Bedre hundeliv i Portugal

Når der nede i Portugal, i byen Sesimbra, løber et sort-hvidt gadekryds rundt med det danskklingende navn Liselotte, har det sin ganske bestemte forklaring

Af
Af Ulla Koch-Nielsen

Den unge hund er opkaldt efter danske Liselotte Christiansen, dyrlæge i Dahlgaards Dyrlægeklinik i Birkerød. Takket være hende vil den ganske vist aldrig opleve moderglæden, men til gengæld er der grund til at antage, at dens eget liv vil blive mindre hårdt end tilfældet havde været, om de to aldrig havde mødtes. Liselotte Christiansen var nemlig den ene af to danske dyrlæger, der i 10 dage i oktober var i Portugal for at arbejde som frivillig dyrlæge i et projekt kaldet 'Dyrlæger uden grænser". Hvert år sender foreningen Danish Friends of Animals (DFA), der er stiftet af dyrlæge Christina Jespersen fra Frederikssund, dyrlæger til udlandet for at sterilisere/kastrere gadehunde- og katte. Foreningen organiserer desuden adoption af hunde og katte fra især Grækenland til familier i Danmark.

De mindskede problemet

De to danske dyrlæger, Liselotte og Sine, kom til byen Sesimbra, hvor der ligger et stort hundeinternat, der huser over 200 herreløse hunde. Medicin, instrumenter, forbindsstoffer, alt havde de med hjemmefra, og det tør siges, at de to piger ikke lå på den lade side under opholdet. Inden de ti dage var gået, havde de nemlig nået at operere en del katte samt ca. 80 hunde, heraf langt flest tæver. Mens det i Danmark absolut må betegnes som en undtagelse at træffe en herreløs hund, overlades i Portugal hvert år over 100.000 hunde til et usselt liv på gaden, på parkeringspladser eller ude i skovene. På internatet Bianca, der drives af frivillige, gøres der en stor indsats for at gør problemet mindre. Her var en del af de internerede hunde på forhånd lovet ud til lokale familier, andre blev efter sterilisationen sat tilbage på gaden, hvor de passes af lokale, mens atter andre forsøges adopteret væk. Det er med hunde som med børn: ønskehunde får naturligvis det bedste liv. Skønt gadehunde i Portugal som oftest frister en kummerlig tilværelse, er de fleste af dem bemærkelsesværdigt kærlige og tillidsfulde. Deres liv er ellers ikke noget at råbe hurra for, så hvis man holder af dyr, må man glæde sig over Liselottes travle arbejdsindsats i disse oktoberdage. Foretager man et hurtigt regnestykke, hvor man forudsætter, at hver af de 80 tæver uden operation årligt ville have sat fem hvalpe i verden og tænker man sig, at de i snit vil leve i fem år, kan man altså gå ud fra, at Liselotte og hendes kollega har sat en stopklods for 2000 dårlige hundeliv foruden naturligvis alle de hvalpe, som deres efterkommere og deres efterkommere igen ville kunne nå at sætte i verden. For Liselotte selv var opholdet på Bianca særdeles værdifuldt. Ikke alene fik hun et indblik i portugisisk dagligdag blandt både to- og firbenede, men hun opnåede i tilgift på disse ti dage en færdighed i at udføre kastrationer og sterilisationer, som hun, hvor travlt der end er i Dahlgaards Dyreklinik, ville have været måneder om at tilegne sig.

Elsker sit job

29 årige Liselotte der selv er fra Holstebro, er en af de sikkert få dyrlæger, der ikke fra barnsben har næret en drøm om at blive dyrlæge. For hendes vedkommende var det først, da hun som 20 årig opholdt sig på en gård ude på landet i New Zealand, at hun en dag kom til klarhed over, at det var dyrlæge og ikke noget som helst andet, hun ville være. Efter endt uddannelse arbejdede hun et par år i en blandet dyrlægepraksis i Nakskov, så det var først, da hun for fire måneder siden, at hun kom til Birkerød, hvor hun kan koncentrere sig om smådyrene, som hun interesserer sig mest for. På den korte tid er hun faldet så godt til blandt fire kolleger på sin nye arbejdsplads, at hun og hendes læge-kæreste i dag er begyndt at se sig om efter passende hus i området. Under opholdet i hundeinternatet Bianca i Sesimbra opnåede Liselotte stor rutine i sterilisation og kastration af hunde og katte. Her er hun fotograferet under arbejdet.

Publiceret 05 November 2008 17:36

SENESTE TV