Debat: Derfor tager excel-arket fejl omkring Høsterkøb Skole

Christian Jaspers, Fruerhøj 43, 2970 Hørsholm

De fleste fusioner og sammenlægninger af virksomheder hviler på due diligence beregninger lavet i lovende excel-ark og plejer på bundlinjen at vise store gevinster. Ofte kalder man dem for synergier, rationaliseringer, stordriftsfordele eller noget lignede – alt afhængigt af konsulenthus.

På direktionsgangen ligesom hos kommunalbestyrelsen har man brug for noget, der kunne ligne ”objektive” eller rationelle kriterier til at basere sine beslutninger på. Intet tjener det formål bedre end et excel-ark, for her kan man i princippet opbygge de modeller og indlægge de forudsætninger, man vil og så få de resultater, man ønsker.

Det bliver det bare ikke rigtige beslutninger af.

Det bliver højest beslutninger man kan ”forsvare” eller til nød forklare.

Rigtige beslutninger kan kun foretages med afsæt i både hårde og bløde data. De vægter kort og lang sigt og såvel det kvalitative som det kvantitative. Det er ofte meget mere vanskeligt, da der bør indgå mange hensyn, for og imod og en masse nuancer.

Det er meget lettere med excel-arket. Her får man ét tal, og så kan man træffe en ”rationel” beslutning. At udrydde en sjælden blomst

Indstillingen om at lave en sammenlægning af Høsterkøb og Sjælsø Skole er en sådan excel-beslutning.

Høsterkøb er en unik showcase – hele kommunens og måske hele Nordsjællands stolthed. Her er man lykkedes med at skabe det der er blevet en mangelvare i vores samfund: nærhed, tryghed, engagement hos forældre og ikke mindst blandt lærestaben. Det er med alle organisationer sådan, at jo større enheder, desto mindre ansvar og ejerskab.

Høsterkøb minder meget om en mindre virksomhed, hvor der er kolossalt engagement, fokus på ”kunden” (læs børn og forældre), et enestående ”produkt” (læs fagligt niveau, trivsel, dannelse, nærvær og tryghed).

Høsterkøb er også noget så fantastisk, som man kan kalde ”branding”.

Skolens enestående omdømme tales der om blandt forældre fra nær og fjern, og det er ikke mange skoler forundt at have så godt et ry. Det er kort og godt en sjælden blomst, der nu trues af et excel-ark.

Det er en illusion, at man kan lægge Høsterkøb ind under Sjælsø, også selvom det i starten kun er ledelsesmæssigt, uden at ødelægge det engagement og den kultur som er skabt af de ildsjæle der har følt et helt særligt ejerskab igennem rigtig mange år.

Og hvad sker der så? Ja så afvikles en af Danmarks bedste skoler såmænd, og kommunen mister et varetegn, andre kommuner er grønne af misundelse over. Det giver overhovedet ingen mening.

Jo – måske i et excel-ark, på et kontor langt, langt væk fra de morgendagens børn, der også kunne have gået i verdens bedste skole.

Publiceret 21 May 2019 00:00