Modelfoto:

Modelfoto: Syda Productions - stock.adobe.com

Åbent brev: Visionære lokalpolitikere lukker selvfølgelig ikke kommuneskoler

Karen Dyssel, Bregnerødvej 17, 3460 Birkerød

Hver morgen når jeg afleverer min søn i vores lokale folkeskole, bliver vi mødt af et Astrid Lindgren citat: "Det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg helt sikkert."

Det, Astrid Lindgren kunne, var at sætte sig i børnenes sted. Den svenske forfatterinde kunne ikke blot huske, hvordan det var at være barn. Hun kunne følelsesmæssigt skabe en parallelverden, hvor børn til alle tider kan spejle sig i livet.

Den danske kommuneskole er centrum for vores børns liv. Og den er centrum i vores samfund.

Kommuneskolen danner vores børn til at videreføre vores demokrati og vores velfærdsamfund. Da min mand og jeg mødte folkeskolen i sommer var det, indrømmet, med en vis skepsis.

Inklusion, reformer, forældreintra, larmende børn og pressede voksne. Alt er blevet gjort til skamme.

Hver dag mødes vi af smil, af åbne arme, af kram, af nærværende ledere, der siger godmorgen og kan alle børnenes navne. Vi valgte at flytte til Birkerød, fordi vi gerne ville have vores børn i den lokale kommuneskole. Og på trods af, at skolebudgettet i Rudersdal ikke er prangende, blev vi dog overbevist om, at kommunen vil børnene.

Den overbevisning hænger nu i en mere slidt tråd.

For hvordan kan I, kommunens politikere, i flæng påstå, at I er tvunget til at spare på skoleområdet på grund af faldende børnetal?

For det første er præmissen om det faldende børnetal tydeligvis ikke skåret i sten. Men endnu vigtigere: I behøver ikke spare på skoleområdet. I kan vælge at spare på skoleområdet. I kan vælge at sige, at det er børnenes nutid, samfundets fremtid, der skal stå for skud. Og det er fair nok, hvis det er det, I vil fra politisk side. Det er et valg.

Men så skal I åbent sige: Vi vil ikke investere i børnene. Vi vil ikke investere i kommuneskolerne. Vi vil ikke tiltrække ressourcestærke børnefamilier. Vi vil ikke gøre det bedst mulige for børnene her i en tumultarisk tid med reformer, diagnoser og stress blandt de voksne. For vi prioriterer at spare på skolerne. Det er vores politik at spare på skolerne.

Det er ikke sagligt, når det bliver fremlagt som om, at I ikke har noget valg. Det er jo netop det, I har.

Det er jo netop det, vi har valgt jer til. Vi har valgt jer til at vælge for os. Vi har valgt jer til at være fremsynede, modige, visionære.

Kommunikationen fra rådhuset i forbindelse med omstrukturering af skoleområdet er svøbt i forvaltningens forvanskende nysprog. Det er ikke visionært. Det er ikke fremsynet. Det burde ikke være et byråd værdigt.

For jeg er sikker på, at I er gået ind i politik, fordi I vil noget med jeres mandat. Fordi I vil bygge op og ikke rive ned. Jeg er sikker på, at I er i politik, fordi I bobler over af visioner for samtiden og fremtiden. Fordi I vil sætte spor, varige spor, gøre en forskel for os alle.

At lukke folkeskoler er en kulturel og dannelsesmæssig falliterklæring. Det kan ikke være for at afvikle, at I er gået ind i politik. Det er ikke altid let at lede. Men jeg er stadig overbevist om, at I har modet til at gøre det rigtige i Astrid Lindgrens – og alle vores børn – ånd.

Publiceret 22 February 2019 14:00

SENESTE TV