Ny bog om arkitekterne bag Søllerød Park

Eva og Nils Koppels karriere er en af de mest bemærkelses- værdige - og oversete - løbebaner i dansk arkitektur

Arkitektparret Eva og Nils Koppel har haft en bemærkelsesværdig karriere. Fra at tegne villaer for efterkrigstidens kulturelle elite får de i en ung alder - med tildelingen af det Kongelige Bygningsinspektorat - fra den ene dag til den anden ansvaret for byggeopgaver af hidtil ukendt omfang og kompleksitet.
Boligbebyggelsen Søllerød Park er en af efterkrigsårenes bedste og står endnu som oprindeligt udført. Søllerød Park er som en af Danmarks eneste moderne boligområder af kommunen udpeget som et såkaldt kulturmiljø.

Brutal enkelhed

Parrets enorme produktion spænder fra Søllerød Park-bebyggelsen over Langeliniepavillonen til store institutioner som DTU, KUA og det markante Panum-kompleks.
Alligevel er parrets historie noget overset i dansk arkitekturhistorie. Det råder denne store monografi nu bod på. Til bogen har fotografen Jens Lindhe taget nye billeder af en række af Koppel-parrets bygninger. Disse fotografier giver et poetisk indtryk af de funktionalistiske bygningsværker, som ofte har været opfattet som brutale i deres enkelhed.

Livslangt samarbejde

Eva Ditlevsen og Nils Koppel møder hinanden til en forelæsning på Polyteknisk Læreanstalt i 1935. Ved dette møde bliver grunden lagt til et livslangt samarbejde mellem de to - både privat og i arkitekturens tjeneste. Eva og Nils tilhører den første generation af danske arkitekter, somfra begyndelsen af deres uddannelse er opfostret i modernismens paradigme. De har også de bedst tænkelige lærere i bygningskunst, blandt andre Kay Fisker og Edvard Thomsen. Som 3. års-studerende arbejder de for Alvar Aalto i Finland, og under krigen er de i eksil i Sverige sammen med en række arkitekter, blandt andre Jørn Utzon, Arne Jacobsen og Finn Monies.
Tiden i Stockholm giver parret værdifulde erfaringer og nye kontakter, der i de kommende år bliver til stor nytte.
Efter krigen etablerer parret deres arkitektfirma, og i de næste 40 år sætter de deres umiskendelige præg på dansk arkitektur. De er med til at give velfærdsstaten arkitektonisk form – en opgave, de løser med stor sikkerhed, men også uden de store æstetiske armsving. Uden at forsøge at være originale rendyrker arkitektparret et enkelt, men personligt, formsprog, som bedst kan karakteriseres som nøgternt. Eva og Nils Koppel var pionerer i brugen af rå materialer som vandskuret murværk og ru bræddelofter, og de så utallige muligheder i disse enkle byggematerialer. Det bærer både boligbyggerierne og de store institutionsbyggerier præg af.
Bogen, som er skrevet af arkitekt Johannes Hedal Hansen, udkom 3.februar. srj

null

Publiceret 14 February 2017 17:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV