Berlin-muren genopføres på Rudersdal Bibliotekerne, som fejrer 30-året for Murens fald med spændende foredrag, bogcafe og fællesspisning under Golden Days-festivalen fra 6.-22. september. Foto: Sue Ream.

Berlin-muren genopføres på Rudersdal Bibliotekerne, som fejrer 30-året for Murens fald med spændende foredrag, bogcafe og fællesspisning under Golden Days-festivalen fra 6.-22. september. Foto: Sue Ream.

Kæmpe Berlin-mur deler biblioteket i Birkerød

For 30 år siden blev Berlin-muren væltet af ekstatiske folkemængder. Det fejrer Rudersdal Bibliotekerne som en del af Golden Days-festivalen ”1989” med spændende events

1989 Grænsevagter og bidske hunde er der selvfølgelig ingen af, når Rudersdal Bibliotekerne sætter fokus på året 1989, afslutningen af den kolde krig og genforeningen af Øst og Vest-Berlin. Men selve ”Muren” er i høj grad tilstede, når man besøger Hovedbiblioteket i Birkerød fra 6-22. september. Det skriver Rudersdal Bibliotekerne i en pressemeddelelese

Som en del af Golden Days festivalen vil en ti meter lang og flere meter høj ”Berlin-mur” nemlig skære gennem biblioteket og bringe den skelsættende, historiske epoke til live igen.

”Den store Berlin-mur midt i biblioteket er en anderledes og spændende måde at formidle på, som vi glæder os til at sætte i spil sammen med borgerne. Samtidig er ”Muren” en iøjnefaldende ramme for de meget forskellige arrangementer om alt fra Wendelitteratur, musik og mad i 1989 til et aktuelt foredrag om et splittet Europas fremtid, som finder sted hos os i løbet af Golden Days-festivalen”, siger Tania Schwartz, leder af Oplevelser, formidling og IT på Rudersdal Bibliotekerne.

Fællesspisning og foredrag

Rudersdal Bibliotekerne skyder Golden Days-festivallen i gang fredag 6. september kl. 15, hvor alle er meget velkomne til fernisering på den store Berlin-mur på Hovedbiblioteket i Birkerød, hvor der bydes på tyske specialiteter. Arrangementet er gratis og kræver ingen tilmelding.

En højaktuel frontberetning fra to garvede udenrigskorrespondenters rejse gennem et chokerende forarmet Europa kan man opleve onsdag 11. september kl. 19. Thomas Ubbesen og Anne Haubek, begge prisbelønnede og mange årige DR-journalister har i vinter rejst til de yderste hjørner af den gamle Østblok og mødt de mennesker, som blev kastebolde for historien. Hvordan har de oplevet de sidste 30 års frihed, og er vi et forenet Europa eller stadig delt i Øst og Vest, er nogle de spørgsmål, som de to bogaktuelle journalister giver deres bud på i foredraget ”Mød Østeuropæerne i 2019”.

Murens fald fik afgørende betydning for alle tyskere, og det store vendepunkt er også beskrevet i litteraturen under betegnelsen Wendelitteratur, som bl.a. beskriver årene efter, hvor ”flygtninge” strømmede til fra øst og tømmermændene oven på den første eufori meldte sig. Fredag 13. september kl. 17 går bogcafeen ”Muren i Litteraturen” går tæt på både Wendelitteraturen og tysk litteratur i dag.

Mad og musik

Musikken og maden i 1989 er kapitler helt for sig, som mange sikkert både husker og måske endda savner ind i mellem. Begge dele kan man genbesøge, lytte til og smage på i rammerne af bibliotekets ”Berlin-mur”. Tirsdag 17. september kl. 17 giver musiker, underviser og musikjournalist Thomas Ulrik Larsen et unikt indblik i Pink Floyds ”The Wall” i et foredrag arrangeret i samarbejde med Rudersdal Musikskole. Og torsdag 19. september kl. 18 inviteres alle til fællesspisning med livretter anno 1989. Deltagelse koster 75 kr. for voksne, 30 kr. for børn.

Alle arrangementer og foredrag, bortset fra fællesspisning, er gratis og kræver blot tilmelding via bibliotekets hjemmeside. Se mere på rudbib.dk

Rudersdal Bibliotekernes nye efterårsprogram, som netop er udkommet 5. august, ligger også klar både på hjemmesiden og på bibliotekerne i Birkerød, Holte, Nærum og Vedbæk. Og byder på masser af oplevelser og spændende forfattermøder med bl.a. Ritt Bjerregård, Knud Romer, Sara Blædel og Tom Buk Swienty løbet af efteråret./sig

Publiceret 26 August 2019 14:28