Børn påsatte brand i Vedbæk

I en nedrivningsmoden ejendom i Vedbæk satte mindst tre børn torsdag aften ild til en bunke affald. Branden blev slukket og børnene

Af
Thomas Schiermacher

Sirenerne lød i området omkring den gamle forsvarskommando i Vedbæk torsdag aften, da Brandvæsnet rykkede ud til en alarm.
To drenge og en pige i alderen 12-13 år havde leget med ild omkring klokken 21.30. Børnene var gået hen til den gamle forsvarskommandobygning, bedre kendt som 'ottetallet' og havde antændt noget affald. Den leg med ilden gik galt og Brandvæsenet måtte rykke ud og slukke branden, mens politiet rykkede ud til et par alvorlige samtaler med børnenes forældre.
Bygningen er hårdt plaget og præget af hærværk og entreprenørens indhegning af den nedrivningsmodne ejendom er flere steder gennembrudt, ligesom der fredag, da Rudersdal Avis udforskede området stod en dør åben ind til selv bygningen.


Opråb fra lokal


I facebookgruppen '2950 Vedbæk' har Lars Hetmar lavet et langt opslag - en opsang- til forældre, bygherre og børn i området. Han er nærmeste nabo til bygningen og vred over, at 'ottetallet' er forvandlet til ungdomsklub for områdets unge. 
Han overværede brandvæsenets indsats.
“Det er en, der bor i området, der opdager branden og som kan se flammer derinde. Manden kommer flyvende og parkerer nærmest inde i hækken, og min hustru og jeg går ud og så hører vi sirenerne og brandvæsenet kommer,” fortæller Lars Hetmar i telefonen. 
Brandvæsnet får relativt hurtigt styr på situationen og da de er ved at pakke sammen udvikler det hele sig. 
“Da Brandvæsenet har fået slukket branden kommer der pludselig en bil med en mor og hendes 10-11 årige dreng. 'Er der brand derinde? Min søn tror, han ved hvem det er,' siger hun. Han havde hørt en gruppe drenge sige, at de havde tændt ild oppe ved Ottetallet. Det var angiveligt en gruppe, der så vidt vi ved er udskolingsbørn fra Vedbæk Skoles 7., 8., og 9 klasser,” siger han. 
Det stemmer helt overens med de oplevelser han og hustruen tidligere har haft med unge der befandt sig på det afspærrede område ved 'Ottetallet'. 
“Min hustru og jeg bor ganske tæt på Ottetallet. I de tre år vi har boet der har vi flere gange oplevet, at unge kommer der og går rundt inde i bygningen. Inden for de seneste tre år er der smadret og lavet graffiti og vandaliseret inde Der har også tidligere været forsøgt at tænde bål derinde. Det er virkelig taget til, efter at skolesommerferien gik i gang. 
“Min kone har smidt børn væk deroppe fra når de smadrede ruder og alle mulige ting. Min kone har råbt til dem, at det skulle de ikke. ”Så råber de bare af hende og kalder hende alt muligt',” fortæller den frustrede nabo til byggepladsen, der synes stedet trækker mange unge til. Så mange at det minder om en klub for områdets unge.
“De kommer fra området. Når man er heldig at løbe nogen af dem op, og spørger til, hvorfor de gør det, så siger de, at de keder sig. Vi er selvfølgelig bange for hvad der sker med vores hus, men det handler også om at forældrene skal være opmærksomme på, hvad deres børn laver. De går ikke kun ned på skaterbanen og så lige op og 'kigge på Ottetallet' - de mødes og smadrer vinduer, tænder bål og så videre i Ottetallet, det tænker forældrene nok ikke over,” siger han med slet skjult appel til forældrene om at hanke lidt op i deres børn og finde ud af, hvad de går og laver.


Bygherren må gøre noget

Lars Hetmar håber at der bliver gjort noget ved det problem han over tre år har set eskalere i området. 
“Hvis nogen ikke gør noget så bliver det en vild sommer derovre. Det ville være godt, at der blev lagt pres på Bonava, så de gør noget ved det. Vi håber snart de river det ned. Men vi frygter det tager lang tid. De kunne eventuelt sætte vagter på derovre, så man får lidt hjælp til at holde børnene væk fra bygningen,” siger han.
Hos Bonava, der har købt jorden og bygningerne for at udvikle et boligområde, er man klar over at der er et problem og de blev underrettet om hændelsen med de unge brandstiftere af myndighederne. Og kommunikationschef Dorte Andersen har også være i dialog med Lars Hetmar.
“Det handler om at vi skal skabe tryghed for beboerne. Det er en forladt bygning og vi undersøger hvad vi kan gøre, så beboerne kan være trygge mens bygningen står. Vi tager det meget alvorligt og lige nu og her er vi ved at undersøge hvad vi kan gøre,” siger hun til Rudersdal Avis.
Hvilke løsning der her og nu er undersøger bygge firmaet, men på sigt er løsningen lige for, omend den ikke er let. Nedrivning. 
“Vi er ved at gøre planerne færdige for, hvordan nedrivningen skal forløbe, men at der ikke endnu er en fastlagt dato. Det er jo en forurenet bygning, der for skal vi være meget grundige og indhente de rigtige tilladelser mv.,” siger hun.

Publiceret 08 July 2017 07:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Rudersdal Avis
SENESTE TV