Nye Borgerlige arbejder videre og ser frem mod kommende valg.
Nye Borgerlige arbejder videre og ser frem mod kommende valg.
Del på Facebook
Del på Twitter
Udskriv
Send e-mail

Ingen nye kom ind i varmen på rådhuset

Ingen af de partier, der var uden for kom ind. SF, Alternativet og Nye Borgerlige tog kampen op og udfordrede de siddende partier. Men uden held. De tre partier må tilbage til tegnebrættet og lægge en plan for de næste fire år udenfor

Dagen derpå har vi talt med kandidater fra de tre partier og nogle er mere skuffede end andre. SF's Dorte Nørbo er en af dem, der virkelig ærgrer sig. Partiet fri 791 stemmer, og det svarer til 2,5% og er en beskeden tilbagegang på 0,1% fra sidste kommunalvalg.

”Altså, livet går videre. Men vi er kede af det og dødærgerlige. Vi mener, at vi har en del rigtig gode ting at byde på,” siger hun.

Men det er ikke kun det, at hun og SF ikke får plads ved byrådssalens buede bord. Det er også nederlaget form. For SF ville ifølge Dorte Nørbo spille en anden rolle end den Enhedslisten spillede i den afgående kommunalbestyrelse.

”Det at venstrefløjsparti, der er parat til at søge indflydelse bliver vraget. Det ærgrer os. For vi var villige til at tage kompromisser og samarbejde,” siger hun.

Der er naturlig desillusion at spore dagen derpå et valgnederlag

”Jeg har ikke mistet modet. Nu mødes vi i gruppen om et par dage og så lægger en plan for det fremadrettede arbejde. Jeg synes, at vi har alt for meget godt at byde på til at give op,” siger hun.

Den nye sammensætning af kommunalbestyrelsen giver samlet set ikke de helt store forskydninger. Men Dansk Folkeparti mister som bekendt deres eneste mandat og det bliver samlet op af andre partier tættere på midten. Det ser Dorte Nørbo som en ærgerlig udvikling.

”Det er nærmest sket det jeg vil kalde en implosion. Stemmerne koncentrerer sig mere omkring midten nu og der er kun de gamle partier tilbage - og Enhedslisten og Liberal Alliance, der ingen reel indflydelse får,” siger hun.

Dorte Nørbo ser samtidig, at der er en ulmende utilfredshed rundt om i Rudersdal. Men hun forstår ikke, at de ting hu har hørt fra vælgere under valgkampen ikke kommer tydeligere til udtryk i tirsdagens stemmetal.

”En af de ting jeg fik med fra vælgermøderne under valgkampen, var at der er en stor frustration over manglende lydhørhed over for kommunens borgere og mangelende ressourcer i institutioner og skoler. Men den utilfredshed slår ikke i gennem. Folk må være tilfredse med status quo. Det forstår jeg ikke helt,” siger hun.

Fra 0 – 760 på 8 uger

Nye Borgerlige kom heller ikke med i kommunalbestyrelsen. Spidskandidaten Ditlev Otte-Trojel havde ikke turdet regne med noget. Han er økonom og havde analyseret tallene inden valget, og her kunne han se, at det ikke ville blive nemt at få Nye Borgerlige ind i varmen.

”Det er som vi kunne frygte at det ville gå. Vi vidste, at det ville blive svært. Det er der flere grunde til,” siger han.

Blandt dem er, at man som nyt parti ikke har de samme ressourcer som de allerede etablerede. Hverken økonomisk eller organisatorisk.

”Det skyldes at vi er nye og vi er et landspolitisk parti. Vi har skullet bygge det hele fra bunden og set i det lys, synes jeg, at vi har ført en kanonvalgkamp, der har givet os 760 stemmer. Og når udgangspunktet er nul, så er vi kommet godt i gang og har organiseret de frivillige og der kommer hele tiden nye medlemmer til, så vi fortsætter,” siger Ditlev Otte-Trojel.

Det som nye borgerlige fortsætte mod er næste valg. Der stille han ikke selv op.

”Nu ser vi frem mod næste valg, der nok bliver Folketingsvalget. Der må jeg sige, at med familie og job tror jeg ikke det skal være mig, der stiller op der. Men det næste kommunalvalg. Der er vi på igen og det er jeg også,” siger han.

Ditlev Otte-Trojel er glad for at have prøvet at føre valgkamp og at den nye partiforening har fået organiseret sig.

”Jeg er stolt af det vi har fået gjort og vi synes selv det er imponerende og vi har ført en god kampagne, hvor vi blandt andet har delt valgbrochurer rundt til samtlige husstande i kommunen,” siger han.

Første valg er overstået for Nye Borgerlige. Fremover må Ditlev Otte-Trojel og partikammeraterne stå på sidelinjen og se til, indtil de igen får chancen. Men selv fra sidelinjen kan man godt deltage i spillet.

”Nu er vi med i spillet og vi vil holde øje med kommunalbestyrelsen de næste fire år,” siger han.

Hvad er Alternativet

Det stod hurtigt klart på valgaftenen tirsdag, at Alternativet ikke ville komme til at spille en rolle i kommunalbestyrelsen. Og skuffelsen var til at tage at føle på ved bordet i valgcaféen i Administrationscentret i Birkerød, hvor de fleste partier havde samlet sig om storskærmen for at følge med i valgresultaterne.

”Vi arbejder videre,” sagde en skuffet Michael Macdonald Arnskov fra Alternativet. Han var en af de tre spidskandidater, som det nye parti stillede med på stemmesedlen.

Med 100 procent af stemmerne talt op har Alternativet fået 829 stemmer, svarende til 2,6%

”Vi er skuffede i den forstand, at vi havde håbet på at ligge omkring det landsresultat partiet fik sidst” siger han.

Overfor ham sidder Alexander Skytte Jensen, der også er en af de tre.

”Der er meget vi kan gøre. Der sker mange ting uden for kommunalbestyrelsen og vi skal arbejde med at udvikle den del af demokratiet,” siger han.

Det er Michael Macdonald Arnskov enig i.

”Vi fortsætter arbejdet i vores lille gruppe. Vi er ikke kun et parti i Alternativet. Vi er også en bevægelse,” siger han.

Henrik Hjortdal, der er tredje spidskandidat, evaluerer efterfølgende på indsatsen. Han ærgrer sig.

”Vi har snakket lidt. Vi evaluerer valgkampen om en uge. Men vi ser sådan på det, at vi siger '4 more years - på den ufede måde',” siger han.

Det ufede er, at de tre kandidater har arbejdet hårdt på at blive valg, men uden succes. Nu skal de arbejde udefra på mærkesagerne.

”De sager vi har – klimapolitik, demokratiudvikling og børneområdet skal nurses de næste år og så stiller vi op igen. Vi skal finde andre veje at påvirke debatten på. Men det er ikke sikkert vi påvirker tingene mindre af den grund. Vi oplever stor opbakning og dem, der bakker op mener det alvorligt, så kan vi mobilisere dem, så har vi noget at arbejde med fremover,” siger han.

eneste parti med tre spidskandidater. Den taktik fik ikke Alternativet ind i kommunalbestyrelsen. Foto. Thomas Schiermacher
eneste parti med tre spidskandidater. Den taktik fik ikke Alternativet ind i kommunalbestyrelsen. Foto. Thomas Schiermacher

#RudersdalKV17

Der er stor skuffelse i SF over ikke at komme i kommunalbestyrelsen. Foto: Thomas Schiermacher
Der er stor skuffelse i SF over ikke at komme i kommunalbestyrelsen. Foto: Thomas Schiermacher

Publiceret: 22. November 2017 11:00

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få de lokale nyheder og
annoncer hver dag fra Rudersdal Avis

DEBAT: Så kom brevet fra kirkekontoret
DEBAT: Så kom brevet fra kirkekontoret
Valget netop nu