Skimmelsvamp ødelagde alt for Joan

Hun har fået taget tusindvis af blodprøver, er blevet skældt ud af udlejeren. Men efter årelang kamp er Joan Gyring endelig på vej ud af skimmelbefængt lejlighed. Men hun har mistet alle sine ejendele

Af
Thomas Schiermacher

Det runger når man taler i den tomme stue, hvor Joan engang havde sin møbler. Lejligheden er helt tom, bortset fra en enkelt madras, meget få møbler og et par poser med tøj. Nu har hun kun det der kan være i plastikposerne og i seks flyttekasser, der er opmagasineret. Alt andet har hun smidt ud. For lejligheden, der er en ud af seks i ejendommen Marievej 6 i Vedbæk er voldsomt angrebet af skimmelsvamp. Faktisk så meget, at man ikke må bo i lejligheden. Det slog kommunalbestyrelsen fast på mødet 30. aug, hvor Axel Bredsdorf (Lok.), formand for Byplanudvalget, fremlagde sagen for kollegerne, der alle stemte for at give udlejeren endnu en kort frist på en måned til at istandsætte af lejligheden. Ellers bliver den kondemneret.
Allerede 23. maj krævede kommunen første gang at udleren skulle renovere lejligheden. Uden effekt.

Blev mere og mere syg

Forud er gået flere år, hvor Joan Gyring levet i en lejlighed med skimmelsvamp uden at vide det. Det har ændret hendes liv og det mærker man tydeligt, når man taler med hende.
”Jeg har fået taget tusindvis af blodprøver. Jeg har været så syg, at jeg har været i hjertescanner, fået foretaget undersøgelser af tarmsystem og været til et utal af specialister. Det har stået på i mere end et år. Hvad har det ikke kostet samfundet? I stedet skulle man fra myndighedernes side have reageret meget hurtigere på problemet,” siger Joan.

Joan Gyring har kæmpet med sygdom længe.Nu glæder hun sig til at flytte væk fra Marievej 6. Foto:Thomas Schiermacher

Joan Gyring har kæmpet med sygdom længe.Nu glæder hun sig til at flytte væk fra Marievej 6. Foto:Thomas Schiermacher

Det skulle have været godt

Det skulle ellers have været så godt. Joan havde tidligere boet til leje på Marievej, men flyttede. Hun savnede stedet og ringede til udlejeren og bad om, at blive kontaktet, hvis der blev en lejlighed ledig. Det blev der og Joan flyttede ind på 2. sal. Men lykken varer ikke evigt.
”Det begyndte med, at der var en mærkelig lugt. Det blev værre og værre. Mit tøj lugtede og jeg blev endda kaldt ind på kontoret, der hvor jeg dengang arbejdede, hvor de sagde, at jeg lugtede. Det var meget ydmygende, for jeg er altid gået meget op i at være velsoigneret,” siger Joan.
I lejligheden var der en stor brun plet på gulvet i stuen og lugten i lejligheden tog til og Joan fik det værre. Hun blev svimmel og utilpas og endte med selv at undersøge lejligheden for skimmelsvamp.
Joan kontaktede udlejer Preben Hydeskov, der selv bor i opgangen og har sit navn og flere af sine selskabers navne på postkassen. Han kiggede på skaderne, en mente ikke der var skimmel.Alligevel indvilligede han i at købe en test. Hvad den viste fik Joan aldrig at vide.
En dag i forløbet løb Prebens Hydeskov temperament af med ham. ”Han råbte af mig. 'Du har skimmelsvamp på hjernen',” fortæller hun.
Hverken Huslejenævnet eller Rudersdal Kommune var til hjælp i sagen, så Joan besluttede at tage sagen i egen hånd.
Hun hyrede selskabet Orbicon, der er eksperter i at teste indeklima. En dyr undersøgelse, der koster mere end 2.800 kr. men det fik sat skub i tingene.
”Den dag resultaterne kom af testen fra Orbicon viste den, at der var massiv forekomst af skimmelsvamp i lejligheden.Så kørte jeg sammen med en veninde ned på kommunen med reultaterne og så tog de endelig fat. Bagefter skrev jeg til samtlige kommunalbestyrelsens medlemmer og så skete der lidt,” fortæller hun
Seruminstitutet konstaterer, at Joan har 'forhøjede værdier', som det hedder af skimmel i blodet. Det er det hun er blevet syg af.
”Der åndede jeg lettet op, for det var bevis på at jeg ikke var tosset, men at jeg var blevet syg af at bo i lejligheden,” siger Joan.

Det er denne ejendom på Marievej i Vedbæk, hvor flere lejligheder er angrebet af skimmel. Foto: Thomas Schiermacher

Det er denne ejendom på Marievej i Vedbæk, hvor flere lejligheder er angrebet af skimmel. Foto: Thomas Schiermacher

Udlejer får lang snor

Men selv om der kom skred i tingene efter hun selv fik undersøgt skimmelplagen i lejligheden og tog fat i politikerne er Joan stadig ikke tilfreds med den behandling hun har fået.
”Det er forkasteligt, at der skal gå så længe. Der er gået måneder og det er en forfærdelig situation jeg er i,” siger hun.
Efter hun rundsendte sin klage til kommunalbestyrelsen er hun rykket op som nr. 1 på akutlisten. Det betyder, at så snart der er en ledig lejebolig i Rudersdal, så går den til Joan. Og hun har brug for den, for de sidste fem måneder har hun sovet hos venner og bekendte, været på ferie og har kun i yderste nødstilfælde opholdt sig i den svamperamte lejlighed.
”Når jeg er her i Vedbæk, så sidder jeg for det meste på en bænk nede ved vandet og læser. Jeg bliver syg af at være i lejligheden,” siger hun.
Joan venter spændt på besked om en ledig lejlighed, Men hun er trist over hele sagen.
“Det er nærmest som en sorg. Jeg har smidt alle mine ejendele ud og skal starte helt forfra med at bygge et hjem op,” siger hun.
Selv om hun glæder sig til at få en ny lejlighed er hun spændt på, hvad der venter hende.
“Jeg håber på at kunne starte forfra et sted, hvor jeg ikke bliver syg,” siger hun.

Underboen angrebet

Om vi hører mere til svampeangreb i ejendommen på Marievej i Vedbæk er uvist. Men ifølge kommunalbestyrelsens dagsorden har endnu en lejer henvendt sig med skimmelproblemer. Det er underboen Hanne Krüger. Hun er bange for at skulle igennem en sag, der ligner Joan Gyrings.
”Jeg frygter, at skulle igennem det samme forløb som min overbo har været,” siger hun i en mail.
Rudersdal Avis har kontaktet ejeren af Marievej 6, Preben Hydetoft. Han vil ikke udtale sig til artiklen.

Publiceret 14 September 2017 11:30

SENESTE TV