Jens Bruhn faldt om med hjertestop:

Blev reddet af ukendt hjerteløber

Det tidligere medlem af kommunalbestyrelsen i Rudersdal, Jens Bruhn, efterlyser nu den mand, som er årsagen til, at han fortsat er i live i dag

Af
Anne Dahl Kristensen

19. marts 2018 sent om aftenen gjorde Jens Bruhn og hans hustru, Kirsten, klar til at gå i seng i hjemmet i Nærum. Men afslutningen på dagen blev alt andet end rolig.

“Jeg rejser mig op for at gå i seng, og kan så mærke, at jeg bliver dårlig. Derefter husker jeg intet,” fortæller Jens Bruhn.

Det nu 70-årige, tidligere medlem af kommunalbestyrelsen, havde fået hjertestop, og hustruen, Kirsten, der er sygeplejerske, fik hurtigt ringet 112 og sat gang i hjertemassagen.

Men kort tid efter stod der også en såkaldt 'hjerteløber' i stuen, som med den medbragte hjertestarter fik sat gang i den livreddende førstehjælp.

“Ingen af os aner, hvem den mand er, og hvordan han er kommet ind til os, men jeg er ham evigt taknemmelig, og jeg tænker på ham ved hvert åndedræt, jeg tager. Jeg er nemlig temmelig øm i brystkassen,” fortæller Jens Bruhn, der nu er hjemme fra sygehuset, og trods omstændighederne har det godt.

Hovedstadens hjerteløbere

Den såkaldte Hjerteløber-ordning er i øjeblikket gældende i Region Hovedstaden.

Konceptet er bygget op omkring en Hjerteløber-app. Ordningen er oprettet af Trygfonden, og den går i korte træk ud på, at borgere over 18 år, der kan lave hjertelungeredning tilmelder sig som hjerteløber via app´en, og dermed indgår i korpset af hjerteløbere.

Når personalet hos 112 Alarmcentralen får opkald om hjertestop, sender de automatisk besked til Hjerteløberne ved hjælp af app´en, og dermed kan den hjerteløber, der er tættest på den syge borger, løbe direkte af sted med hjertestarter. Akkurat som det var tilfældet med Jens Bruhn.

Al kommunikation går igennem app´en, og derfor er der som udgangspunkt ingen af parterne, der kender identiteten på hinanden.

Efterlyser sin redningsmand

Takket være den ukendte hjerteløber er Jens Bruhn i live i dag.

Han og hustruen Kirsten kendte ikke til ordningen før Jens´ hjertestop, men ønsket om at udbrede kendskabet til ordningen og få flere til at melde sig som hjerteløbere, er blandt andet en af grundende til, at Jens Bruhn nu fortæller sin historie.

“For os er denne hjerteløber en anonym redningsmand, men det må jo være en borger, der bor i nærheden af os. Vi ved, at den hjertestarter, der hænger tættest på os, er ved Egehegnet. Jeg fortæller historien, for tænk, hvis vi kan få flere til at tilmelde sig denne ordning og på den måde være med til at redde liv og i øvrigt øge interessen for basal førstehjælp. Det gør jo virkelig en forskel, og uheldet kommer, før man tror det,” lyder det fra Jens, der tilføjer:

“Samtidig håber jeg, at den hjerteløber, der reddede mig, vil give sig til kende. Jeg vil meget gerne sige tak til ham, og fortælle, hvilken forskel han har gjort.”

Ros til sundhedsvæsenet

Jens Bruhn husker ikke selv noget fra hændelsen, men han har fået hele forløbet genfortalt af sin kone, og han er imponeret over indsatsen.

“Den kvinde, som Kirsten talte med på alarmcentralen, formåede hele tiden at instruere Kirsten nøje i, hvad hun skulle gøre. Og selvom Kirsten jo er sygeplejerske, og godt ved, hvad der skal gøres, så er man jo noget ude af sig selv i sådan en situation. Så for hende var det meget betryggende, at kvinden i røret hele tiden var et skridt foran i processen, og forklarede, hvad der skulle ske,” fortæller Jens Bruhn og fortsætter:

“Derudover skal personalet på hospitalet også have stor ros. Man hører så meget kritik af det danske sundhedsvæsen, men min oplevelse var, at jeg blev mødt af en meget velkvalificeret maskine, der kørte super professionelt fra første minut. Alt det personale, jeg mødte undervejs, var så imødekommende, dygtige og behagelige. Og det stopper jo ikke engang, når man bliver udskrevet. Derefter bliver der stadig taget hånd om en med diverse tilbud, samtaler med psykolog og andre relevante faggrupper. Der er blevet taget fantastisk godt hånd om mig.”

Kommer sig uden men

Jens Bruhn har efter sit hjertestop fået indopereret en pacemaker (ICD). Han er selvfølgelig også kommet på en del medicin, og han har som før nævnt smerter i brystkassen efter hjertemassage og stød fra hjertestarteren.

“Men det er jo kun et lille kontingent at betale, og jeg har heldigvis ikke tabt så forfærdelig mange færdigheder," fortæller Jens Bruhn.

Den kommende tid skal han bruge på at komme sig fuldstændig, men alle, der kender Jens Bruhn, ved også, at han så småt allerede har gang i computeren på kontoret og diverse skriverier.

Efter sin oplevelse sender han samtidig en venlig opfordring videre til grundejerforeninger, Rudersdal Kommune, handelsstandsforeninger og lignende parter til at få opsat flere hjertestartere i deres respektive områder, for de redder liv.

Og så håber han ikke mindst, at han også kan få lejlighed til at møde sin redningsmand.

Så hvis du er den pågældende hjerteløber kan du kontakte Jens Bruhn på telefon: 51 49 34 24 eller e-mail: jensbruhn1@gmail.com

Om Hjerteløberne

  • TrygFonden Hjerteløber er et samarbejde mellem Region Hovedstadens Akutberedskab og TrygFonden.
  • Hjerteløberne modtager via appen TrygFonden Hjerteløber en alarm fra Region Hovedstadens Akutberedskab, når der er et formodet hjertestop i nærheden.
  • Hjerteløberne sendes på mission for at yde hjertelungeredning og hente en hjertestarter for at kunne begynde genoplivningen, inden ambulancen når frem.
  • TrygFonden Hjerteløber er den største af sin art i Danmark.
  • I dag er der knap 17.500 frivillige hjerteløbere tilmeldt TrygFonden Hjerteløber.
  • Projektet gik i luften den 1. september 2017. Siden da har 2.152 frivillige hjerteløbere været på mission 533 gange i Region Hovedstaden for at yde genoplivning og bringe hjertestartere til stedet.


Bliv TrygFonden Hjerteløber

  • Hvis du er over 18 år, bor i Region Hovedstaden og har en smartphone, kan du blive TrygFonden hjerteløber. Du skal downloade appen ”TrygFonden Hjerteløber” og tilmelde dig. 
  • Når der bliver ringet 1-1-2 om et formodet hjertestop, kan Region Hovedstadens Akutberedskab sende dig på en mission via appen. Du bliver bedt om enten at yde hjertelungeredning eller hente en tilgængelig hjertestarter, som du kan bringe frem til personen med hjertestop. 
  • Hvis du bliver kaldt ud til et hjertestop, får du en alarm på telefonen, som kan afvises eller accepteres Det er en fordel, men ikke et krav, at du har været på kursus i livreddende førstehjælp. Du kan altid afmelde dig hjerteløberordningen, hvis du ikke længere ønsker at være med. 
  • Læs mere på www.hjertestarter.dk/saadanredderduliv/bliv-hjerteloeber

Publiceret 16 April 2018 11:30

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Rudersdal Avis
SENESTE TV

Operacafé på Mariehøj

musik Rudersdals eget operakompagni er på hjemmebane, når de kommer til Kulturcenter Mariehøj. Det gør de søndag 29. april og søndag 6. maj. Begge dage er det klokken 15, hvor der også serveres kaffe og kage i caféen på Kulturcenter Mariehøj. Operakompagniet hedder Opera Nordsjælland og i efteråret ’17 opførte kompagniet tre opførelser af operaen Cavalleria Rusticana i blandt andet Sorgenfri Kirke, men nu er de tilbage på hjemmebanen. Koret består af amatører fra hele Nordsjælland, og desuden medvirker to unge fremadstormende solister, hovedrolleindehavere fra Cavalleria Rusticana, sopranen Simone Sand Victor og tenoren Andreas Bigom. Musikken består af klip fra populære operaer, operetter og musicals, der er kædet sammen af Opera Nordsjællands faste instruktør Kirsten Schultz Hansen. Kostumerne står Marianne Martins for, og ved flyglet sidder Laurits Dragsted, og for den musikalske ledelse står Opera Nordsjællands korsyngemester Paul Frederiksen. Billetter købes på Billetto.dk.

Marked for kunst og håndværk

markedsdag For andet år i træk åbnes dørene for Vedbæk Design og Kunsthåndværkermarked. “Kom og nyd et par hyggelige timer i vores lyse lokaler, hvor lækkert design og godt håndværk er gået sammen i skøn forening. Mød designeren og kunsthåndværkeren og få historierne bag produkterne,” skriver Følsgaard Design, der er arrangør af markedet, der løber af stablen 5. og 6. maj fra 10 til 16. På markedet er der cirka 20 stande, men der er arbejdet hårdt på, at diversiteten er så høj som mulig. Man kan se smykker, børnetøj, keramik, pyjamaser og anden form for tekstildesign. Der vil også være muligt at se glaskunst, træ-skulpturer og smage på forskellige former for kaffe. Det koster 10 kroner at komme ind - børn under 12 år er gratis. Hvis man tager et billede af denne artikel og viser den i indgangen kommer man gratis ind. Markedet finder sted på Vedbæk Stationsvej 18.

Længere vej til valgfag

Folkeskolen Forleden holdt Børne- og Skoleudvalget møde, og her var det kommende skoleårs valgfag på dagsordenen. På mødet principgodkendte man, at der mellem skolerne udarbejdes en valgfagsmodel, samt at der i de tre skoledistrikter undersøges, hvilke muligheder der er for et samlet fælles valgfagsudbud. “Vi har i de senere år motiveret skolerne til at samarbejde om valgfag for at få et bredere udbud af valgfag. En to-sporet skole kan på en given årgang typisk ikke magte mere end to-tre valgfag,” siger udvalgets fungerende formand Jens Darket (V). I indeværende skoleår har der været samarbejde mellem Ny Holte Skole og Dronninggårdskolen samt mellem Trørødskolen og Vedbæk Skole, men fremover skal alle skoler indgå i samarbejder i de tre nyetablerede skoledistrikter. Det betyder, at eleverne selv skal transportere sig frem og tilbage mellem skolerne, hvis de vil have lov at vælge mellem alle udvalgte valgfag. “Det, at eleverne selv skal transportere sig, er helt uproblematisk. Der er maksimal tre kilometer mellem de skoler, som samarbejder,” siger Jens Darket. Fortsættes side 2 Der bliver ingen fælles kørsel eller service fra skolens side, hvis man vil gå til valgfag på en naboskole. “Eleverne forventes at transportere sig selv på gåben eller på cykel. De er naturligvis også velkommen til at benytte bus, men derved opnår de ikke den samme fysiske udfoldelse og de fordele det giver i forhold til øget læringsparathed. Vi forventer egentlig, at eleverne på sigt kan transportere sig indenfor hele det skoledistrikt de er tilknyttet,” uddyber formanden. Sikker skolevej Susanne Fris er skolebestyrelsesformand på Bistrupskolen. Hun kender ikke til forslaget og det er ikke noget, der er drøftet i skolebestyrelsen. Susanne Fris mener, der kan være problemer, hvis børnene skal hen på andre skoler end deres egen for at tage et valgfag. “Jeg har ikke set forslaget fra Børne- og Skoleudvalget, og vi har på Bistrupskolen ikke diskuteret det som et emne på vores dagsorden, men vi har da talt lidt løst om det. Da vi ikke har haft det oppe som et emne, kan jeg ikke udtale mig på bestyrelsens vegne, om vi synes det er en god ide eller ej, men personligt, ser jeg et problem i, at eleverne skal transportere sig selv rundt, uden voksenopsyn. Det kommer selvfølgelig an på elevernes alder, og på afstanden. Er det de ældste elever, og det kun er til en naboskole - og der er en sikker vej dertil, vil det for mig personligt være ok, med et enkelt fag om ugen, i en ydertime for eksempel,” siger hun. På Trørødskolen er Charlotte Koch Hess formand. Hun er ikke så skeptisk som sin kollega Susanne Fris. “I sparetider er man nødt til at lave fyldte valgfagshold. Derfor tænker jeg, at det er en god idé, at vi på Trørødskolen tilbyder valghold i samarbejde med de øvrige skoler i vores nærområde. På den måde bliver udbuddet større og af højere kvalitet. Og i valgfag skal der være mulighed for at vælge efter interesse,” siger hun. At eleverne må op på cyklen eller ind i bussen bekymrer ikke hende. “Det ser jeg ikke som en stor udfordring. Det er jo noget, de vælger efter interesse og så er eleverne jo motiverede for det. Det er jo ikke små børn, vi taler om, men elever i 7.-9. Klasse. Og synes man, det er et problem, så er der jo en mulighed for at vælge et valgfag på sin egen skole,” siger hun. Skoleleder: Helt fint Skoleleder Søren Wadt fra Ny Holte skole har også kun godt at sige om forslaget. Han - og kommunens andre skoleledere har sammen med forvaltningen udarbejdet forslaget. “Skolelederne har været en del af en arbejdsgruppe, der har set på mulighederne for øget samarbejde i distrikterne. Vi er herefter blevet præsenteret for forventningen om samarbejde. Derefter har vi selv sat gang i samarbejdet på tværs af Kongevejen,” siger han om samrbejdet mellem skolerne i hans distrikt. Søren Wadt er ikke bekymret for at hans elever skal blive udsat for farer i trafikken. Afstandene i hans distrikt er ikke større end eleverne kan klare det. “Vi taler om elever fra 7. – 9. klasse og i den aldersgruppe forventer vi, at de kan færdes sikkert i trafikken. I vores tilfælde er det jo i øvrigt virkelig kort afstand og en helt sikker vej. De afstande vi har i vores distrikt er i min optik ikke større end eleverne fint kan transportere sig selv. Forslaget blev fremlagt for kommunalbestyrelsen onsdag aften, som derved tager stilling til sagen. Her er de nye valgfag Skolerne har indsendt ønsker om at få godkendt valgfag og fagene byder på meget vid variation. Der er noget for enhver smag. De valgfag der blev fremlagt er: Ÿ Robotteknologi og lego Ÿ Brætspil Ÿ Orientering og journalistik Ÿ Samtidskunst – laboratorium Ÿ Litterær salon Ÿ Innovation og bæredygtighed Ÿ Kodning, E-sport og it Ÿ Samfundsfag og demokrati Ÿ Økonomi Ÿ Bridge Ÿ Internationalisering Ÿ Friluftsliv Ÿ International politik og finans Ÿ Boost @Fakta Brod Weekend3:Fra skoleåret 2014/15 blev valgfag fremrykket til 7. klasse og gjort obligatorisk for eleverne med et årligt vejledende timetal på 60 timer.

Elev:

Større afstande giver udfordringer

Valgfag De voksne i skolebestyrelser, politikere og på skolelederkontorerne synes den nye idé med flere valgfag spredt på flere skoler er en god idé. Men hvad synes eleverne? Vi har spurgt elevrådsformanden på Vedbæk Skole, Eva Morell Sonne, om hendes syn på forslaget. Hvad synes I om at skulle hen på en anden skole for at have valgfag? Det er meget vigtigt for mig at kommunikationen mellem skolerne er i orden. Det kan blandt andet være i tilfælde af aflysning eller anderledes mødetider. Vil I vælge efter hvor langt der er, eller efter hvad der interesserer jer? Hvis der er et valgfag, der rammer plet ud fra mine interesser, vil jeg selvfølgelig vælge det ud fra min interesse. Hvis der derimod ikke er noget, der rammer lige i øjet, vil jeg vælge ud fra afstanden og ud fra mine klassekammeraters valg. Er det med valgfag noget, I har talt om i elevrådet? Vi har selv haft valgfagsordningen i år fra 7.-9. klasse, og den ordning har på flere måder ikke fungeret optimalt.