Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

DEBAT: Stubbekøbing i skoven

John Stefan Olsen
Solgårdsvej 5
2942 Skodsborg

Som daglig og indtil nu meget glad besøgende i den herlige natur, som Jægersborg Hegn har været, er det med en blanding af forundring, tristhed og til tider vrede, jeg ser, hvordan kæmpe maskiner hvert efterår og vinter pløjer sig rundt i skoven og æder alt på sin vej. Selvfølgelig skal skoven holdes ved lige, og der skal tyndes ud, men de sidste par år og særligt i den nuværende vinter, er der fjernet tusindvis af store ældre træer og efterladt en skov med tynde og kedelige nye træer. Flere steder ligner det en nyplantet skov, som det vil tage nogle generationer at kalde en rigtig skov.

Jeg har ladet mig fortælle, at vedligehold af skoven er udliciteret til et privat firma, der med sine nærmest Steven Spielberg-lignende monstre tager sig af at fjerne træer i alle Sjællands statsskove. Og har man set dem i aktion, ligner det bestemt heller ikke fordums skovløberes nænsomme omgang med naturen. Det ligner, hvad det åbenbart er; industri og produktion af ved.

Jeg tillod mig som mistrøstig borger at ringe til skovridderen Hans Henrik Christensen, der har en ph.d i kemi, hvilket jo kan være glimrende i mange sammenhænge, og han var først og fremmest flink.

Han havde, svarede han på mit spørgsmål, for nylig gået en tur i den del af skoven, som jeg beklager mig over - nord for Skodsborgvej i området omkring Skodsborg station, hvor der indtil for nylig var masser af store træer med smukke kroner, og nu er en raseret bundvegetation tilbage og en masse tynde pinde, der skal gøre det ud for skov. Hans Henrik Christensen oplyste venligt, at der skam er styr på tingene, og at der er en plan. Og at det om 50 år vil være rigtig spændende. Og at han ikke har fjernet mere ved i skoven, end der er planlagt.

Jeg ved ikke meget om ved. Men jeg ved, at der ligger hundredvis af myrdede træstammer, der er 30-50 centimeter i diameter, og at det har været ældre og smukke træer, der indtil for nylig gav glæde til skovens gæster.

Læs mere og deltag i debatten på www.rudersdalavis.dk

Og det kan da godt være, at der samlet set i hele hegnet ikke er fjernet mere ved end tilladt, men så er der åbenbart en skævhed i, hvor meget der bliver taget i de enkelte områder.

Det værste er, at man kan se på røde mærker i skoven, at de slet ikke er færdige med at møve sig rundt og æde træer, der formentlig blot ender i brændeovne og ikke engang som smukke møbler eller gulve. 'Skynd dig kom om føje år, heden som en kornmark står', skrev H.C. Andersen i Jylland mellem tvende have. Jeg kan kun opfordre til at besøge træerne ved Skodsborg i en fart, før der kun er stubbe tilbage, og så kan vi passende omdøbe området til Stubbekøbing

Publiceret: 26. Marts 2017 20:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Rudersdal Avis

ANNONCER
Se flere