Oprør i de Runde Haver

Kolonihaveejere føler sig fuldstændig tromlet af statslige styrelser, der med nye regulativer er ved at ændre området til et åbent museum

Af
Af Helle Christoffersen

De 50 kolonihaveejerne i Haveforeningen Nærum og Omegn – bedre kendt som De Runde Haver - har fået nok af Kulturarvsstyrelsen, der med nye bestemmelser og i samarbejde med kommunen vil forandre området til et designet museumsstykke.

"De seneste to år har Kulturarvsstyrelsen tilbageholdt samtlige tilladelser til ombygning, og de vil indføre helt nye stramme regler, der helt ændrer på fredningsbestemmelserne fra 1992.De har fået lov at få en demonstrationshave herude – stik mod reglerne, og nu vil de så bestemme, hvordan alt nybyggeri skal se ud. Dermed handler de direkte imod hele kolonihavetanken, og de tromler os. Ingen herude er interesseret i at gå og passe en museumshave for kommunens og statens skyld," siger formanden for foreningen Reggie Joensen, der samtidig understreger, at haveejerne fuldt ud respekterer og værdsætter den nuværende fredning.
Han bakkes op af Kolonihaveforbundet i Danmark, der er gået ind i sagen.

Ensartede dukkehuse

"Det er meget væsentlige indgreb, styrelsen er kommet frem med, som strider mod fredningsbestemmelserne. Det har de ikke belæg for, mener vi. Derfor går vi ind i sagen. De vil ændre haveforeningen til små ensartede dukkehuse på 25 kvadratmeter, mod de nuværende regler på 40 kvadratmeter. Det vil jo forandre haveforeningen fuldstændig. Et karakteristika i en haveforening er jo netop mangfoldigheden," siger generalsekretær Mogens Ginnerup-Nielsen.

Publiceret 30 September 2010 03:00