Det mener partierne om kommunens budget

Vi bringer her et kort uddrag af partiernes budgettaler. Og der er optimisme at spore flere steder

Af
Anne Dahl Kristensen

Kenneth Birkholm, Konservative:
“Kort sagt. De penge, der er, skal primært skabe ro. Ro på børneområdet, ro på skoleområdet og ro på ældreområdet. På alle tre områder er der i de seneste år gennemført store besparelser. Besparelser, som der stadig arbejdes med. Vi skal derfor hjælpe alle tre områder. Det kan være ved konkrete tilbagekøb, eller ved at afsætte puljer til enkelte områder. (...) Vi er således realistiske omkring mulighederne i årets budget. Men vi har forventninger om, at den nye kommunalbestyrelse ifører sig arbejdstøjet, udfordrer vanlig praksis og vender hver en sten.”

Kenneth Birkholm, Konservative: “Kort sagt. De penge, der er, skal primært skabe ro. Ro på børneområdet, ro på skoleområdet og ro på ældreområdet. På alle tre områder er der i de seneste år gennemført store besparelser. Besparelser, som der stadig arbejdes med. Vi skal derfor hjælpe alle tre områder. Det kan være ved konkrete tilbagekøb, eller ved at afsætte puljer til enkelte områder. (...) Vi er således realistiske omkring mulighederne i årets budget. Men vi har forventninger om, at den nye kommunalbestyrelse ifører sig arbejdstøjet, udfordrer vanlig praksis og vender hver en sten.”

Elisabeth Ildal, Liberal Alliance:
“Den samlede konklusion er jo, at til trods for flere hundrede millioner i øgede skattebetalinger for kommunens borgere, er der ikke en krone tilbage til egneserviceforbedringer. Får vi ikke flere penge at bruge af, må vi prøve at bruge dem vi har, klogere. Heldigvis rummer Rudersdal Kommune rigtig mange kompetencer, som vi opmærksomt skal bringe i spil, det være sig borgere som kommune. Kan vi få bragt disse i spil, er jeg overbevist om, at vi fortsat har et kæmpe uudnyttet potentiale.”

Elisabeth Ildal, Liberal Alliance: “Den samlede konklusion er jo, at til trods for flere hundrede millioner i øgede skattebetalinger for kommunens borgere, er der ikke en krone tilbage til egneserviceforbedringer. Får vi ikke flere penge at bruge af, må vi prøve at bruge dem vi har, klogere. Heldigvis rummer Rudersdal Kommune rigtig mange kompetencer, som vi opmærksomt skal bringe i spil, det være sig borgere som kommune. Kan vi få bragt disse i spil, er jeg overbevist om, at vi fortsat har et kæmpe uudnyttet potentiale.”

Axel Bredsdorff, Lokallisten:
“Da vi sidste år vedtog bugettet for 2017-2020 blev der udtrykt en fælles forståelse fra budgetpartiernes side om, at såfremt der ved budgetlægningen 2018-2020 viste sig mulighed for at tilbageføre nogle af de mest ubehagelige tilpasninger, skulle disse muligheder udnyttes. Dét er fortsat Lokallistens opfattelse, ikke mindst nu, hvor det fremlagte budgetforslag peger på en begrænset, men dog synlig rummelighed. (...) Og Lokallistens prioriteringer vil i år være skoleområdet, børneområdet og familie/børneområdet.”

Axel Bredsdorff, Lokallisten: “Da vi sidste år vedtog bugettet for 2017-2020 blev der udtrykt en fælles forståelse fra budgetpartiernes side om, at såfremt der ved budgetlægningen 2018-2020 viste sig mulighed for at tilbageføre nogle af de mest ubehagelige tilpasninger, skulle disse muligheder udnyttes. Dét er fortsat Lokallistens opfattelse, ikke mindst nu, hvor det fremlagte budgetforslag peger på en begrænset, men dog synlig rummelighed. (...) Og Lokallistens prioriteringer vil i år være skoleområdet, børneområdet og familie/børneområdet.”

Khristine Thrane, Socialdemokratiet:
“Socialdemokratiet er glade for at se, at det går den rigtige vej med økonomien i kommunen, og at der ikke er nye besparelser i år. Når det er sagt, skal vi huske, at der stadig er flere store besparelser, der blev lagt ind i budgettet sidste år, og som stadig ikke er effektueret. (...) Det gode er, at der for en gangs skyld faktisk er luft i servicerammen. Vi kan altså godt bruge flere penge på service, end der er lagt op til i budgettet, og derfor foreslår vi en skattestigning.”

Khristine Thrane, Socialdemokratiet: “Socialdemokratiet er glade for at se, at det går den rigtige vej med økonomien i kommunen, og at der ikke er nye besparelser i år. Når det er sagt, skal vi huske, at der stadig er flere store besparelser, der blev lagt ind i budgettet sidste år, og som stadig ikke er effektueret. (...) Det gode er, at der for en gangs skyld faktisk er luft i servicerammen. Vi kan altså godt bruge flere penge på service, end der er lagt op til i budgettet, og derfor foreslår vi en skattestigning.”

Court Møller, Radikale Venstre:
“Sidste års forfærdelige budget med store nedskæringer er afløst af et budget, der skabet os et meget beskedent råderum. Desværre er der fortsat ikke ordentlig balance i budgettet. (... Så Radikale Venstres forslag er, at vi nu får lavet et kommunalt kompromis, hvor vi lægger låg på besparelserne og ikke implementerer nye besparelser i de kommende to år, indtil vi har set effekten af de allerede vedtagne besparelser og ændringer. (...) Det betyder også, at vi går til budgetforhandlingerne med en målsætning om, at vi udnytter vores serviceramme, så langt som det er muligt.”

Court Møller, Radikale Venstre: “Sidste års forfærdelige budget med store nedskæringer er afløst af et budget, der skabet os et meget beskedent råderum. Desværre er der fortsat ikke ordentlig balance i budgettet. (... Så Radikale Venstres forslag er, at vi nu får lavet et kommunalt kompromis, hvor vi lægger låg på besparelserne og ikke implementerer nye besparelser i de kommende to år, indtil vi har set effekten af de allerede vedtagne besparelser og ændringer. (...) Det betyder også, at vi går til budgetforhandlingerne med en målsætning om, at vi udnytter vores serviceramme, så langt som det er muligt.”

Jacob Jensen, Enhedslisten:
“De fleste partier har i pressen erklæret, at det budgetforslag, vi nu har til behandling, ser lysere ud end de tidligere år. Det kan vi i Enhedslisten ikke se. (...) De fleste partier fortæller om deres bekymring for børnene og deres skolegang. I Enhedslisten forstår vi ikke, hvordan de samme partier kan kalde et budget med så store nedskæringer på området for lysere end de tidligere år. (...) Vi finder det absolut nødvendigt at øge skatten for at sikre, at budgettet ikke bare kommer til at dreje sig om nedskæringer på velfærden.”

Jacob Jensen, Enhedslisten: “De fleste partier har i pressen erklæret, at det budgetforslag, vi nu har til behandling, ser lysere ud end de tidligere år. Det kan vi i Enhedslisten ikke se. (...) De fleste partier fortæller om deres bekymring for børnene og deres skolegang. I Enhedslisten forstår vi ikke, hvordan de samme partier kan kalde et budget med så store nedskæringer på området for lysere end de tidligere år. (...) Vi finder det absolut nødvendigt at øge skatten for at sikre, at budgettet ikke bare kommer til at dreje sig om nedskæringer på velfærden.”

Erik Gissel, Dansk Folkeparti:
Rudersdal Kommunes budget for perioden 2017-2020 var påvirket af store udgifter påført af udefra kommende omstændigheder. Budgettet for 2018-2021 har ikke helt de samme krav, men det betyder dog ikke, at vi kan opfylde alt det, vi gerne ville. Dansk Folkeparti ser gerne, at vi kan tage en drøftelse om muligheden af at annullere nogle af de besparelser, som endnu ikke er gennemført på ældre- skole- og børneområdet.

Erik Gissel, Dansk Folkeparti: Rudersdal Kommunes budget for perioden 2017-2020 var påvirket af store udgifter påført af udefra kommende omstændigheder. Budgettet for 2018-2021 har ikke helt de samme krav, men det betyder dog ikke, at vi kan opfylde alt det, vi gerne ville. Dansk Folkeparti ser gerne, at vi kan tage en drøftelse om muligheden af at annullere nogle af de besparelser, som endnu ikke er gennemført på ældre- skole- og børneområdet.

null

Publiceret 07 September 2017 11:30

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV