Ny sushi-mand i Birkerød:

Mere fisk, mindre ris

Erfaren Sushi-restauratør har åbnet en ny takeaway-butik i gamle lokaler - lige på Birkerød Hovedgade

Af
Af Julie Bülow

Med stabil hånd fileterer Thea Sok en agurk i papirtynde skiver, siden skærer han den i milimetertynde strimler. Så er de klar til tage plads i en af de mange forskellige 'maki-ruller' på menuen hos nyåbnede Saito Sushi.
Thea Sok har boet i Danmark i 21 år, og i de 18 år har han lavet Sushi. Han kom nemlig i lære hos en japansk sushikok i København, der lærte ham alt han vidste, efterfulgt af et kursus i USA - og siden startede cambodianske Thea Sok sin egen sushirestaurant i Helsingør.

Fra Helsingør til Birkerød

Efter to gode år i Helsingør måtte han dog sælge restauranten, da hans nyfødte søn blev alvorligt syg. Siden er sønnen blevet rask, og Thea Sok drev da også i flere år restaurant i Hørsholm. Men nu skal det være Birkerød.
“Birkerød er et rigtig dejligt område, og der er et godt liv i gaden. Og nu hvor butikken ligger her, så vil jeg også rigtig gerne flytte her op sammen med min søn,” fortæller Thea Sok, som lige nu bor i Søborg med sin 6-årige søn. Han har overtaget lokalerne fra Deluxe Sushi, der lå i nr. 47 før.

Thea Sok viser anretningen frem foran restauranten.Foto: Julie Bülow

Thea Sok viser anretningen frem foran restauranten.Foto: Julie Bülow

Fisken skal være iskold

Thea Sok har lagt agurkestrimlerne på køl. Nu skal fisken forberedes. Med et digitalt måleinstrument tjekker han temperaturen på fisken.
“Når vi får fisk leveret, så må det ikke være over 2 grader. Hvis det er, så går det retur til leverandøren. Den laks vi har her den er 0,9 grader. Når vi får det, så filetterer vi det og fryser det i tre døgn. Så er vi helt sikre på, at fisken er i orden,” siger han, mens han løfter låget af ristønden. Det er næste punkt på dagsordenen, inden Thea Sok er klar til at lave nigiri, sashimi og maki'er.
Det er noget nær en videnskab at koge de perfekte ris, og ifølge Thea Sok, så kan man godt afsætte tre måneder til at lære det helt rigtigt.
“Når risen har stået, så måler vi PH værdien,” siger han, og vasker sine hænder for måske 20. gang mens vi taler. Det er vigtigt med hygiejne, når maden er rå, smiler han.
Med endnu et måleinstrument tjekker han sine ris. Der er eddike i, og det er derfor de skal tjekkes på surhedsgraden. Værdien skal helst ligge mellem 4 og 4,5. Thea Soks ris er lige præcis 4,3 og det betyder, at de er godkendt.

Garnituren er næsten det vigtigste, når sushien skal serveres. På disse fine fiskehapsere er der blandt andet fordelt både lime, flyvefiskerogn, syltede rødløg, teryakisovs og forårsløg. Foto: Julie Bülow

Garnituren er næsten det vigtigste, når sushien skal serveres. På disse fine fiskehapsere er der blandt andet fordelt både lime, flyvefiskerogn, syltede rødløg, teryakisovs og forårsløg. Foto: Julie Bülow

Kunsten er garniture

På en lille sushimåtte i bambus lægger han plasticfilm. Det er vigtigt, når man laver 'uromaki' dem der har vrangen ud med ris på oversiden, siger han. Ellers klistrer risene fast i bambussen. Han tager en god håndfuld ris fra tønden og flader det ud så det ligger som et tæppe over måtten. Så kommer det tynde ark med tang og så agurk og dybtstegte rejer. Med et fast håndelag har han formet det hele sammen i en smuk rulle, der nu skal skæres i passende bidder og serveres. Til anretningen tager han også i et hurtigt snuptag en lille håndfuld ris, som han former i hypnotiserende bevægelser og lægger laks oven på. På den næste flamberet tun og flamberet laks og endnu en med ebi. De er dog ikke færdige endnu, selv om de står på snorlige rækker på den lille tallerken. Der skal alskens garniture på før de er helt rigtige, forklarer han.
Saito Sushi åbnede 26. juli og er klar til at byde nye og gamle shushi-kunder velkommen i butikken. www.saitosushi.dk

Publiceret 09 August 2017 10:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV