Valgdebat for unge uden stemmeret

Der var ikke meget stemmefiskeri og valgflæsk på Dronninggårdskolen, da de yngste kandidater til kommunalvalget alle stillede op til debat

Af
Thomas Schiermacher

Der var linet op til traditionel debat. Ordstyreren tog spørgsmål fra salen, men for en gangs skyld handlede debatten ikke om udligning og grundskyld og rengøring til ældre. Den handlede om 'synlig læring og lange skoledag, busser til fritidsaktiviteter og om, hvad man som ung og barn selv kan gøre for at påvirke de forhold, man bliver påvirket af.
Debatten påDronninggårdskolen var arrangeret som en del af undervisningen, og senere på måneden, 29. november, skal eleverne til stemmeurnerne og efterligne de voksne, når de skal til valg.
Efter debatten stillede de fem kandidater sig op med skilte og brochurer, klar til at tale med de unge. Christoffer Buster Reinhardt fra Konservative er meget populær - han har nemlig tyggegummi som en del af sit kampagnemateriale.
To af dem, der skal stemme og som var tilstede, da de fem unge KV-kandidater stillede op, var Marie Esbjerg og Signe Bie Larsen, begge 9. klasseelever på skolen, og de styrede begge hen til Alexander Skytte Jensen, der repræsenterer Alternativet i Rudersdal. Pigerne ville gerne have mere konkret viden inden skolevalget.
“Det er fedt, at Alternativet går op i klima. Jeg spurgte til, hvad de vil gøre for at Rudersdal Kommune skal blive mere 'grøn',” sagde Marie efter snakken med Alternativets kandidat.
Veninden Signe havde spurgt i samme boldgade og ville også vide mere om 'det grønne':
“Jeg ville gerne vide mere om miljø, og hvad man kan gøre med el-biler i kommunen og den slags. Han var meget konkret. Da jeg spurgte til bilfrie dage, forklarede han, at det nok er en god idé, men at det er svært at gennemføre herude, hvor folk jo kører langt på arbejde.”
Noget tyder på, at Alternativets kandidat har gjort det godt, for de to piger virker som om de ved, hvor deres kryds skal sættes. De svarer begge “ja” til spørgsmålet om Alternativet får deres stemme.

En skov af hænder røg i vejret på spørgsmål om, hvor mange der var med i forening eller klub.

En skov af hænder røg i vejret på spørgsmål om, hvor mange der var med i forening eller klub.

Demokrati og dannelse

Selv om tyggegummiet er populært, er der rundt om alle kandidaterne børn, der stimler sammen for at stille spørgsmål. Socialdemokratiets Daniel Povlsen forklarer, at der kommer to ting ud af det.
“Det handler om demokratisk dannelse. Det er det, vi giver videre. Og så er det også en mulighed for os, for at 'øve' os,” siger han.
 
 
#RudersdalKV17 

Alternativets Alexander Skytte jensen i dialog med elever.

Alternativets Alexander Skytte jensen i dialog med elever.

null

Publiceret 14 November 2017 08:30

SENESTE TV