Debat: Svar til Court Møller vedr. lyskrydset Høsterkøbvej/Ravnsnæsvej

Ole Milling, Carl Plougs Vej 66, 3460 Birkerød

Svar til Court Møllers debatindlæg "Trafiksikkerhed for skoleelever".

I mit oprindelige debatindlæg, bebrejdede jeg kommunens skiftende reaktionsvillighed på min velbegrundede klage over det dysfunktionelle nye lyskryds.

Jeg har fået oplyst af Court Møller – og af Vej-afdelingen – at lyskrydset er programmeret til at være ”alt-rødt”, hvilket vil sige, at krydset kun åbner, når kameraer ser biler komme.

Dette skulle have en hastighedsnedsættende effekt. Så man må åbenbart ikke køre de 60 km/t som skiltene anviser?

Der er imidlertid andre ting, der ikke stemmer. For det første, så har Miljø- og Teknikudvalget på møde 10.05.2017 vedtaget følgende for lyskrydset – en konsekvensanalyse: ”Den gennemkørende trafik på Ravnsnæsvej vil opleve at blive ”holdt tilbage” af rødt lys, når der er grønt for Høsterkøbvej og fodgængerfelt over Ravnsnæsvej. Venstresvingende fra Ravnsnæsvej, trafik fra Høsterkøbvej og krydsende i fodgængerfeltet over Ravnsnæsvej, vil opleve en forbedret trafikafvikling”.

Altså ikke et ord om ”alt-rødt”. Kun blive holdt tilbage når trafik fra Høsterkøbvej.

For det andet: I praksis er signalet ikke ”alt-rødt” som forklaret, da man oplever at lyset skifter til rødt og umiddelbart efter til grønt igen, medens man i kolonne nærmer sig på Ravnsnæsvej. Ja faktisk medens kolonnen er på vej gennem lyskrydset. Denne observation deles af naboerne i området.

Dette er om noget farligt. Og uanset om uheldene har været registreret af kommunen eller ej, så har der været kollisioner.

For det tredje: Hvis ”alt-rødt” og åbner for trafik – hvordan kan det så lade sig gøre, at man holder alene i krydset – på Ravnsnæsvej – uden, at der er skyggen af en bil på Høsterkøbvej?

Således mener jeg ikke, at lyskrydset er programmeret efter beslutningsgrundlaget i Teknik- og Miljø, og heller ikke programmeret efter udsagnene fra Court Møller og Vejafdelingen.

De fleste borgere i området ville helst have været dette lyskryds foruden. Nu er det imidlertid vedtaget og installeret. Skal vi så ikke få det bedste ud af det, ved at programmere det korrekt, så man respekterer det.

Hvis det er ”alt-rød” (selvom det ikke var specifikationen), så sørg for, at det åbner i god tid, så man ikke skal bremse ned til 30 km/t. Jeg køber ikke den præmis, at hvis lyset er grønt ad Ravnsnæsvej, så sætter man farten ekstra op. Det må den almindelige moral, hastighedsbegrænsning og fotovogne tage hånd om. Og der er jo heller ingen risiko, da lyset i så fald er rødt fra Høsterkøbvej.

Court Møller har lovet at give signalet et ekstra tjek. Lad os håbe, at muligheden for at anerkende fejl er tilstede.

Afslutningsvis vil jeg tillade mig at undre mig over, at der overhovedet har været flertal for lyskrydset. Der er viadukt under Ravnsnæsvej ved skolen, stisystem til Ravnsnæsset og ikke meget trafik, når skoledagen slutter.

Hvor meget vat skal vi pakke ungerne ind i? Skal de ikke lære trafikken? Kan forældre ikke vise den sikreste vej hjem til Ravnsnæsset?

Publiceret 04 April 2019 00:00