Kom tørskoet gennem Bøllemosen

Bøllemosen i Jægersborg Hegn har et særligt plante- og dyreliv. Nu kan du opleve det på nærmeste hold - uden at få sok

Af
Thomas Schiermacher

Bøllemosen ligger inde i Jægersborg Hegn lidt inde i skoven bag Rungsted Station. Mosen ligger som en ø midt i bøgeskoven og både dyre- og planteliv er noget helt særligt og sjældent. Der for har Naturstyrelsen anlagt en gangbro med små platforme, der giver skovgængere mulighed for at opleve mosen og komme tørskoet gennem skovturen. Og den nye oplevelsesbro i Bøllemosen, der officielt blev indviet mandag d. 8. maj har også et andet formål.
Det fortæller Stella Blichfeldt, der er friluftskoordinator i Naturstyrelsen.
“Der er den sidegevinst, at, hængesækken ikke bliver trampet ned. Plantelivet i mosen er sårbart og der vokser planter, som har tilpasset sig de helt særlige livsbetingelser, det sure mosevand byder,” siger hun.
Man kan finde masser af sjældne planter og spændende dyr i mosen.
Der vokser både blåbær, ribs og kærmyse og mellem planterne er der stålorm, snoge og Skorpionstæger.

Bøller i mosen

Bøllemosen har heddet sådan i mange år. Navnet har den fået fra planten Mose-Bølle. Men Stalla Blickfelt har en anden historie om, hvordan Men Bøllemosen også har smittet af på sproget og givet os et ord, som alle bruger nu om dage.
“I gamle dage var der en gruppe unge, der sloges på de lokale værtshuse og lavede ballade i nærområdet. Dem begyndte man at kalder 'bøller', fordi de holdt til her i mosen,” fortæller hun.

En del af større projekt

Projektet med gangbroen over Bøllemosen er et naturbeskyttelsesprojekt. For ud over at sikre skovgængere tørskoet passage over hængeposen, så slipper de sarte planter og dyr også for støvletramp og det skulle gerne sikre, at den unikke natur i mosen får lov at leve og vokse i fred.
“Men gangbroen er altså også en gevinst for dem, der er lidt usikre på benene og med de platforme og bænke, der er lavet giver vi også skoler og børnehaverbedre muligheder for at fiske og studere dyre- og planteliv herude,” siger hun.

Står på stolper

Gangbroen står på metalstolper, der er banket ned i gennem mose- og skovbund. Nogle steder meget langt ned.
“Nogle steder måtte entreprenøren Hede Danmark banke stolperne 20 meter ned i jorden, før grunden var fast nok til at bære broen,” fortæller Stella Blichfeldt. Gangbroen er lavet af egeplanker, der er lagt på lærketræ, der igen hviler på metalstolperne. i alt har det kostet 1,2 millioner kroner.
Gangbroen er en del af et større projekt som Naturstyrelsen, Rudersdal Kommune, DSB og Banedanmark er en del af. Samarbejdspartnerne vil have renoveret pladsen foran den smukke gamle stationsbygning i Skodsborg, etablere naturlegeplads, bedre skiltning og opstille motions- og skovtursfaciliteter til skovens gæster.

“Vi er i gang med at søge fonde og håber at projektets kommende etaper snart kan sættes i gang,” siger Stella Blichfeldt.

Publiceret 12 May 2017 12:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV