Formænd for politiske udvalg i Rudersdal har udsigt til lønstigning

Der er lagt op til højere vederlag til udvalgsformændene. Sagen afgøres i kommunalbestyrelsen onsdag

Af
Thomas Schiermacher

Der er gået to uger efter kommunalvalget, og på et kommende ekstraordinært møde i kommunalbestyrelsen er en del af kostitueringensaftalen på programmet. Mest kontroversielt er en lønstigning til de nyudpegede udvalgsformænd. Her skal der stemmes om, hvorvidt de skal have mere i vederlag for arbejdet. Og eftersom det er en del af kostitueringsaftalen er der noget, der tyder på, det bliver muligt at få flertal.
Men det betyder ikke, at alle synes det er en god idé. Mona Madsen fra Lokallisten har sendt redaktionen et læserbrev, som kan læses andetsteds i avisen. Heri lufter hun sin utilfredshed med den idé. Efterfølgende uddyber hun:
“Udvalgsformændene steg omkring 10.000 årligt fra januar i år, og det syntes jeg var okay. Men så kommer der - to uger efter valget - forslag om en fem gange større stigning, som vil koste kommunen 600.000 kr. Hvis det hele tiden har været borgmesterens plan, burde det jo have været med i budgetforhandlingerne,” siger hun.
Mona Madsen mener, at man skulle have været åben omkring, hvad man ville. Så kunne man have taget det med i budgetforhandlingerne og diskuteret det i debatten op til det nyligt overståede kommunalvalg. For, hvor meget skal man have for sit frivillige, politiske arbejde?

“Jeg anerkender, at formændene gør et stort arbejde, men i forhold til andre frivillige i vores samfund er de faktisk ret godt lønnet i forvejen,” siger hun

Uenig Ive

Den samlede pulje til vederlagsstigningen er ifølge dagsordenen 600.000 kr. Det omfatter flere penge til samtlige udvalgsformænd.
Borgmester Jens Ive mener, at det kun er rimeligt. Egentlig blev vederlaget sat op, da borgmesterens løn tidligere på året blev reguleret ved lov, men dengang valgte kommunalbestyrelsen i Rudersdal ikke at effektuere den stigning og i stedet udskyde beslutningen til en ny kommunalbestyrelse var på plads. Og det er så det, der nu sker, hvis den nye kommunalbestyrelse er altså stemmer for forslaget om at bevillige flere penge til udvalgsformændene.
“Dengang (i januar red) besluttede vi at en ny kommunalbestyrelse skulle tage sig af det spørgsmål. Vi aftalte, at det skulle være en del af konstitueringsaftalen efter valget. Havde vi gjort det som en del af budgetforhandlingerne, så havde det været den gamle kommunalbestyrelse, der skulle træffe beslutningen og det mente vi ikke var rimeligt,” siger Jens Ive.
Han mener desuden, at det er på sin plads at honorere udvalgsformændene.
“Er det unfair, at det reguleres efter nye takster? Der var uenighed dengang, men jeg synes det er rimeligt. Jeg synes de arbejder hårdt,” siger han.

Flere ændringer på vej

Det er ikke kun lønstigninger, der er på vej til kommunalbestyrelsen. en anden ændring er størrelsen på det magtfulde Økonomiudvalg. Her skærer man ned i bemandingen og går fra ni til syv medlemmer.
“Vi har før været syv og det er an passende størrelse, “ siger Jens Ive.
De to partier, der mister et sæde er Dansk folkeparti, der skulle have siddet med ved bordet, men som bekendt røg ud af kommunalbestyrelsen og Ventre, der i det større udvalg havde et ekstra mandat i udvalget. Det har man ikke mere.
“Det var sådan det gik op i konstituering. Nu forankres arbejdet omkring udvalgsformændene og så borgmesteren,” siger Jens Ive.
Den tredje forandring der kan være på vej er mere usikker. På dagsordenen er det foreslået, at der skal indkaldes stedfortrædere til alle afbud i kommunalbestyrelsen. I dag er det kun i tilfælde af planlagt fravær over en måned. Altså typisk barselsorlov eller langtidssygemeldinger.
På det punkt er Jens Ive selv splittet.
“Jeg havde gerne set, at det var noget der skulle meldes 14 dage før. Men det er svært at få igennem. Ulempen er at det kan være svært at sætte sig ind i noget man bliver indkaldt til dagen før. Derfor er jeg ikke helt afklaret på det punkt endnu,” siger han og fortsætter. “Men nu er der lagt op til at vi tager en debat om det.”

Publiceret 05 December 2017 11:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV