Problemet med forbud er, at overtrædelse skal have konsekvenser, skriver Mona Madsen i et læserbrev om rygeforbud i skoletiden. Arkivfoto

Problemet med forbud er, at overtrædelse skal have konsekvenser, skriver Mona Madsen i et læserbrev om rygeforbud i skoletiden. Arkivfoto

DEBAT: Kommunalt rygeforbud i skoletiden?

Af Mona Madsen, kommunalbestyrelsesmedlem for Lokallisten

Flere og flere unge ryger, og mange af rygerne får deres første rygeoplevelse i folkeskolen - på trods af, at der er rygeforbud på skolens matrikel. For nogle unge er det stopklods nok, men andre træder bare et skridt uden for forbudszonen eller går en tur til bageren, inden de tænder smøgen.

Nu har flere kommuner, senest København, udvidet rygeforbuddet, så det gælder overalt i skoletiden. Hensigten er god, og umiddelbart kan man ønske at Rudersdal følger efter. Men problemet med forbud er, at overtrædelse skal have konsekvenser. Hvem skal fange de unge på fersk gerning uden for skolens matrikel - og er skolernes ledelse og personale villige til at håndhæve forbuddet og tage skrappe straffe i brug?

Jeg var i en årrække chef for et folkebibliotek, som lå dør om dør med et gymnasium. Eleverne måtte ikke ryge på skolens matrikel - så i stedet trådte de 5 skridt til siden og stod i tætte røgskyer og dynger af cigaretskod foran bibliotekets hovedindgang, til stor irritation for biblioteksbrugerne. Rektor ønskede ikke at indføre sanktioner, da det jo kunne true gymnasiets tiltrækningskraft... Skolerne i Rudersdal har muligvis i nogen udstrækning samme holdning, og derudover er det forståeligt hvis de tøver med at påtage sig endnu en opgave, som tager tid fra kerneopgaverne.

Men rygestop for skoleelever vil højne folkesundheden væsentligt, og fra Lokallistens side opfordrer vi til, at alle skoler tager drøftelsen op i skolebestyrelsen og laver en klar politisk strategi på området.

Publiceret 22 August 2018 22:00