DEBAT: Borgere med PC, tag jer i agt!

Af Per T Christensen, IT ansvarlig i Ældresagen Rudersdal

Ældresagens IT Hjælp, som hjælper alle private borgere i Rudersdal, støder oftere og oftere på problemer, som kunne være undgået med simple forholdsregler. Vi vil gerne i det følgende videregive nogle af disse erfaringer:

Det første og måske største problem er, at man ikke får taget backup af sine data, det være sig billeder og dokumenter. Man bliver i den grad ulykkelig, hvis billederne af ens børn og børnebørn er gået tabt. Derfor vil vi gerne tilskynde til, at man får taget backup. Det kan være på en ekstern harddisk eller på en USB-hukommelse, alt afhængig af hvor meget der skal gemmes. Man kan også lave backup i ”skyen”. Der findes forskellige udbydere på sky løsninger. Her er nogle eksempler:

· Dropbox; 2Gb gratis, svarende til ca. 700 billeder

· Google Drev; 15Gb gratis, eller ca. 5.000 billeder

· One Drive; 5Gb gratis

· Amazon; ubegrænset men koster 80 kr. om året

· iCloud (Apple); 5Gb gratis

Vores erfaring fra Rudersdal er, at 35% ikke laver backup, hvilket er katastrofalt mange. De fleste skyløsninger laver backuppen automatisk, så man behøver ikke at huske selv at gøre det. Dette gælder naturligvis ikke eksterne harddiske og USB-hukommelser.

Man skal altid sørge for at opdatere sit styresystem, når der er en opdatering tilgængelig. Det giver den bedste beskyttelse.

Har man f.eks. Windows 10, er det meget vigtigt, at man ikke tvinger PC til at slukke når den er ved at opdatere. Den skal altid have lov at køre færdig. I modsat fald kan styresystemet gå i baglås. I nogle tilfælde er det ikke muligt for os IT Hjælpere at redde situationen uden at geninstallere alt fra begyndelsen. Derfor når man slukker for PC’en på normal vis, vil der stå at den er i gang med at opdatere. Man skal så blot lade den fortsætte den slukker selv når den er færdig.

Undgå falske beskeder, hvor en person, der udgiver sig for at være en anden (fx én du kender), og som prøver at snyde dig til at oplyse:

Dine bankoplysninger

Dit login til fx NemID, AppleID eller Facebook-login

Andre personlige oplysninger…Udlever derfor aldrig personlige oplysninger. Husk at Banker & Offentlige institutioner aldrig sender mails til dig; de henvender sig til dig via eboks og/eller Netbank.

Publiceret 29 August 2018 21:00