Debat: Nytænkning i Birkerød Bymidte

Mogens Wolff Johansen, Biskop Svanes Vej 61b st. tv., 3460 Birkerød

Der er hårdt brug for en plan, der kan medvirke til at gøre Birkerød Bymidte mere levende og indbydende at færdes i. Nethandelen er gennem de senere år øget kraftigt, hvilket har betydet en nedgang af handelen i de fleste byer, så hvis bymidten skal overleve, kræver det nytænkning og et positivt samspil mellem butikkerne, de handlende, kommunalbestyrelsen, kulturen …

Birkerød Bymidte er kendetegnet ved en meget forskelligartet bygningsmasse. Nogle bygninger er ikke ligefrem kønne, andre er blevet shinet, så de lyser op i gadebilledet, hvilket er utroligt positivt. Der er brug for at der udarbejdes en plan for, hvordan vi skaber mere liv og samvær i Birkerød Bymidte. Vi skal have en kreativ dialog med de handlende, arkitekter, kunstnere og byplanlæggere omkring en vision for en fuldstændig forvandlet bymidte anno 2021.

Butiksejere og bygningsejere skal motiveres til at gøre en indsats for at forskønne netop deres ejendom, som dermed også bliver mere værd på den lange bane.Dette arbejde vil kræve at Rudersdal Kommune afsætter penge til en fireårig udviklingspulje. Birkerød Morgenbord, Birkerød Torvedage; Birkerød Kulturnat og det store juletræ på Majpladsen er alle gode aktiviteter, der samler og skaber liv, som vi skal bevare, men det er slet ikke nok.

Visionen kunne være at bygninger, der tidligere rummede Birkerød Bibliotek, blev omdannet til lejligheder, gerne med altaner ud til pladsen. Den nye bygning i gågaden ved Torvepladsen med mulighed for udskænkning og til opbevaring af borde m.m. Birkerød Torvedage er med til at skabe lidt nyt liv og muligheder. Nyt tiltag kunne være, at man tillader food trucks på den store plads med kroen i sommermånederne. At kommunen lejer nogle af de tomme lokaler til aktiviteter. At kommunen tillader, at der indrettes boliger i nogle af de tomme butikker. At stille cykling bliver tilladt i Hovedgaden. At alle de grimme beton forhindringerne på Majpladsen fjernes. Uddeling af en årlig pris til den bedste bygningsrenovering i Hovedgaden.

Birkerød Butikkerne skal stå i spidsen for kulturelle tiltag, der kan medvirke til at give kant og liv i Bymidten. Open air, film, musikkoncerter, blues festival – Musikskolen og professionelle, Food festival, samarbejde med skolerne og hjemkundskab, fredags menu på nogle af Hovedgaden, restauranter med eleverne som med kokke, gadeteater festival TILGÆNGELIGHED.

I Allerød har man åbnet for let trafik i den tidligere gågade. Lyngby Hovedgade er stadigvæk åben for bilkørsel. Værnedamsvej på Vesterbro giver minder om en velbefærdet fransk sidegade i Paris. Kompagnistræde, som ligger mellem Hyskenstræde og Hestemøllestræde i Indre By i København, er et godt eksempel på en rigtig hyggelig og velbesøgt gade, hvor cyklende, gående, forretninger, restauranter og handlende trives side om side. I den meget besøgte turistby Lucca, er al kørsel tilladt i de små gader, og byen summer af turister, som ikke generes af biler, der skal levere ydelser til byen, eller borgere der snegler sig gennem byen.

Rudersdal Kommune skal turde sætte gældende regler og forordninger til Hovedgaden op til diskussion. I Holte ligger der flere forretninger side om side med spændende aftensmad til den travle familie. På Lyngby Hovedgade og på Jægersborg Alle kan man altid finde et rigt udvalg af mad. Rudersdal Kommune skal gøre det attraktivt for nye iværksættere at drive forretning i Birkerød Hovedgade. Så lad os få lidt højt til loftet over de næste fire år.

Publiceret 17 November 2018 09:00

SENESTE TV