Elever skal ikke have lov til at ryge i frikvarteret, mener Christoffer Buster Reinhardt og Jakob Kjærsgaard fra Det Konservative Folkeparti i Rudersdal. Modelfoto: Mostphotos

Elever skal ikke have lov til at ryge i frikvarteret, mener Christoffer Buster Reinhardt og Jakob Kjærsgaard fra Det Konservative Folkeparti i Rudersdal. Modelfoto: Mostphotos

Debat: Eleverne skal ikke ryge i frikvarteret

Af Christoffer Buster Reinhardt og Jakob Kjærsgaard, kommunalbestyrelsesmedlemmer for Det Konservative Folkeparti

Det skal være slut med, at folkeskolens ældste elever ryger i frikvarteret. Det mener vi i Det Konservative Folkeparti i Rudersdal, og derfor har vi til kommunalbestyrelsens møde onsdag aften fremsat forslag om røgfri skoletid.

Desværre er der alt for mange børn og unge som starter med at ryge. Det skal vi gøre alt for at stoppe, og det skal slet ikke foregå i skoletiden. Der er jo ingen tvivl om cigaretternes sundhedsskadelige virkning. Men på landsplan er der hver dag 40 børn og unge, der begynder at ryge.

Der er noget grundlæggende forkert i, at man tillader skoleeleverne at ryge i skoletiden, bare de forlader skolens matrikel. Cigaretter er jo ikke mindre usunde ude på fortovet eller på vej ned til bageren. Det er et forældreansvar at tale med sine børn om at rygning er skadeligt. Men det er vigtigt, at vi får ændret kulturen om at det er ’sejt’ at ryge. Det her forslag skal danne fundamentet for en dialog ude på de enkelte skoler om, at rygning ikke er ok.

Det er en politisk prioritet, at vi sikrer de bedste rammer for at vores børn kan få et godt og sundt liv. Derfor er det et politisk anliggende at sige nej til rygning i skoletiden. Med det her forslag ønsker vi at give lærere og skolernes ledelse et stærkere afsæt for at tage snakkene med eleverne.

Forslaget bliver stillet på baggrund af en debat til Rudersdal Folkemødedag, arrangeret af Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal. Herfra har man en målsætning om en Røgfri Generation i 2030. Det er en målsætning som Det Konservative Folkeparti i Rudersdal bakker op om. Der er jo ingen forældre, der ønsker, at deres børn skal starte med at ryge.

Vi ser gerne, at Rudersdal Kommune var mere ambitiøs og arbejdede for en røgfri generation langt før 2030. For de børn der vil blive den første røgfri generation går kun i vuggestue og børnehave i dag.

Debutalderen for rygning i Rudersdal er 14 år og 7 måneder. Det er jo helt grotesk lavt, når man tænker på, at det er ulovligt at købe cigaretter, før man fylder 18 år.

Publiceret 22 October 2018 15:00

SENESTE TV