DEBAT:

Børn er ikke effektive

Af Mette Stenby Andresen, Trudeslund 6, 3460 Birkerød

I forbindelse med den igangværende debat om masterplan på børneområdet, spurgte Rudersdal Avis på Facebook hvad deres følgere synes om forslaget "flere store børnehuse i Rudersdal". Efter ca. 15 timer havde mere end 20 personer skrevet kommentarer imod denne ide. Så vidt man kan læse i avisens artikel er omdrejningspunktet for spørgsmålet, at det såfremt man ønsker et bredt udvalg af tilbud af børnepasningstilbud (med små børnehaver, store og små børnehuse og generel sikring af tilstrækkelig antal pladser) vil "udfordre muligheden for at sikre en effektiv drift.". Men ønsker vi, borgere, småbørnsforældre (og bedsteforældre), skatteydere, primært en effektiv drift af børneinstitutionerne - for enhver pris? For hvilken pris?

En ting, er forældres ønsker om en bestemt pasningsform, afhængig af forskellige subjektive præferencer. Noget andet er børnenes behov for det rette tilbud. Nogle børn trives i store grupper, med mange børn, aktiviteter og er ikke så påvirket af skiftende personale. Andre børn har det bedst i små grupper, med ro, få variationer og samme personale og børn omkring sig. Ideelt set kan de større, fleksible institutioner, med god ledelse og tilstrækkelig ressourcer, have mulighed for at strukturere hverdagen, så den passer til langt de fleste børn. Men, hvis ressourcerne er knappe og de varierede tilbud ikke er tilgængelige, fordi de ikke kan garantere en "effektiv drift", hvad er så prisen?

Hvor mange børn kan vi acceptere bliver stressede, mangler ro, mangler stimulering, forsvinder i mængden, ikke lærer at finde ro, men kun at være "på" for at tiltrække sig opmærksomhed? Hvor dyrt bliver det for kommunen, når de når skolealderen? Eller hvis forældrene ikke synes, at Rudersdal er den bedste "bo kommune" og på trods af vores grønne områder og dejlige byer vælger kommunen fra.

Kan det betale sig? Er det effektivt? Hvad med et drastisk forslag: "Accepter at børn ikke er effektive".

Publiceret 08 March 2018 22:27

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV