Skriv kommentar
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Debat: Vi sorterer også affald i Rudersdal

Af Court Møller (B),
fmd. Miljø- og Teknikudvalget

I et læserbrev i sidste uge spørger Henrik Andersen, hvorfor vi ikke sorterer affald i Rudersdal.

Jeg går ud fra, at Henrik Andersen tænker på, at vi ikke sorterer affald direkte ved den enkelte borger. For rent faktisk sorterer rigtig mange borgere jo affald ved at lægge aviser og flasker i de lokalt placerede kuber, eller kører dette og meget andet affald på en af de to genbrugsstationer, som vi har i kommunen.

Men vi sorterer og genbruger faktisk ikke så meget af affaldet fra husholdningerne, som det er målsætningen i regeringens ressourcestrategi.

Vi skal nemlig op på, at 50 pct. af affaldet skal genbruges i 2022. Og i Rudersdal er vi kun på en sortering på 21pct.. Så der er lang vej endnu.

Affald gemmer på værdifulde materialer og ressourcer, som det kan give god mening at genanvende. Både metal, glas, pap, papir og plast kan, hvis det sorteres ordentligt og afsættes rigtigt, blive til nye produkter.

Så Henrik Andersen har helt ret i, at vi skal i gang med at sortere mere affald ved kilden - dvs. ved den enkelte borger. Og faktisk er vi godt i gang!

Miljø- og Teknikudvalget har nemlig besluttet i samarbejde med vores nabokommuner i Allerød, Fredensborg og Hørsholm at sætte en række forsøg i gang med affaldssortering. Disse forsøg skal gerne give os nyttig viden om, hvordan borgerne oplever forskellige modeller og ordninger for affaldsindsamling.

I Rudersdal er tre områder med i forsøgene. Det er grundejerforeningerne ved Eskemosevang og Lille Sandbjerg, der har tilsluttet sig kommunens forsøgsmodeller, hvor der bliver sorteret papir, glas, metal og plast. Ligeledes har beboerne i etageboligerne på Nærum Vænge tilsluttet sig et forsøg med affaldssortering

Fastelavnssøndag havde jeg fornøjelsen at være med ved Eskemosevang grundejerforenings årlige tøndeslagning.

I den forbindelse hørte jeg om borgernes første oplevelser af affaldssorteringen. Og det var en stor fornøjelse at høre de mange positive synspunkter på affaldssorteringen.

Målsætningen er, at vi i Rudersdal i løbet af det kommende halve år finder ud af den model for affaldssortering, som vi ønsker i kommunen, så vi kan genbruge alt det, der kan genbruges.

I første omgang sorterer vi på fraktionerne papir, glas, metal og plast.

Det betyder, at vi ikke har det organiske affald med i sorteringsmodellerne. Men det kan bestemt komme på et senere tidspunkt, når vi har draget erfaringer med sortering.

Læs mere om Rudersdal Kommunes initiativer med affaldssortering på kommunens hjemmeside under temaet om affaldssortering.

Publiceret: 16. Marts 2017 17:00
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder hver
dag fra Rudersdal Avis

ANNONCER
Se flere