Flere af Camilla Fensters værker. Pressefoto

Flere af Camilla Fensters værker. Pressefoto

Fenster-udstilling i Friheden

Lykke og Niels Martinsen har taget initiativ til en privat udstilling i deres eget hjem 'Friheden' i Høsterkøb, hvor man kan opleve portugisiske Camilla Fensters værker

Af
Anne Dahl Kristensen

Malerier og kunstværker på store hvide vægge i et ellers næsten tomt galleri bidrager til at fremhæve det enkelte kunstværk. Men nogle gange kan det måske også være svært at forestille sig værket hjemme i ens egen stue, når det hænger dér helt afskåret fra hjemlig hygge.

Men netop dette dilemma gøres der op med i en ny udstilling, som Lykke Martinsen har taget initiativ til. Efter aftale åbner hun nemlig en del af det private hjem i Høsterkøb, 'Apartment Gallery', så man kan opleve en unik udstilling med Camila Fensters værker.

Camila Fenster er i familie med Niels og Lykke Martinsen. Hun er endnu ikke kendt i Danmark, men har fået flot omtale for sine værker i hjemlandet Portugal. Her har hun en baggrund inden for reklameverdenen, og det er blandt andet erfaringerne herfra, som hun bruger i sin kunst.

Rendyrket collage

Camila Fensters arbejdsmetode består nemlig i, at hun først fotograferer diverse motiver, hvorend hun kommer hen. Det kan være en grafisk detalje i gulvet i metroen i England. Eller det kan være en blomst, farver på en væg, en lysekrone eller noget helt fjerde. Og disse fotos stykker hun på kreativ vis sammen, så de danner et nyt motiv og i sidste ende et værk med et budskab. For der er altid et budskab bag Camila Fensters kunstneriske udtryk.

Nogle vil måske fristes til at kalde hendes teknik collage lavet af fotos. Men ifølge Camila Fenster er der en forskel. For der er ingen flossede kanter eller skæve linjer i hendes værker. Tværtimod fremstår hver enkelt streg, foto eller farve i værket skarpt afgrænset. Fælles for alle værkerne er, at Camila selv har taget alle fotos, og værkerne er bygget op af fragmenter af utallige fotografier. Eksempelvis består billedet 'El Amor' af 655 fotografier.

Inspirationen kommer fra de følelser og oplevelser, som hun selv gennemgår.

"Hvert foto har en begyndelse og en ende på en historie, som jeg på forhånd har forestillet mig, og som ofte afspejler min sindstilstand, mens jeg arbejder," skriver Camila Fenster på sin hjemmeside og fortsætter:

"Hvert værk er et kapitel fra en bog om min livserfaring, som er forskellig fra dag til dag."

Og hver historie er beskrevet i den følgetekst, som er knyttet til hvert værk i udstillingen i Høsterkøb.

Privat galleri

Udstillingen kan som før nævnt opleves efter en forudgående aftale torsdage kl. 16-18. Den begrænsede adgang skyldes, at omgivelserne for kunsten ikke er helt normale. Det er Lykke Martinsen, der sammen med sin mand har taget initiativ til udstillingen, som er sat op i deres private hjem, nemlig på gården 'Friheden' i Høsterkøb.

Niels og Lykke Martinsen er i den brede offentlighed kendt som grundlæggerne af firmaet IC Companys, der står bag mærker som Tiger of Sweden, Peak Performance og Saint Tropez. Men privat er de to Høsterkøb-borgere også passionerede kunstsamlere.

"Vi har altid købt kunst efter, hvad vi godt kan lide, og ikke efter hvad der er anerkendt. Kunst handler ikke om pris, men om man kan lide det enkelte værk, og om det taler til en," fortæller Niels Martinsen.

Og Camila Fensters værker er faldet i deres smag.

"Vi har jo som familie fulgt med på sidelinjen, og vi kan godt lide værkerne. Derfor fik vi også nogle af værkerne hjem til os selv, og hver gang vi havde gæster, endte det med, at de blev solgt. Derfor opstod tanken om en pop-up-udstilling, som nu altså er endt med denne private udstilling," forklarer Lykke Martinsen.

De private omgivelser gør nemlig noget godt for kunsten.

Ligesom en intim koncert i et privat hjem bidrager til en helt særlig musikalsk oplevelse, ser øjet også noget anderledes, når et kunstværk opleves i den hjemlige atmosfære.

"Det kan være svært at forestille sig, hvordan et værk vil tage sig ud i ens eget hjem, når det hænger på en hvid væg i et galleri. Her opleves det sammen med møbler og andre kunstværker. Folk kan mærke stemningen, og kan måske også bedre relatere sig til kunsten," fortsætter Lykke Martinsen.

Udstillingen består af i alt 30 værker, og den kan opleves til og med december 2018.

Om udstillingen

  Udstillingen består af 30 værker, der hver sælges i maksimalt 30 eksemplarer.

  Udstilles i ‘Apartment Gallery’ i ‘Friheden’ - Niels og Lykke Martinsens private hjem i Høsterkøb.

  Udstillingen arrangeres i samarbejde med Gallery Channel.

  Interesserede kan opleve og købe værkerne hver torsdag kl. 16-18 efter aftale.

  Aftale sker ved at rette henvendelse til info@gallerychannel.dk

  Læs mere om Camila Fenster på hjemmesiden: camilafenster.com

Publiceret 14 November 2018 11:00

SENESTE TV