Skolelærere:

Tag ansvar for folkeskolen

Danmarks Lærerforening har i et brev bedt lokalpolitikerne tage ansvar for folkeskolen. Men hvad mener DLF selv er løsningen ?

Af
Thomas Schiermacher

Den lokale afdeling af Danmarks Lærerforening har for nylig sendt et opråb til politikerne i Rudersdal.
Budskabet er klart. Folkeskolen er ramt af store besparelser. I alt er der et hul i kassen på 19. mio ifølge DLF-Rudersdal. Det skriver fagforeningens lokalformand Marianne Toftgaard i et brev til Børne- og Skoleudvalget. I telefonen uddyber Marianne Toftgaard sine bekymringer for fremtidens folkeskole i Rudersdal.
”Det er penge, der skal findes fra nu og så i skoleåret 17-18;” siger hun,
Nogle af pengene kommer fra underskud på skolerne, andre fra puljer, der udløber, faldende elevtal og flere elever med behov for specialundervisning udenfor kommunen
”Det er skolerne selv, der skal finde dem på budgettet. Det vi spørger om, er 'Hvad skal vi gøre for at få det til at løbe rundt,” siger Marianne Toftgaard. At skolelederne allerede er begyndt at skære i udgifterne har man mærket blandt lærerforeningens medlemmer. Ifølge Marianne Toftgaard er der allerede afskediget fem lærere på Vangeboskolen, to på Skovlyskolen og en på både Trørødskolen og Toftevangskolen. Ni i alt. Men reelt vil der forsvinde mange flere lærere fra de tolv skoler i kommunen.
”Det er ikke sikkert, der kommer flere fyringer på skolerne. Men vi forventer, at der i snit med opsigelser og lærere, der går på pension og vikarstillinger, der ikke genbesættes kommer til at forsvinde mellem 25 – 30 lærer-stillinger. Det frygter vi. Det er jo lønninger, der er den største omkostning på skolernes budgetter og her man kan spare de største summer,” siger formanden for DLF-Rudersdal.
At der skal være færre lærere til færre elever er ikke det, der vækker bekymring. Men udviklingen, med en udsultet folkeskole, hvor tilbuddets kvalitet er ringere end alternativerne er sagens kerne, hvis man spørger Marianne Toftgaard.
”Vi sparer alle vegne i kommunen. Jeg synes man skal diskutere, hvor man skal spare. Man kunne overveje andre prioriteringer. Vi kan kun give lokalpolitikerne ret i, at sparekravene kommer andre steder fra. Det er da træls med den udligningsaftale, der gør at vi skal af med store beløb til andre kommuner, men man kunne måske overveje at hæve kommuneskatten, selv om noget af det bliver udlignet igen. Ellers må man omprioritere og så kan man spørge lokalt om politikerne har prioriteret skolerne så højt som de kan og bør?,” siger hun.
”Vi er jo ikke på landsplan dem med hverken færrest eller flest penge. Og vi har en virkelig god folkeskole i Rudersdal Kommune. Men vi har jo forældre, der let kan sende deres børn på privatskole, og det skal vi prøve at dæmme op for ved at have en god folkeskole. Vi skal helst derhen, hvor privatskoler er et aktivt tilvalg, og ikke et fravalg af folkeskolen,” siger Marianne Toftgaard.

Tilfreds med svaret

Marianne Toftgaard er glad for, at hun og lærernes opråb er hørt af udvalgsmedlemmerne i Børne- og Skoleudvalget.
”Det er et godt svar: politikerne har vedtaget mange sparebudgetter, men denne gang tager de meget tydeligt ansvar. Jeg konstaterer som fagforening at de ikke lover nogen penge. Men jeg ser det som en invitation til mere samarbejde og selvfølgelig håber jeg der følger penge med. Nu starter budgetforhandlingerne for næste år snart og der er sikkert politikere, der gerne vil markere, hvad de mener at der skal ske med folkeskolen i Rudersdal i fremtiden,” siger DLF-formanden.

null

Publiceret 16 March 2017 11:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV