Debat: Giftfri kommune - ja tak

Jacob Netteberg, folketingskandidat for Radikale Venstre i Nordsjælland, og bosiddende i Rudersdal

Lad vores kommune vise vejen og foregå med det gode eksempel. Vi skal gift i grundvandet til livs - og alle kan bidrage - også kommunen.

Mens vi venter på miljøministerens holdning til hvorvidt Rudersdal kommune kan tvinge boligejere at afholde sig fra at sprøjte med gift der kan ende i vores grundvand, kan vi jo starte med vores ”egne” grunde. Således har Furesø kommune for nylig som den første kommune i landet kollektivt tilmeldt sig "Giftfri Have". Et initiativ startet af Danmarks Naturfredningsforening, med formål at motivere til at droppe giften.

I efteråret 2018 blev der fundet svampe- og pesticidrester i vores drikkevandsboringer i kommunen.

Og vi ved at når man bruger de tilladte midler som fx Round-Up der sælges i bla. byggemarkeder, så forsvinder giften ikke. Den siver ned i undergrunden, og kan meget vel ende i det vand vi pumper op til drikkevand.

Jeg opfordrer hermed Rudersdal kommunalbestyrelse til at følge trop med Furesø, og registrere samtlige af kommunens egne arealer til "Giftfri Have", og dermed selv vise vejen med det gode eksempel og undlade at bruge de skadelige stoffer.

Forhåbentlig vil det med tiden også blive populært blandt private at tilmelde sig (og følge anvisningerne!) på dette initiativ.

Det kan vel ikke være rigtigt at 'Danmarks bedste bo-kommune' vil stå tilbage for Furesø?

I øvrigt har man slet ikke brugt sprøjtegift på kommunens arealer de sidste 20 år, så det er ikke den store omstilling - men det er et vigtigt signal, hvis vi ønsker at borgere skal gøre det samme.

Og til dig derhjemme, hermed en opfordring givet videre, gå på giftfri-have.dk og tilmeld din egen grund - for din egen, og vores børns skyld.

Publiceret 31 March 2019 11:00