Formanden for Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal, Sri Sai Das, håber at den kommende valgkamp vil sætte fokus på rygning og unges ophør med dette. Modelfoto: Mostphotos.

Formanden for Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal, Sri Sai Das, håber at den kommende valgkamp vil sætte fokus på rygning og unges ophør med dette. Modelfoto: Mostphotos.

Debat: Hvem tør gøre noget ved unges rygning?

Sri Sai Das, Peder Mathiasens Vej 6 B, 3460 Birkerød, Kræftens Bekæmpelse i Rudersdal

To elever i hver skoleklasse vil senere i livet dø på grund af rygning. I hvert fald hvis vi voksne ikke gør noget. Så lad os bruge valgkampen til at snakke om, hvordan vi gør det sværere for børn og unge at ryge.

På min vej rundt i Danmark støder jeg ofte på unge med en cigaret i munden eller i hånden. I busskuret, foran skolen eller foran caféerne. Hver gang bliver jeg så trist. Men også rasende. For hvad er grunden til, at vi ikke gøre noget for at stoppe det? Hvorfor er der fem gange så mange unge, der ryger i Danmark som i Norge.

Hvert år dør 13.600 danskere på grund af rygning. Og tobak er skyld i hvert tredje kræftdødsfald. Ingen ønsker, at vores børn bliver en del af den statistisk. Vi kan hurtigt blive enige om, at børn og unge ikke burde ryge. Alligevel kan politikerne ikke blive enige om, hvordan vi forhindrer det.

Opdragelse, oplysning og kampagner kan ikke få os videre. Vi får ikke færre unge, der ryger, uden at lovgive. Vi ved også, hvad der skal til. Vi skal have en plan mod tobak. En plan, der beskriver, hvordan vi ved hjælp af højere priser på cigaretter, tobak under disken – også i kiosker, røgfri skoletid og forhøjelsen af mindste alder for køb af cigaretter fra nuværende 18 år til 21 år, kommer nærmere en røgfri generation senest 2030. En plan, der fører til konkret handling.

Et flertal af danskerne bakker op om lovgivning, der gør det sværere at begynde at ryge: Seks ud af ti synes, en pakke cigaretter skal koste 90 kroner. Syv ud af ti vil have tobakken skjult i butikkerne. Og otte ud af ti bakker op om røgfri skoletid på alle grundskoler.

Heldigvis vokser opbakningen også blandt politikere. Jeg drømmer om, at vi efter valget får en regering og et folketing, der har målet om en røgfri fremtid som en mærkesag. Så kære folketingskandidat i Rudersdalkredsen: fortæl os, hvordan du vil arbejde for en røgfri generation, hvis du bliver valgt ind.

Og kære medborgere: Stem på en kandidat, der tør gøre noget ved, at der hver dag er 40 børn og unge, der begynder at ryge. Det er nemlig ikke kun de unges valg, om de vil ryge. Det er også vores valg.

Publiceret 08 January 2019 09:00

SENESTE TV