Dyrlægens bord:

Når kæledyret kaster op

Af
Af Pia Vaaben

fagdyrlæge Bistrup Dyreklinik

Rigtigt mange katte- og hundeejere er jævnligt ude for, at deres kæledyr kaster op. Hvornår er det alvorligt? Hvornår er det blot en naturlig reaktion, hvor mavesækken tømmer sig for uønsket indhold?
Opkast defineres som en kraftfuld udtømning af mavesækken og evt. indholdet af den forreste del af tyndtarmen. Hoste, som ender i opspyt, er eksempelvis ikke opkastning.
Opkast kan forekomme som følge en lang række forskellige årsager:
Kostændringer, forædning, indtagelse af fordærvet foder, foderallergi, infektioner i mavetarmkanalen, mavesår, fremmedlegemer, tarmslyng m.fl.
Også sygdomme uden for mavetarmkanalen kan resultere i opkast, eksempelvis køresyge, nyresvigt, leversvigt, sygdom i bugspytkirtlen, epilepsi, forgiftning m.fl.

Tarmene gik i stå

Felix, en dejlig sort hankat på cirka et år, begyndte pludseligt at kaste op. I begyndelsen kastede Felix alt sit foder op, til sidst var det blot slim. Felix's opkast havde kun stået på et døgns tid, og forinden havde han været meget livlig og fræk, som sådan en ungkat normalt er.
Felix blev undersøgt, ved tryk på maven gjorde han modstand, det var forbundet med smerte. Hans bughule blev røntgenfotograferet, det var tydeligt, at hans tarme var gået i stå. Efter yderligere tre timer blev Felix igen fotograferet, og konklusionen var fortsat lammelse af tarmfunktionen.
I en sådan situation er det nærliggende at tro, der var tale om et fremmedlegeme i tarmen, som blokerede for fordøjelsen - specielt fordi Felix lever som en indendørskat.
Næste dag blev Felix indlagt til operation, og efter åbning til bughulen var det relativt let at finde den del af tarmen, hvor der ganske rigtig sad et fremmedlegeme - en lille plasticknap, som ikke var mulig at se på røntgenoptagelserne.

Spiste en handske

Også Goran, en ung rottweiler på otte måneder, begyndte akut at kaste op og havde tillige besvær med at komme af med afføringen. På sin luftetur en mandag aften fik Goran opsnuset en handske, og inden ejer kunne forhindre det, havde Goran slugt den. Dagen efter havde han kastet lidt op, og deri havde været lidt 'handskestump' at spore.
Goran blev undersøgt, også han havde smerte ved tryk i maveregionen og på røntgenoptagelserne kunne man se at der lå ”noget” i mavesækken som ikke var foder.
Da fremmedlegemet her lå i mavesækken, fik Goran en injektion med et brækmiddel, hvilket efter ganske kort tid resulterede i kvittering af handske i en ikke længere brugbar udgave, samt en hund med et ret så fortørnet udtryk.
Brækmidlet til hund er meget effektivt, og det er udmattende for hunden at komme igennem serien af opkastninger, der følger med denne behandling.

Hurtig indgriben

Fællesnævner for disse to patienters vellykkede behandlinger er hurtig indgriben fra ejerne. Når der er tale om fremmedlegeme, er tiden afgørende.
Det er en udfordring at vurdere, hvornår opkastningen skyldes noget relativt uskyldigt, som ikke sjældent ses hos katte efter indtagelse af mus eller andet bytte, hårboller - og hvornår det er af afgørende vigtighed hurtigt at indlede en undersøgelse og behandling.
Konklusionen er derfor, at man må tage bestik af sin hunds eller kats opførsel og søge råd og vejledning, hvis hunden eller katten viser symptomer på mere end blot en forbigående opkast.

Publiceret 20 March 2017 21:45

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Rudersdal Avis
SENESTE TV