DEBAT:

Det er dyrt at være passiv

Af Jacob Netteberg er direktør, iværksætter, frivillig flygtningehjælper og medlem af Radikale Venstre i Rudersdal

Det udsigtsløse er at sidde passivt og bare pege fingre.

Og ofte sker det, at man kommer til at rette bager for smed, når man ikke selv har erfaring med det, man kritiserer.

Således må man endnu engang konstatere, at Ditlev Otte-Trojel og Mette Thiesen bruger kræfter på - fejlagtigt - at udråbe integrationsindsatsen som “nytteløs”.

Vi må åbenbart forstå, at Nye Borgerlige ser vores kommune og land som “oversvømmet” af velfærdsmigranter.

Læs debatindlægget: Nej, danskernes penge skal ikke gå til integration

 

I Rudersdal har vi siden 2014 i alt modtaget 479 nye borgere i en kommune med +56.000 indbyggere. Det er næppe en ”oversvømmelse” med en forøgelse på under 1%. I øvrigt er adskillige af dem kristne eller mennesker, der er flygtet fra fanatisk islamisme.

Man skulle tro, at enhver der har set Inger Støjberg i nyhederne godt ved, at der ikke bliver givet ved dørene i asylsager. Og at vi står med den største humanitære flygtningekrise siden 2. Verdenskrig i Syrien, hvor enhver kan se, at det ikke er et spørgsmål om “velfærd” men om overlevelse. Også hvis man kommer fra de overpakkede flygtningelejre i nabolandende (de såkaldte nærområder, der er fyldt til bristepunktet).

Gå i stedet en tur i Birkerød Hovedgade og hør folk igen og igen tale om frygten for butiksdød. Læg så mærke til hudfarve og nationalitet på både den mest succesfulde café, adskillige frisørsaloner, blomsterbutik, cykelhandler, mobilforretning, slikbutik, og ja, adskillige pizza- og shawarmabarer. Vi har tandlæger, ejendomsmæglere og buschauffører. Vi har ekspedienter i Netto og i Silvan. Alle har de en historie, som ikke vidner om “velfærd” men om overlevelse. Og alle bidrager de til vores samfund. De betaler skat, deres børn går i skole, og de handler selv i vores butikker.

I dag er det ca. 6 % af de etniske danskere, der har modet til at starte egen virksomhed/forretning*, hvorimod iværksætterlysten blandt flygtninge (ikke migranter, men flygtninge!) er på 11 %. Efter 3 års virksomhed er ca. 36 % af de danske virksomheder stadig i gang. For flygtningene gælder det 40 %. Ikke alene er de mere driftige iværksættere; de er også mere vedholdende.

Dertil kommer, at når en flygtning starter egen virksomhed, er de ofte tilbøjelige til at ansætte deres egne familiemedlemmer. Således kan en succesfuld shawarmabar ikke bare flytte én person fra passiv forsørgelse til driftig skatteborger, men ofte både 2 eller 3 personer på én gang.

Så det eneste udsigtsløse ved integrationsarbejdet er, hvis det ikke bliver gjort.

Men heldigvis er der masser af mulighed for hjælpe til – så jeg inviterer gerne Ditlev og Mette en tur ud i virkeligheden. Sammen kan vi både hjælpe mennesker i nød og få glæde af driftige iværksættere i vores by.

*Kilde, Dansk Arbejdsgiverforening og Danmarks Statistik, AGENDA, 21. marts 2016

Publiceret 04 April 2018 00:00

SENESTE TV