Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Hvem skal forhindres i misbrug af vores biblioteker til arrangementer/fester?

Af Kirsten Ebbehøj, Skyttebjerg 65, 2850 Nærum

Der er åbenbart et problem med omgangsformen for nogle grupper brugere på nogle af vores biblioteker i de personalefri åbningstider. Nogle grupper brugere har fundet på at bruge bibiloteker som forsamlingshus til arrangementer/forfester, hvor de kan slippe for voksnes/andre voksnes indblanding samt for at betale for brugen.

Det er en dårlig ide, der generer den mere konventionelle brug af bibliotekerne, sviner dem til og hen ad vejen vil have en negativ virkning på den almindelige brug på de tidspunkter, hvor det finder sted – og måske generelt.

Det skal naturligvis stoppes, men det skal stoppes for de brugere, der udøver denne form for adfærd. Der er behov for at tænke sig grundigt om, før der indføres forbud af nogen art.

Nærum Bibliotek har brugere fra Nærum skole/SFO fra ca 8 år og opefter – mere end 100 børn nu, hvor mange kommer der jævnligt. Det blev introduceret i 2015 for 2. klasserne af en bibliotekar, der instruerer børnene i brug og adfærdsregler.

Det er pt en gruppe børn fra 8 – 12 år, der bruger biblioteket efter skoletid i tidsrummet 12 – 18. De går derover i grupper af 2 – 10, typisk for at læse bøger, låne og afleverer bøger, bruge PC, spille PC-spil, lege i biblioteksparken, når behovet opstår, og tilbage igen til læsningen. Det er et stort hit for ungerne, og de har helt styr på god opførsel på et bibliotek.

De nyder at komme der, hygger sig og bliver inspireret til at undersøge mulighederne på et bibliotek og derfor til at læse. Det tilskynder læsningen og dækker et behov vi har haft i mange år.

Man kan undres over, at det ikke er blevet dyrket mere aktivt i skolesammenhæng før nu. Både skole og bibliotek har ligget der i mange år og har haft samarbejdet om brugen. Det er et fact, at det sociale aspekt er en nyttig motivationsfaktor, men der skulle en ildsjæl til for at sætte gang i selvstændig brug af biblioteket for de små klasser. Det korte af det lange er, at det er et fantastisk hjælpemiddel til at fremme læsekunsten, ungerne vokser meget af at få den selvstændighed, som det repræsentere for dem at kunne selv, og de respekterer reglerne.

Hvis der optræder adfærdsproblemer i sådanne grupper børns brug af bibliotekerne, vil jeg mene, at I bør tage ved lære af processen på Nærum bibliotek, altså afhjælpe dårlig adfærd med korrekt og respektfuld instruktion i brugen af bibliotekerne. Der kan være opstartsvanskeligheder, der kan tolkes af voksne brugere, som støjende adfærd og uønsket larm. Men det ordner sig hurtigt, og gruppen lærer fra sig til de yngre skolekammerater.

Børn under 16 år har ikke megen rutine i forfester og heller ikke udpræget behov for at undgå forældretilstedeværelse. Hvis det er forfesteriet, der skal forhindres, så bør brugen uden tilstedeværelse af forældre eller personale forbydes for ”unge” mellem 16 og 25 år.

Det er nok er en umulig tanke at lave et interval mellem 16 og 25 år, hvor vi ikke anser borgere for at være opdraget til at kunne bruge et bibliotek korrekt. Det løses iøvrigt også ad åre, når de 8-12 års børn rammer puberteten og er vant til at bruge bibliotekerne.

Så jeg vil istedet for foreslå, at restriktioner kun indføres om aftenen, hvor forfesteriet finder sted feks kl. 18, hvor børn mellem 9 – 16 år typisk ikke går på biblioteket .... for at læse og lignende.

De unge, der har brug for materiale efter dette tidspunkt feks i forbindelse med uddannelse, må enten tage en voksen med eller indstille sig på åbningstiderne med og uden personale. Det skulle nok være muligt, og det vil forhindre, at vi ødelægger den nyttige og inspirerende funktion, som bibliotekerne børnenes fritid til fordybelse og læsningsindlæring.

Publiceret: 01. Marts 2018 01:12
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Rudersdal Avis