Dukketeater har været en stor del af Erik Milian Leopolds liv, og nu har han også fået det introduceret på ældrecenteret Lions Park Søllerød, hvor han bor. Privatfoto
Dukketeater har været en stor del af Erik Milian Leopolds liv, og nu har han også fået det introduceret på ældrecenteret Lions Park Søllerød, hvor han bor. Privatfoto
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Dukketeateret rykker ind på ældrecenteret

Erik Milian Leopold har hele sit liv haft en stor forkærlighed for dukketeateret, og nu arbejder han for at fremme kendskabet til mediet blandt sine medbeboere på ældrecenteret

12. december kunne beboerne på ældrecenteret Lions Park Søllerød læne sig tilbage og nyde forestillingen i dukketeateret. Beboeren Erik Milian Leopold havde nemlig taget initiativ til at fremvise en opsætning, idet han hele livet i igennem har beskæftiget sig med den særlige teaterform. Han har ligeledes i samtale med en af stedets sosu-assistenter fortalt sin personlige historie om et liv med dukketeater. Samtalen har de to sendt til redaktionen, hvorfra vi her bringer nogle uddrag.

Det hele begyndte, da Erik var seks-syv år gammel. Hans bedstefar havde bemærket, at drengen var skoletræt, og derfor tog han Erik med ind til en forretning i Nørregade i København, hvor der blev solgt dukketeatre. Der blev købt et af slagsen, som Erik fik med hjem og selv skulle bygge.

Gode minder fra barndommen

“Da dukketeatret var bygget færdigt, skulle vi jo finde et stykke, som vi kunne opføre. Vi havde set, at 'Jorden rundt på 80 dage' blev opført på Casino Teatret, og det besluttede vi os for, at vi også ville opføre. Vi klippede og limede kulisser sammen. Jeg glemmer aldrig hvordan, min bedstefar holdt i den ene ende af kulisserne, mens jeg holdt i den anden, og vi fik det hele sat op på det lille teater,” fortæller Erik Milian Leopold og tilføjer:

“Min bedstefar boede på Doseringen 11, og jeg og min familie på Doseringen 57, så det var let for mig at komme hen til min bedstefar. På den måde kom han og dukketeateret til at betyde rigtig meget for mig gennem hele min barndom.”

Sådan ser det fine dukketeater ud. Privatfoto
Sådan ser det fine dukketeater ud. Privatfoto

Tilfældig genfødsel

Da Erik kom i mellemskolen og familien senere flyttede til Hellerup, blev teatret lagt på loftet, og han glemte stort set alt om det. Indtil den dag, da hans egne børn fik en lærer ved navn Per Bollerup på Trørødskolen.

“Per opførte dukketeater-forestillingen: 'Jorden rundt på 80 dage' med sine elever og jo altså også med mine børn. Det var den bedste forestilling, der nogensinde er lavet. Han fik Zahles pigekor ud på skolen for at synge til forestillingen og skrev selv musik til forstillingen og som senere er blevet opført i Holmens kirke. Forestillingen blev optaget og sendt i Danmarks Radio,” fortæller Erik Milian Leopold.

Senere genoptog Erik selv arbejdet og byggede sit eget dukketeater. Siden fik han opført 10 forestillinger for familie og venner.

“Men jeg tror, jeg har kulisser til cirka 110 forskellige forestillinger,” fortæller Erik.

Kombinerer mange fag

Men hvorfor vil en voksen mand overhovedet beskæftige sig med dukketeater? Det er der en god grund til, fortæller Erik.

“Ved dukketeater arbejder man både med snedkerarbejde, billeder, litteratur og man lærer om historie, teater og musik,” lyder det fra Erik, som sammen med sin kone har været medlem af Dansk Modelteaterforening i mange år.

“Det er mange år siden nu. Jeg er blevet ældre, og har en assistent til at hjælpe mig. En dag spurgte hun, hvad det var for et billede, som jeg havde hængende på væggen. Billedet var med kulisser fra Tivoli til dukketeatret. Det blev begyndelsen på en lang, lang samtale om dukketeater,” fortæller Erik.

Men det er ikke kun blevet ved snakken. Sammen har de også fået leveret et flot dukketeater og klippet figurer og kulisser ud. Og alle anstrengelserne har altså ført til, at de to forestillinger 'Det arabiske pulver' af Ludvig Holberg og 'Fyrtøjet' af H.C. Andersen for nylig blev opført for beboerne på Lions Park i Søllerød. Foruden underholdning til beboerne har det også givet Erik et glædeligt tilbageblik på et langt liv med dukketater og ikke mindst bragt de gode minder frem.

På grund af sin sygdom har Erik Milian Leopold ikke meget stemme og svært ved at udtrykke sig. Derfor er samtalen med ham sket med en af sosu-assistenterne og skrevet ned, hvorefter redaktionen har redigeret i det tilsendte.

Publiceret: 29. December 2017 10:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Rudersdal Avis

Bøger
Forsiden netop nu