Pressefoto: Kasper Thorlak

Pressefoto: Kasper Thorlak

Debat: En tak fra hjertet til ildsjælene omkring Sjælsmark

Martin Lidegaard (R), folketingskandidat, opstillet i Rudersdal i Nordsjællands Storkreds

Martin Lidegaard, Næstformand Radikale Venstre

Mange engagerede borgere i Rudersdal og resten af Nordsjælland arbejder ihærdigt og uden løn for, at børnene på Sjælsmark også oplever lidt barndom. Det må være på tide, at nogen siger tak til jer. For jeres enorme engagement og mange timers arbejde.

Uge efter uge, måned efter måned, år efter år.I gør en forskel. For børnene. For jer selv. Og for Danmark.

Sjælsmark Udrejsecenter huser som bekendt omkring 118 børn, der lever under glædesløse forhold og uden fremtidsperspektiv. Deres eneste forbrydelse er, at de er børn af forældre, der af forskellige årsager ikke ønsker at forlade Danmark, selvom de ikke har et juridisk lovligt ophold.

På fjerde år har den danske stat nu taget disse børn som gidsler i udlændingedebatten og interneret dem sammen med deres forældre på den tidligere kaserne Sjælsmark. Det sker fortsat, på trods af at både ombudsmanden, Børns Vilkår, Red Barnet og mange andre gang på gang har gjort opmærksom på, at vi er ved at ødelægge disse børn.

De fysiske rammer er trøstesløse, familierne må ikke selv lave mad og mange af forældrene er psykisk traumatiserede. Det er slemt for børnene, og det er ikke Danmark værdigt.

Derudover er det meningsløst: Den umenneskelige behandling af børnene har ikke fået flere forældre til at rejse hjem, end før det blev besluttet at tvinge familierne til Sjælsmark.

Men når Christiansborg fejler, slår frivillige kræfter heldigvis til. I stiller op med næstekærlighed, opmærksomhed, madpakker, fodboldtræning i weekenden og meget, meget mere. I er med til at skabe en smule tryghed og glæde i en børnehverdag, der ellers rummer tunge og alvorlige tanker. Tanker, der ikke hører hjemme i et barns sind.

Derfor skal fra hjertet lyde en tak til alle jer frivillige, der engagerer jer på Sjælsmark og andre udrejsecentre. Jeres engagement inspirerer og minder os om, at Danmark blev bygget på et fundament af frihed, lighed og tillid – og på en enestående tradition for at engagere os, lytte til hinanden og finde hinanden på Midten, også når vi ikke var enige.

Det er mit inderlige håb, at vi efter næste folketingsvalg kan genoptage den tradition og finde et fornuftigt kompromis på udlændingeområdet, der kan følge op på jeres arbejde og lade børn være – ja, børn.

Publiceret 26 January 2019 09:00