Kunst, kritik og kolonier

Gl. Holtegaards nye udstilling Kolonihistorier Magt og Afmagt viser verdenskunst, der lægger op til debat om Danmarks rolle som kolonimagt

Af
Af Pernille Borenhoff

Kunst kan ændre holdninger. Og det er det med dét i mente, at Gl Holtegaard har valgt at sætte fokus på Danmarks rolle som kolonimagt.
“Vi mener faktisk, at der er brug for, at vi kigger mere kritisk på vores fælles fortid, og denne udstilling har derfor også en mere politisk karakter end vores tidligere udstillinger,” siger direktør for Gl. Holtegaard Maria Gadegaard.
Udstillingen lægger sig i slipstrømmen af andre, der i år markerer 100-året for Danmarks salg af De Vestindiske Øer til USA. Og den fortæller om Danmarks cirka 250 år som kolonimagt.
“Vi har taget udgangspunkt i historien, som vi ser på med nye øjne, og hvor vi forholder os kritisk til vores kollektive forståelse af historien om Danmark som kolonimagt,” siger hun.

Piller glansen af fortiden

I udstillingen første rum vises smukke landskaber set fra havet, marinebilleder med imposante skibe og portrætter af de mest succesfulde og velbeslåede mænd fra den danske handels- og magtelite, der alle i mere elle mindre grad var involveret i handel med kolonierne.
“I dag kan vi undre os over, at kunstneren kunne abstrahere fra befolkningens sociale forhold og ikke stillede sig kritisk overfor de samfundsmæssige anliggender. Med det lå ikke i datidens kunstneriske vision. Tværtimod var nationalromantikkens fornemmeste opgave at kaste glans over det danske kongerige via kunsten,” siger Maria Gadegaard.
Men den glans bliver der i den grad pillet ved på udstillingen.
I en video, der er optaget på Marienborg, der var et af de palæer, der blev opført i kølvandet på de formuer, der blev tjent på de danske kolonier, danser kunstneren Jeannette Ehlers. Med sin egen krop animeret som et spøgelse maner hun de ufortalte historie frem.
John Kørner er repræsenteret med installationen Victor Cornelins' hvide kor, der består af to malerier og tapet.
En stor trefløjet video af kenyanske Wangechi Mutu, der i dag bor og arbejder i Nairobi og New York, viser en sort kvinde, der kæmper sig vej frem i et goldt savannelandskab. Hun bærer en stor kurv på ryggen, der fyldes op med alverdens ting og sager. Til sidst segner hun under vægten.

Kunstneren er født i London af eftermokker af migranter fra Nigeria. Hans værker er repræsenteret på mange væsentlige internationale samlinger. Foto:Pernille Borenhoff

Kunstneren er født i London af eftermokker af migranter fra Nigeria. Hans værker er repræsenteret på mange væsentlige internationale samlinger. Foto:Pernille Borenhoff

Verdenskunst

Forberedelserne til udstillingen startede for flere år siden.
“Det er store internationale kunstnere fra ind - og udland, der er med på udstillingen. Vi er oppe i en kaliber, hvor man kan se verdenskunst i Holte. Og sådanne kunstnere får man ikke lige fat på. Nogle værker er lavet specielt til udstillingen, mens andre er lånt fra museer og udstillingssteder i Danmark og udlandet. Det er samtidig den dyreste udstilling, som vi hidtil har lavet, og vi er derfor meget taknemmelige over den støtte, vi har fået fra mange fonde,” siger Maria Gadegaard.
Udstillingen er støttet økonomisk af: Augustinus Fonden, Beckett-Fonden, Edith og Godtfred Kirk Christiansens Fond, Ernst og Vibeke Husmans Fond, 15. Juni Fonden, Knud Højgaards Fond, Nordea-fonden, Det Obelske Familiefond og Aage og Johanne Louis-Hansens Fond.
Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Billedkunst støtter Gl. Holtegaards 2-årige udstillingsprogram.


Udstillingens kunstnere
La Vaughn Belle (f. 1974, VI), C.W. Eckersberg (1783-1853, DK), Jeannette Ehlers (f. 1973, DK), Jens Juel (1745-1802, DK), Patricia Kaersenhout (f. 1966, NL), Joachim Koester (f. 1962, DK), John Kørner (f. 1967, DK), Hugo Larsen (1875-1950, DK), Fritz Melbye (1826-1869, DK), Wangechi Mutu (f. 1972, KE), Yinka Shonibare MBE (f. 1962, UK/NG), Frederik Visby (1839-1929, DK) m.fl.

Hvad: Kolonihistorier Magt og Afmagt
Hvor: Gl. Holtegaard, Attemosevej 170
Hvornår: til 30. december. Tir.-søn. kl. 12-17, tor. kl. 12-20
Debatweekend; 16.-17. sep. Se program www.glholtegaard.dk

Publiceret 30 August 2017 10:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV