DEBAT: Hvorfor reagere på Danske Bank-sagen?

Af Luc de Visme, Morelgangen 8, 3460 Birkerød

I flere kommuner, bland andet her i Rudersdal, er samarbejdet med Danske Bank taget op til overvejelse.

Man er forarget over det, der er sket i den estiske bankfilial med en ufattelig mængde penge sendt til hvidvask og, viser det sig nu, med at hjælpe kunder i skattely i Panama. Men hvad kan vi gøre ved det?

Det nemmeste og mest almindelige, som man ser rundt omkring, er at sige: ”Lad os vente på at se, hvad de andre gør. Lad os vente på en retssag”.

Her står vi overfor en udfordring: Ligegyldighed.

Den værste fare er ikke, at banken mishandler vores penge ved at bruge dem til lyssky forretninger, den værste fare er os selv, fordi vi vænner os til skandalerne, og hver gang det sker, finder vi undskyldninger for ikke at gøre noget ved det.

Men det med, at andre gør det samme, er ikke nogen undskyldning for at lade være. Det er én gang for meget og det må høre op. Når banktilsynet svigter, og når konsekvenserne for de ansvarlige er bare at forsvinde med et gyldent håndtryk på 20 mio. kroner, skal vi selv gøre noget.

Vi kan nemt skifte bank. Det kan man gøre online. Hvis mange gør det, kan det have nogle mærkbare konsekvenser i branchen. Så vidt jeg ved, har de fleste kommuner nogle etiske regler om ikke at handle med virksomheder, der svindler og ikke handler efter landets love. Hvis disse regler ikke gælder nu, hvad har vi dem så for?

Publiceret 03 October 2018 09:30

SENESTE TV