Kæmpe havål landet i Vedbæk Havn

En havål på 21 kg blev trukket i land i Vedbæk mandag

Af
Anders Bruhn Kristensen

Mandag middag blev en 21 kg tung havål hevet op fra kutteren Jamik og op på land i Vedbæk Havn. Den enorme fisk blev fanget i Øresund om morgenen af erhvervsfiskerne Max og Jesper.


Fiskeekspert ved Zoologisk Museum Henrik Carl forklarer, at fangsten er ganske usædvanlig på disse kanter.
"Et forsigtigt gæt er, at vi kender mellem 10 og 15 havål i den danske del af Øresund. Det sker med mange års mellemrum, at der bliver fanget havål i Øresund, så det må siges at være noget helt særligt," siger han og oplyser, at havålen er mere normal i andre danske farvande.

"Svineheldigt"

Henrik Carl fortæller dog, at det stadig er meget sjældent, at der bliver fanget havål i dansk farvand. Det skyldes ikke mindst, at fiskenet ikke egner sig til at fange ål med, og derfor var det også yderst heldigt, at de to erhvervsfiskere fik ålen i nettet mandag morgen.
"Det var svineheldigt. Det lignede en meget tyk hun, der var tykkere end normalt og derfor kunne passe i maskestørrelsen. Men det var virkelig usædvanligt heldigt, og der er ikke ret mange fiskere med redskaber, der kan tilbageholde den slags fisk," forklarer Henrik Carl og pointerer, at havålene normalt holder til på havbunden eller i skjulesteder som skibsvrag eller stenrev.
Havålen blev holdt i live i forbindelse med fangsten og er nu overdraget til Øresundsakvariet i Helsingør, hvor man vil forsøge at holde den i live, så kommende gæster kan se den store håvål ved selvsyn.

Ifølge Henrik Carl kan havål blive over 100 kg store, men mandagens gigantiske havål i Øresund er dog kun overgået af en ål, der strandede ved Rungsted for 70 år siden, ifølge Fiskeatlas.

Publiceret 08 April 2014 00:00

SENESTE TV