Kirsten Benn med plakaterne fra Ny Musik i Birkerøds 25 års jubilæum og fra en af de nyeste koncerter med Michala Petri.

Kirsten Benn med plakaterne fra Ny Musik i Birkerøds 25 års jubilæum og fra en af de nyeste koncerter med Michala Petri.

30 passionerede år med ny musik

Gennem 30 år har Kirsten Benn passioneret arbejdet for at gøre nulevende komponister kendt for 'almindelige' danskere

Af
Tekst og foto: Katja Nathalie Jensen

"Jeg blev simpelthen stik hamrende rasende." 79-årige Kirsten Benn fra Birkerød kan tydeligt huske, hvordan hun reagerede, da hun for over 30 år siden var til en nyklassisk koncert.
Hvad der gjorde hende så vred, var komponistens holdning til mennesker som Kirsten Benn. Mennesker uden en musikalsk baggrund.
"Jeg fik at vide, at værket var skrevet til intellektuelle, og at det ikke var meningen, at almindelige mennesker skulle kunne forstå det," husker hun tilbage.

Bare en bondepige

Ny og eksperimenterende musik inden for den klassiske musiktradition var dengang efter manges opfattelse kun for ganske få. Og det provokerede Kirsten Benn til at handle.
"Jeg fik den vision, at jeg kunne lave en interessegruppe for ny musik. Jeg gik meget op i musik, men jeg var hverken akademiker, intellektuel eller musiker. Jeg var bare en ganske almindelig bondepige. Så jeg måtte da kunne hjælpe andre 'almindelige' mennesker til at få noget ud af musikken," fortæller Kirsten Benn begejstret.

Stor ros af Fabrin

Resultatet af visionen blev foreningen Ny Musik i Birkerød. Den stiftede Kirsten Benn i maj 1982, og først ved den seneste generalforsamling gik Kirsten Benn på 'pension' som formand.
Kirsten Benns arbejde med igennem 30 år at sætte fokus på ny, dansk kompositionsmusik er bestemt ikke gået ubemærket hen. Før påske kunne borgmester Erik Fabrin overrække hende Rudersdals Kulturlederpris 2012. Med prisen fulgte også en stribe store roser fra borgmesteren.
"I de 30 år har du med et enestående og ekstraordinært engagement formået at etablere en tillidsfuld kontakt til en bred kreds af musikere og komponister," lød nogle af ordene.

12 gæster til første koncert

Den brede kreds af musikere og komponister inkluderer blandt andre Kirstens Benns gode ven, den kendte danske komponist Per Nørgaard, der ligesom Kirsten Benn selv fylder 80 år i 2012.
Per Nørgaard var med fra den spæde start på Ny Musik i Birkerøds liv som forening. Efter to år som græsrodsbevægelse holdt foreningen den 10. maj 1982 sin stiftende generalforsamling. Her holdt Per Nørgaard foredrag om sin musik, og ved samme lejlighed fik foreningen sine første 26 medlemmer.
Mens foreningen i dag holder sine mellem seks og otte årlige koncerter i Mantziussalen, var rammerne mere beskedne tilbage i firserne, fortæller Kirsten Benn.
"Den første koncert med tre unge musikere foregik i den store sal på biblioteket i Birkerød. Der kom kun 10-12 mennesker, men det var da en start, og derfra gik det slag i slag, for mange var henrykte for idéen."

Kæmper for omtale

Gennem årene har foreningen præsenteret cirka 150 uropførelser af værker, og Kirsten Benn er glad for, at Ny Musik i Birkerød har givet nye, klassiske kunstnere et sted at spille. For genren 'ny musik' har det ikke let i Danmark.
"Der er kun enkelte andre steder og initiativer i Danmark, som sætter fokus på genren. Vi er faktisk den eneste forening, som er oprettet og ledet af lægfolk. Mange kunstnere har det svært, for der er ikke den store støtte til dem. Pressen skriver ikke meget om kunstnere, som ikke er kendte. Men hvordan skal de blive kendte, hvis pressen ikke omtaler dem? Det er det, jeg virkelig kæmper for," slutter Kirsten Benn.


"Kirsten, vi er stolte af i Rudersdal at rumme en musiktradition, som du har været initiativtager til."
- borgmester Erik Fabrin ved overrækkelsen af Kulturlederprisen 2012


FAKTA: Kirsten Benn...

  • fylder 80 år den 2. maj
  • har boet i kommunen siden 1953
  • voksede op på en gård på Stevns
  • flyttede til Birkerød, da hun blev gift og har blandt andet arbejdet som sygeplejerske på Ebberødgård
  • stiftede foreningen Ny Musik i Birkerød i 1982 og har i 30 år været en ildsjæl for ny klassisk musik
 
FAKTA: Ny Musik i Birkerød...
  • blev dannet af Birkerød-borgeren Kirsten Benn i 1982
  • har som formål at gøre nulevende komponister kendt for et større publikum
  • havde 26 medlemmer i starten – i dag er tallet 112
  • har de sidste 30 år arrangeret cirka 200 koncerter, først på biblioteket, siden i Mantziussalen

Læs mere om foreningen på www.ny-musik-birkeroed.dk

Før påske modtog Kirsten Benn Rudersdals Kulturlederpris 2012 for sit mere end 30 år lange arbejde for at sætte fokus på nye komponister. Skulpturen, der fulgter med prisen, er af kunstneren Joseph Salamon og lavet af kalksten fra Getsemane Have i Jerusalem.

Før påske modtog Kirsten Benn Rudersdals Kulturlederpris 2012 for sit mere end 30 år lange arbejde for at sætte fokus på nye komponister. Skulpturen, der fulgter med prisen, er af kunstneren Joseph Salamon og lavet af kalksten fra Getsemane Have i Jerusalem.

TRE HURTIGE TIL KIRSTEN

Hvor kommer din passion for musik fra?
"Jeg har ikke nogen musikalsk baggrund, men både min bror og jeg var glade for klassisk musik, da vi var børn, og vi hørte ofte de populære operaer. Desuden elsker jeg at synge. Jeg har en god sopranstemme."

Hvad kan du godt lide ved ny, klassisk musik?
"Det giver mig en oplevelse på et flerdimensionelt niveau, når jeg lytter til musikken. Jeg går meget op i, hvad jeg føler, når jeg hører både toner og pauser. Pauserne er næsten lige så vigtige som tonerne i ny musik."

Hvad betyder det for dig at få årets Kulturlederpris?
"Jeg er glad for, at min indsats bliver anerkendt, selvom den kun har været at gøre det, jeg føler, jeg burde gøre. Og så er jeg lykkelig for at vores forening på den måde kommer i fokus."

Publiceret 10 April 2012 08:00