Veninderne Stine Marie Nielsen (tv) og Charlotte Wieth-Klitgaard (th) kender alt til en fyldt kalender. De har begge fuldtidsarbejde, mand og børn, men har altså alligevel fundet tid til at skrive to bøger.

Veninderne Stine Marie Nielsen (tv) og Charlotte Wieth-Klitgaard (th) kender alt til en fyldt kalender. De har begge fuldtidsarbejde, mand og børn, men har altså alligevel fundet tid til at skrive to bøger.

Få styr på din tid og få overskud

Veninderne Charlotte Wieth-Klitgaard og Stine Marie Nielsen udgiver ny bog med værktøjer til at administrere sin tid bedre

Af
Anne Dahl Kristensen

"Skal der både være klapvogn og karriere, ja, så er der måske ikke tid til spinning og spa."
Sådan lyder et af budskaberne i Charlotte Wieth-Klitgaard og Stine Maria Nielsens nye bog "Har du Tid". Og budskabet ramte plet hos undertegnede.
Som forholdsvis nybagt mor til en datter på 10 måneder har jeg rigeligt at se til. Langt mere end jeg nogensinde havde drømt om, inden den lille guldklump meldte sin ankomst. At få job, husholdning, fritid og sundhed til at gå op i en højere enhed er et puslespil med flere brikker, end jeg ofte kan administrere.
For jeg vil det hele. Jeg vil være en god og nærværende mor. Jeg vil gøre det godt på job. Jeg vil have tid til mine venner. Og jeg vil have tid til at pleje mig selv, lave sund mad og hoppe på spinning-cyklen med håb om snart at kunne vinke farvel til de ekstra graviditetskilo. Og jeg er formentlig ikke den eneste, der har det på den måde.
Men er det realistisk at presse alle ambitionerne ind i kalenderen på samme tid?

Valg og fravalg

Ifølge de to forfattere er svaret for de fleste formentlig nej. Og netop derfor har de skrevet bogen 'Har du Tid' i et forsøg på at få folk som mig til at tage aktivt stilling til vores tid.
Ved at prioritere sin tid og ikke mindst at turde tage fravalgene, kan man ifølge de to nemlig skabe overskud til at nå de mål, som virkelig betyder noget. Men først er man nødt til at gøre op med sig selv, om det er karrieren, vægttabet eller de hjemmebagte boller, der står højest på ønskelisten.
"Du er jo et typisk eksempel på rigtig mange af os danskere i øjeblikket. Debatten om pressede familier kører for fulde drøn, og vi mener ikke nødvendigvis, løsningen ligger i at arbejde mindre. Vi tror på, at man kommer langt ved i første omgang at reflektere over, hvad ens situation betyder for ens tid," fortæller Charlotte Wieth-Klitgaard, der bor i Birkerød.
"Det kræver bevidste handlinger at få tid. Tilbuddene i samfundet ændrer sig jo ikke, fordi din livssituation gør det. Når man står som nybagte forældre, er det måske ekstra vigtigt at forholde sig til aftalerne i kalenderen og spørge sig selv, om hver enkelt aftale er noget man skal, bør eller har lyst til," tilføjer Stine Marie Nielsen, der bor i Lyngby.

Balance i kalenderen

Et af bogens budskaber er også, at mindre kan gøre det. Er der forældremøde i børnehaven, er det måske ikke nødvendigt at begge forældre tager af sted. Og vil man gerne dyrke motion, kan mindre end et maraton også skabe resultater. Det vigtigste er ifølge de to, at kalenderen ikke kun byder på pligt-aftaler, men at der er balance mellem pligt og fornøjelse.
'Har du Tid' er den anden bog fra makkerparret. De har tidligere udgivet bogen "Sæt dit rod på plads", og det seneste bogudspil er tænkt som en praktisk håndbog, som kan bruges derhjemme og på job. Uanset hvor bogen bruges, præsenterer den metoder til at omdanne spildtid til kvalitetstid. For selvom tiden kan føles knap, er der ifølge de to forfattere ofte dyrebare minutter og timer at hente, når overspringshandlinger og de velkendte pleaser-aftaler kasseres.
"Vi håber, at bogen kan hjælpe folk med at reflektere over, hvad det egentlig er, vi bruger vores tid på. For ofte er det altså vores egen skyld, hvis vi føler os presset i vores privatliv. Vi bestemmer selv, hvad vi vil bruge tiden på, og man skal ikke lade sig fange af alle mulige ting, som man tænker, man bør og skal. Det kan godt være, at din nabo løber maraton, men hvis du bedst kan lide at sidde i sofaen og strikke, så gør det," fortæller Charlotte Wieth-Klitgaard.
Som de også beskriver i bogen, så kan man ikke ændre antallet af timer i døgnet, men man kan ændre måden, som vi bruger timerne på og dermed skabe en bedre balance.

Har du tid?

Udkom i januar

Forlag: People"sPress

160 sider

Vejl. pris: 199,95

Om forfatterne
Charlotte Wieth-Klitgaard er uddannet Cand.polit. Og arbejder som beskæftigelschef i Rudersdal Kommune. Hun lever i en fusionsfamilie med mand og fem børn i Birkerød. 


Stine Marie Nielsen er BA og korrespondent i tysk og engelsk og arbejder som lærer. Hun er desuden uddannet feng-shui rådgiver og zoneterapeut. Hun bor med mand og to børn i Lyngby.

Publiceret 09 March 2015 11:00