Modelfoto:

Modelfoto:

Debat: Kære Politiker - Tag ikke modet fra børnene

Carina Nøraa, Birkerød Parkvej, 3460 Birkerød

Kære politiker,

Ved du hvor højt der er til loftet på Toftevangskolen? Det skal jeg fortælle dig. Der er så højt, at alle 511 elever, ledere og ansatte, har plads til både at flyve og falde – og endda have modet til at prøve det hele igen.

Kan du huske den lærer eller pædagog, der gjorde en forskel for dig, dengang du var barn? Det kan jeg. Lige netop dén pædagog bestræber jeg mig på at være hver eneste dag.

Her på Toftevang har vi piger og drenge i deres bedste alder, i en rivende udvikling, som vi pædagoger og lærere gør alt hvad vi kan for, at se, høre og støtte. Siden jeg startede på Toftevang er jeg blevet inspireret og blæst bagover, af alle de kompetencer som eleverne såvel som mine kollegaer rummer hver især, samt den måde vi i fællesskab driver den bedste skole.

Og hvad er det så, der gør Toftevang til en fremragende skole? Det skal jeg fortælle dig.”Det har jeg aldrig prøvet før – så det klarer jeg helt sikkert!”- Pippi Langstrømpe. Sådan tænker vi på Toftevang. Børn som voksne, når vi dag efter dag, måned efter måned, år efter år lærer hinanden om demokratisk dannelse, når vi udvikler os individuelt såvel som i fællesskab, når vi udfolder os kreativt som musikalsk, når vi er tro mod os selv og alt det vi har lært gennem 0., 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8., og 9. klasse.

Alt det vi har lært, som gør os til mennesker der tror på, at selvom vi står overfor en udfordring vi endnu ikke har set lignende, så kan vi klare det – fordi vi tør.

Der er, forhåbentligt, børn på hver en skole i Birkerød, som har en lærer eller en pædagog de kan komme til. Én som de føler, hører, ser og accepterer dem som de er – og det er aldrig de samme børn, vi danner betydningsfulde relationer til.

På Toftevang lægger vi en ære i, at møde børnene i øjenhøjde, lige der hvor de er. Uanset om det er gennem de kreative fag, et kram i skolegården, leg, musik, matematik, idræt eller noget helt syvende så vil jeg faktisk mene, at vi på Toftevang rummer hvert et barn, gennem hver vores, helt særlige relation og læringsperspektiv.Et barn der har tillid til os, der skaber troen på sig selv som årene går, og modet til at turde.

Og netop modet – Kære politiker – må vi endelig ikke tage fra dem.

Jeg vil minde dig om, at mennesket er under ombygning hele livet men at især de unge leveår, er afgørende for, hvilket menneske vi danner os til. Netop denne dannelsesrejse som børnene er på gennem folkeskolen, kræver så meget omsorg, nærvær og tilstedeværelse fra de voksne omkring dem. For børnene stoler på, at vi styrker deres selvværd nok til, at give dem modet til at turde og lærer dem strategierne til at rejse sig igen, når de falder.

Hvordan tror du, det vil ændre sig hvis vi lukker en skole i Birkerød? Hvis vi gør klasserne endnu større og ryster posen af eleverne i den? Hvordan tror du, det vil ramme børnene og deres fremtid hvis de samtidig risikerer at miste deres betydningsfulde voksne i Folkeskolen? Det skal jeg fortælle dig; vi vil se børn der i langt større grad falder og mister modet til at flyve.

Publiceret 17 March 2019 11:00

SENESTE TV