22-årige Mads Lønnberg er født og opvokset i Birkerød og bor i dag på Nørrebro. Men hans kæmpe lager af nødder er placeret her i hans gamle værelse hos forældrene i Birkerød.

22-årige Mads Lønnberg er født og opvokset i Birkerød og bor i dag på Nørrebro. Men hans kæmpe lager af nødder er placeret her i hans gamle værelse hos forældrene i Birkerød.

Nøddesælgeren fra Birkerød

I en alder af blot 22 år er Mads Lønnberg sprunget ud som iværksætter med webshoppen Nødebazaren.dk, hvortil han importerer nødder fra fjerne egne

Af
Anne Dahl Kristensen

Plakaterne og skoletasken er fjernet fra Mads Lønnbergs teenageværelse hos forældrene i villaen i Birkerød. I stedet er det gamle værelse i dag fyldt med nødder. Masser af nødder. Mads Lønnberg har nemlig importeret ikke mindre end 4,4 ton nødder hjem fra blandt andet Sydamerika, som han sælger i sin nye webshop "Nøddebazaren.dk".
Ideen fik han under sit sabbatår efter studentereksamen, hvor han under en længere udenlandsrejse besøgte Sydamerika.
"Der smagte jeg en masse god mad og heriblandt nødder. Jeg undrede mig over, hvor stor forskel der var i kvaliteten sammenlignet med dem, man kan købe herhjemme. For det første var de dobbelt så store, og for det andet smagte de bare af meget mere, og det samme var i øvrigt tilfældet med rosinerne," fortæller Mads Lønnberg.

Sin egen chef

Den stille undren udviklede sig efterfølgende til en decideret forretningsplan, som altså nu er mundet ud i webshoppen. Imens kammeraterne begyndte på diverse uddannelser, var der intet i Mads, der kriblede for at komme tilbage til bøgerne. Tværtimod.
"Jeg har altid gerne ville være min egen chef, og allerede i folkeskolen begyndte jeg at blive lidt skoletræt. Jeg er ikke typen, der trives med at stå op hver dag og møde på arbejde klokken 8. Jeg kan godt lide at arbejde om natten, og jeg vil gerne styre mine egne arbejdstider," fortæller den unge iværksætter.
Ønsket om selvstændighed kombineret med ideen om nøddeimporten gjorde, at den unge mand begyndte at undersøge alverdens love, paragraffer, punktafgifter, toldregler, html-koder til opbygning af hjemmesiden og så videre. Og efter flere måneders intensivt arbejde var han i marts 2013 klar til at gå i luften med Nøddebazaren.dk

Foruden at stable sin egen forretning på benene kæmper Mads Lønnberg også en politisk kamp om at få fjernet de ubehandlede nødder fra chokoladeafgiftsloven. Foto: Anne Dahl Kristensen

Foruden at stable sin egen forretning på benene kæmper Mads Lønnberg også en politisk kamp om at få fjernet de ubehandlede nødder fra chokoladeafgiftsloven. Foto: Anne Dahl Kristensen

Et hul i markedet

I dag ruller ordrene løbende ind, og alt hvad Mads Lønnberg tjener, bliver sparet op, så han senere kan købe eksempelvis en pakkemaskine, nye partier af nødder og lignende hjem. Foreløbig klarer han selv alle funktioner i firmaet med hjælp fra sin familie, som giver en hånd med at pakke ordre og lignende. Og indtil videre har ideen vist sig at være holdbar.
"Der var mange, som grinte af min ide i begyndelsen. Alle tænkte, at det var for nemt og for simpelt bare at handle med nødder. Men jeg undersøgte markedet, og jeg kunne konstatere, at der ikke findes lignende kreative spillere på netop det område. I hvert fald ikke, når det gælder sunde og ubehandlede nødder i en kvalitet, som ikke findes i et normalt supermarked," fortæller Mads Lønnberg.
Ideen er nemlig, at den unge iværksætter vil tilbyde den sunde snack, og det er lykkes ham at indgå flere partnerskaber med eksempelvis Københavns Triatlonklub og Paleo Danmark.

Kampen om den sunde nød

Midt i forretningseventyret kæmper den unge iværksætter derfor også samtidig en politisk kamp. Han undrer sig i den grad over, at de ubehandlede nødder, der af flere sundhedseksperter betegnes som sunde, er indbefattet af den samme punktafgift som chokolade. Det koster med andre ord 27 kroner i afgift hver gang, Mads Lønnberg køber et kilo ubehandlede nødder hjem, og selv bolsjer og konfekt er ifølge iværksætteren billigere i afgift.
I sin frustration satte Mads Lønnberg gang i en underskriftsindsamling, ligesom han flere gange har skrevet til Fødevareministeriet om dette punkt.
Ifølge Mads Lønnberg har alt arbejdet som iværksætter foreløbig lært ham mere, end han selv tror på, han ville have lært på skolebænken. I øjeblikket er han i færd med at udvide sortimentet i webshoppen, og han håber, at han med tiden kan få råd til at ansætte en medarbejder og udvide forretningen yderligere.
Læs mere på www.noddebazaren.dk eller på butikkens Facebook-side.

Publiceret 06 May 2013 00:00

SENESTE TV