indehaver af Bæredygtig Forandring, også en baggrund som officer i Søværnet og som jobkonsulent i Arbejdsformidlingen.

Åbningen af Svanerne sker i samarbejde med Værkstederne ved Rude Skov, Socialområdet og Beskæftigelsesområdet i Rudersdal Kommune.

Publiceret 07 March 2018 16:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV