Har vi for høje tanker om os selv, eller er det forældrene, der presser på, spørger Jan Erik Messmann fra Dansk Folkeparti i dette debatindlæg.

Har vi for høje tanker om os selv, eller er det forældrene, der presser på, spørger Jan Erik Messmann fra Dansk Folkeparti i dette debatindlæg.

Debat: Har vi for høje tanker om os selv, eller er det forældrene, der presser på?

Af Jan Erik Messmann, MF, Dansk Folkeparti, valgt i Rudersdalkredsen

Selv om vi er i en tid med højkonjunktur og mangel på arbejdskraft, er der i øjeblikket 169.000 unge i alderen 15-29, der hverken er i job eller under uddannelse.

Blandt unge med en studentereksamen eller videregående uddannelse er 60.000 ikke i job eller under uddannelse. Det kunne Ritzau forleden berette. Hvordan kan det være?

Dengang jeg var ung, blev man allerede i folkeskolen opdelt i en boglig ”A” og en faglig ”B” klasse. Muligvis ikke den bedste løsning, men det var en måde at få lagt grundlaget til en fremtid som studerende eller som lærling i et af de mange håndværksfag, vi i dag mangler så mange af.

Det er som om forældre til nutidens unge alle ønsker at sende deres børn i gymnasiet og efterfølgende på universitetet. Det har skabt en situation, hvor alt for mange studenter i dag har svært ved at komme videre, og det ene sabbatår hurtigt tager det næste. Og det næste…

Vi skal have de unge i gang hurtigst muligt efter endt uddannelse. Gik studentereksamen ikke som ventet, eller er man i tvivl om næste skridt, kan et liv i forsvaret, en givende uddannelse på havet eller en god håndværksmæssig uddannelse måske være løsningen. I stedet for at presse de unge til en videregående uddannelse, bør man i stedet se på den enkeltes kompetencer og interesser, så flere unge lander på den rette hylde tidligt i livet.

Mulighederne er mange for dem, der vil og kan. Særligt i disse år, hvor Danmark hungrer efter faglært arbejdskraft. Efterspørgslen har givet gode jobmuligheder og høje lønninger i mange håndværksfag. Det er langt fra alle akademiske uddannelser, der kan konkurrere med dette. Det er nødvendigt, at vi giver et skub til de tusindvis af unge, der ikke kan komme videre i livet. Lad os guide dem til en skolegang med mange flere muligheder, og i højere grad anerkende praktiske evner på niveau med de boglige. Ikke alle er bedst tjent med at gå på gymnasiet.

Publiceret 25 October 2018 19:00

SENESTE TV