Ebberødgård er en fortælling om Daarevæsenets historie og en påmindelse om en sort plet i danskernes historie. Den historie kan du få mere at vide om i september. Pressefoto

Ebberødgård er en fortælling om Daarevæsenets historie og en påmindelse om en sort plet i danskernes historie. Den historie kan du få mere at vide om i september. Pressefoto

Velkommen til historiens B-sider

Golden Days fylder september med masser af kultur

Under kulturfestivalen Golden Days 8. til 23. september kan man opleve flere end 30 forskellige arrangementer i Rudersdal Kommune og omegn, der alle kaster et blik på de ufortalte historier - "historiens B-sider".

"Historiens B-sider er det, vi ikke ser ved første øjekast. Fraklippene, eksperimenterne og de blinde vinkler. I samarbejde med nabokommunerne Lyngby-Taarbæk, Gentofte og Gladsaxe har Rudersdal Kommune været i historiens pulterkammer og fundet fortællinger, der trænger til at blive fortalt," skriver Rudersdal Kommune i en pressemeddelelse.

I forbindelse med samarbejdet er der udgivet et festivalprogram med en bred vifte af spændende arrangementer for børn og voksne. I Rudersdal kan man for eksempel 9. september komme helt tæt på en periode i åndssvagforsorgens historie, der i dag skjuler sig under moderne eksklusive lejligheder. Ebberødgård er en fortælling om Daarevæsenets historie og en påmindelse om en sort plet i danskernes historie. Ebberødgård var en af de største danske institutioner under det tidligere Åndssvageforsorgen.

Havens æstetik

Fælles for de fire kommuner er, at de kaster lys på havens æstetik under overskriften 'Poesi og skvalderkål. I tre forskellige haver vil litteraturformidler Christine Fur Fischer gennem litteraturen hylde havens B-sider og vise litteraturens blik på havens æstetik. Derudover vendes økologi, kolonihavetraditionen, uønskede vækster og skadedyr som en del af fortællingen.

Øvrige arrangementer i Rudersdal er blandt andet: "Do Graffiti" 15. september klokken 10 til 16. Unge og erfarne graffitikunstnere går sammen om et kunstværk, der sætter fokus på graffiti som en B-side til den etablerede kunstform. Værket skabes live midt i Holte. Alle kan opleve værket blive til. Værket er resultatet af et 4-ugers læringsforløb, hvor unge har fået teknikker ind under huden og sparring fra dygtige og anerkendte graffitikunstnere.

Avantgardens glemte kvinder kan man komme tættere på 18. september klokken 17 til 19 til arrangementet 'Rita Kernn-Larsen på Gl. Holtegaard'. Rita Kernn-Larsen (1904-1998) fik stor international anerkendelse og succes med sine surrealistiske malerier i 1930'erne, hvor hun deltog i nogle af tidens mest skelsættende internationale udstillinger af surrealistisk kunst. Kunstkritiker Mai Misfeldt taler om, hvordan kvindelige kunstneres vilkår var på Kernn-Larsens tid og spørger, hvorfor Kernn-Larsen og mange af hendes kvindelige kollegaer ikke er blevet kanoniseret på linje med de mandlige surrealister/avantgardekunstnere.

23. september klokken 15 i Reprisen kan man opleve arrangementet 'Kusama: Er kvinder en B-side i kunsthistorien?' Den japanske kunstner Yayoi Kusama er verdensberømt for sine prikkede kunstværker, som for nyligt var udstillet på Louisiana. Men Kusama måtte kæmpe for at blive taget alvorligt i en mandsdomineret branche. I samarbejde med Grand Teatret sættes der fokus på kvinders behandling som en B-side i kunsthistorien med forpremiere på dokumentarfilmen 'Kusama: Infinity'. Reprisen omdannes denne dag til en udstilling med værker af forskellige relevante kunstere. Før filmen vil kunstkritiker Eva Pohl samtale med kunstner Birgitte Ejdrup Kristensen om kvinder i kunsthistorien.

Hent programmet

Programmet indeholder altså flere end 30 arrangementer, der gennem musik, film, litteratur, kunst, teater, arkitektur og samfundsstof dykker ned i de kulturhistoriske fodnoter og vildskud og skulle gerne gøre deltagerne klogere på Historiens B-sider. Det trykte program kan hentes på blandt andet Rudersdal Bibliotekerne eller på goldendays.dk/4K.

Kapp

Publiceret 08 September 2018 09:00