Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Springgymnastikkens fremtid i Rudersdal kommune

Isabella Helgogaard, Grøndalsvej 31, 3460 Birkerød

Rudersdal kommune huser ikke mindre end 15 gymnastikforeninger hvoraf flere tilbyder springgymnastik. Målt på antallet af medlemmer udgør gymnastik den største indendørs idrætsaktivitet i kommunen, med 2.300 medlemmer i 2015 (1). Gymnastikforeningerne aktiverer dermed hver uge flere 1000 af kommunens borgere i alle aldre, lige fra mor-far-barn gymnastik til seniorgymnastik for borgere på 60 år og opefter. Gymnastikforeningerne er ikke alene med til at højne folkesundheden i kommunen ved at få borgerne op ad sofaerne og ned i hallerne, men også et sted hvor børn, unge, voksne og ældre kommer for at dyrke det sociale fællesskab.

Forholdene for springgymnastik i Rudersdal kommune kunne godt være bedre. Jeg underviser i Skjold Gymnastik Birkerød som holder til i søndervangshallen og i gymnastiksalen på bistrupskolen og Birkerød gymnasium. Idrættens analyseinstitut undersøgte i 2012 idrætsforholdene i Rudersdals kommune og undersøgelsen viste at gymnastik, dans og svømning var de 3 idrætsaktiviteter som i gennemsnit havde flest udøvere pr. aktivitetsforløb.

På trods af flest udøvere pr. aktivitetsforløb, finder gymnastik og dans, i langt højere grad end andre sportsgrene, sted i de mindste af kommunens lokaler (2). Med andre ord samler gymnastik og dans flest mennesker sammen på mindst plads. I gymnastiksalene på skolerne hvor børnehold, motionshold og seniorhold træner er vi nødt til at klemme 20-30 udøvere sammen, for at få plads til alle der gerne vil gå på et hold og undgå ventelister.

Når vi er nødt til at få plads til så mange i gymnastiksalene, er det fordi at vi deler haltiden i søndervangshallen med basket. Til trods for at Skjold Gymnastik Birkerød i 2016 havde 1.105 medlemmer mens basket havde 154 medlemmer, har kommunen tildelt basket 30 timer i hallen hver uge, mens gymnastik kun har fået tildelt 15 timer i hallen hver uge. Basket har altså dobbelt så meget tid i den store hal. Samtidig skal Basket kun være 12 udøvere på et hold før kommunen synes det er ok at de er i hallen, mens gymnastik skal være 20. Dette er dog en forbedring i forhold til sidste sæson hvor gymnastik skulle være 50 udøvere mens basket kun skulle være 16 udøvere! Det er ikke fordi vi har problemer med at fylde hallen med 20 udøvere, men når jeg selv er nødt til at have et hold med 25 gymnaster i en lille gymnastiksal pga. manglende haltid, kan det undre mig at basket kan få tildelt den store hal hvis de blot er 12 udøvere.

Det kan måske virke lidt som et angreb mod basket, men det er bestemt ikke sådan ment. Nu er det tilfældigvis bare lige basket som vi deler haltiderne med. Det er jo kommunen som fastsætter hvor mange udøvere der skal være i hallerne og hvem der får tildelt haltiderne. Men det tegner efter min mening et tydeligt billede af at der i Birkerød ikke er haltid nok til alle.

Det leder mig videre til det sidste resultat fra undersøgelsen i 2012 som jeg ønsker at fremhæve. Undersøgelsen viste nemlig også at Rudersdal kommune i forhold til indbyggertallet har relativt få store haller sammenlignet med Region Hovedstaden og resten af landet. Der er derfor et behov for nye store haller i kommunen (2). Forholdene for gymnastik er genneralt dårlige i Nordsjælland. Pt. Er de 3 nærmeste haller med faciliteter målrettet springgymnastik (springcentre) Gyngemosehallen i Gladsaxe, Søndersøhallen i Værløse og Trollesmindehallen i Hillerød. I alt er der nord for København kun 5 haller med faciliteter målrettet springgymnastik.

I Gladsaxe har gyngemosehallen været så stor en succes, at kommunen allerede overvejer at bygge endnu en hal! Så kære politikere, måske er det på tide at Rudersdal kommune også får en hal med faciliteter til springgymnastik? De ville være til stor glæde for de mange børn og unge i kommunen som dyrker springgymnastik! Derudover ville det frigive haltid til andre idrætsgrene hvis springgymnastik kunne flytte til en ny og moderne hal. Det ville med andre ord være en ”win-win-situation” for alle

Referencer

1. Nielsen, Christian Gjersing, Bedaf, Aline van og Forsberg, Peter. Kapacitetsbenyttelse af indendørs faciliteter i rudersdal kommune. Idrætens Analyseinstitut, 2016.

2. Peter Forsberg, Bjarne Ibsen, Jens Høyer-Kruse. Idrætten i rudersdal 2012 (delraport 1, 2 og 3). Idrætens Analyse Institut, 2013.

Publiceret: 13. November 2017 01:12
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Rudersdal Avis

DEBAT: Så kom brevet fra kirkekontoret
DEBAT: Så kom brevet fra kirkekontoret
Valget netop nu