Mouhamad Bilal har boet på Nordvanggaard siden marts 2015. Han har fast arbejde, læser på RUC og arbejder som frivillig i lokalsamfundet. Han drømmer nu om at få sin egen bolig.
Mouhamad Bilal har boet på Nordvanggaard siden marts 2015. Han har fast arbejde, læser på RUC og arbejder som frivillig i lokalsamfundet. Han drømmer nu om at få sin egen bolig.
Foto: Anne Dahl Kristensen
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Efter politiaktion på Nordvanggaard: Syrisk flygtning fortæller om oplevelsen

Efter den store politiaktion på Nordvanggaard i torsdags har der rejst sig en debat om flygtninge i lokalsamfundet. Flere af flygtningene føler sig stemplet som kriminelle. Rudersdal Avis har mødt en af dem

“Lige nu tænker jeg meget over, hvad folk tror om mig, og hvordan folk ser mig ude i samfundet. Jeg tror, at folk tænker, at jeg er skyldig, og at de ser mig som en grisk kriminel, selvom jeg intet har gjort.”

Ordene kommer fra 26-årige Mouhamad Bilal, der flygtede til Danmark tilbage i 2015. Torsdag morgen blev han vækket ved, at en politimand stod ude foran døren til hans værelse på Nordvanggaard og sagde, at han var anholdt. Han fik ikke besked om hvorfor, men blev i stedet kørt til politistationen, og som den niende anholdte på dagen fik han skrevet nummer ni på hånden, og blev derefter ført væk.

“Kl. 16 fik jeg en forklaring om, at politiet troede, at der var våben på Nordvanggaard, og at det var derfor, vi var blevet anholdt. Og så blev jeg løsladt igen om aftenen ved 20-tiden,” fortæller han.

Læs også: Kæmpe politiaktion ved Nordvanggaard: Flere personer anholdt

Svært ved at sove

Politiets storstilede aktion, der fandt sted i forening mellem Københavns Politi, Nordsjællands Politi og PET, strakte sig over mange timer, og sidst på eftermiddagen oplyste politiet i en twitter-meddelelse, at der ikke var fundet nogle våben på det tidligere kloster under den langvarige ransagning. Politiet pakkede sammen og forlod igen Bistrup. Men oplevelsen gør stadig stort indtryk på den 26-årige flygtning.

“For første gang i mit liv føler jeg, at jeg har brug for en psykolog. Jeg har boet fire år i Syrien under krigen, men jeg har aldrig oplevet noget som dette. Politiet holdt mig fanget hele dagen, og nu føler jeg mig stemplet som kriminel, selvom jeg aldrig har gjort noget galt. Jeg føler mig ikke længere godt tilpas her på Nordvanggaard, og jeg har svært ved at sove,” fortæller Mouhamad Bilal.

Læs også: Politiet ledte efter våben på Nordvanggaard

Ven med en venligbo

Generelt har den unge flygtning følt sig velkommen, da han i sin tid kom til Rudersdal. Og en af de personer, som står ham nær, er Gitte Gyldenløve Lau, der er medlem af Venligboerne. Hun har haft jævnlig kontakt med flygtningene i kommunen igennem de seneste år, og de sidste dages debat provokerer hende.

“Vi har cirka 400 flygtninge her i kommunen, og jeg kender størstedelen af dem. Det provokerer mig, at mennesker, som ikke kender dem, nu udtaler sig negativt og skaber en masse splittelse og had, som er fuldstændig unødvendigt. Jeg ved, hvor meget det påvirker flygtningene, for de sidder jo også og læser med,” fortæller hun og henviser til debatten på blandt andet Facebook.

“Bilal er et eksempel på de flygtninge, som folk nu tænker negativt om, og han ligger i hvert fald ikke samfundet til last. Han er derimod en berigelse,” fortsætter hun.

Læs også: Borgmester indkalder til borgermøde

Fra flygtning til sushi-kok

Mouhamad Bilal er nået langt på sine knap to år i Danmark. I 2015 opgav han sit studie med statskundskab og flygtede fra Syrien for at undgå at blive indkaldt til militærtjeneste. Han vil ikke dræbe, og han vil ikke selv slås ihjel, forklarer Mouhamad Bilal her på Nordvanggaard.

Han kom til Rudersdal Kommune i marts 2016, og efter to måneder på integrationsydelse fik han arbejde som opvasker hos en sushi-restaurant på Rungsted Havn, ligesom han i august 2016 blev optaget på RUC, hvor han læser humaniora.

Kort efter tilbød hans arbejdsgiver ham at blive oplært som sushikok, hvilket han takkede ja til.

“Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle ende som sushi-kok, jeg kunne ikke engang lide sushi dengang. Men sådan former livet sig nogle gange anderledes, end man havde planlagt. Jeg sagde selvfølgelig ja, for jeg er rigtig glad for mit arbejde,” fortæller han.

Fuldtidsarbejdet har han beholdt, imens han samtidig læser på RUC og modtager sin sprogundervisning to gange om ugen.

Frivillig i lokalsamfundet

Om to måneder afslutter han sin sprogskole, hvor han har gennemført det sidste og højeste niveau i sprogskolen. Og udover sit faste job og studie arbejder han også som frivillig på Mantzius i Birkerød. Men efter torsdagens hændelser håber han, at han snart kan komme væk fra Nordvanggaard.

“Når jeg er i skole, ser folk mig ikke som flygtning, men bare som Bilal. Her på Nordvanggaard er jeg flygtning - og nu er jeg tilsyneladende også kriminel i andres øjne. Det er ikke rart. Jeg vil gerne have et almindeligt liv, hvor jeg kan komme hjem, slappe af og læse, og jeg vil gerne have min egen bolig. Det skal ikke være en villa eller en kæmpestor lejlighed. Jeg vil gerne på kollegie,” fortæller Mouhamad Bilal, der en af de cirka 30 flygtninge, der er midlertidigt indlogeret på Nordvanggaard.

Han ønsker ikke at få taget et foto til avisen.

Publiceret: 13. Marts 2018 11:30
Se også:

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Rudersdal Avis