Jesper får flygtninge involveret i foreningslivet:

“Det giver noget igen, når man gør en forskel”

Jesper Tvermoes er indstillet til Kulturministerens Idrætspris for sit frivillige arbejde med at integrere flygtninge gennem tennis

Af
Thomas Schiermacher

Jesper Tvermoes er et fyrtårn i Birkerød Tennisklub. Han har været med altid og formand ad flere omgange. Og det er også som formand og fyrtårn at Jesper Tvermoes har startet sit seneste projekt i klubben, nemlig 'Flygtningetennis'. Her kommer en stadig større flok flygtninge hver lørdag til tennisbanerne i Birkerød for at spille tennis. Og det er for arbejdet med at integrere flygtninge i dansk foreningsliv at Jesper er indstillet til Kulturministerens Idrætspris.
”Jeg har i mange år ment, at vi i Danmark behandler flygtningene for dårligt. Vi gør ikke nok, og vi gør det ikke godt nok, når det gælder flygtninge. Og da der pludselig kom mange flygtninge til Rudersdal tænkte jeg. ”Hvad kan jeg gøre. Hvad kan klubben gøre?” Så jeg foreslog bestyrelsen, at vi gav flygtningene et års gratis kontingent og hjalp dem med udstyr og træning, og på den måde indviede dem i dansk foreningsliv,” fortæller han.
”Det tyggede bestyrelsen på og sagde: 'Ok. Hvis du selv står for det.'”
Og som sagt, så gjort. Idéen blev ført ud i livet, og Jesper sjakrede frivillige trænere og fik klubbens medlemmer til at donere udstyr til de nye medlemmer. Efterfølgende tog han på tur til Venligboerne og Frivilligcentret for at finde flygtninge, der ville spille tennis.

Sagesløse ofre

I dag er der omtrent 40 flygtninge, der spiller tennis om lørdagen i Birkerød. Godt hjulpet af et stærkt hold af frivillige trænere, understreger Jesper Tvermoes.
Men i begyndelsen var fremmødet noget mindre.
”Jeg fik fat i et par sagesløse syrere, der gerne ville prøve at spille. Issam og Ayman. De havde aldrig spillet tennis, men de havde spillet bordtennis, og de havde boldøje og god fysik, og så var vi i gang,” siger Jesper.
Vi sidder i klubbens mødelokale og taler om Jespers engagement i klubben og flygtningetennisprojektet. Det handler om integration, og den del er sværere end man regner med. For selv om flygtningene kommer om lørdagen og er inviteret til jul, halloween og standerhejsning, deltager de ikke så meget i klublivet.
”De er inviteret. Og der er enkelte, der kommer. Men de voksne er ikke så gode til dansk,” fortæller Jesper.
”Børnene er bedre og lærer meget hurtigt, fordi de er sammen med andre børn, der taler dansk. Og det er det, jeg synes er det vigtigste, når vi taler integration. At de lærer at tale dansk,” siger han.
Det er ikke kun flygtning-ene, der har gavn af at tale dansk og dyrke motion. Jesper indrømmer gerne, at der også er noget i det for ham personligt.
”Flygtningene er glade for at komme her, og de morer sig og nyder det. Og jeg synes også selv, at jeg gør noget godt. Jeg bliver glad, når de er glade, og når de små kommer, får man kram og smil, og de siger: 'Jeg vil spille med dig,'” siger han.

Sidste lørdag forevigede Jesper Tvermoes de fremmødte til flygtningetennis. Et stærkt hold. Foto: Jesper Tvermoes

Sidste lørdag forevigede Jesper Tvermoes de fremmødte til flygtningetennis. Et stærkt hold. Foto: Jesper Tvermoes

Nye initiativer

At der skal noget til for at følge med Jesper Tvermoes kan man ikke være i tvivl om. Engagementet lyser ud af ham, og nu hvor flygtningetennis er en succes, skal der ske noget mere.
“Vi arbejder på at få nogle af de yngste flygtningespillere med til almindelig træning,” siger han.
Og så forestiller han sig, at klubben skal lave et arrangement, hvor flygtninge laver mad i klubben til alle medlemmerne. Det handler nemlig også om integration.
”Flygtningene hygger sig sammen, men vi vil gerne have at alle medlemmerne skal hygge sig sammen. Vi skal være bedre til at invitere flygtninge ind og tage dem med. Vi har jo alle sammen travlt. Men vi burde gøre det noget mere. Sætte os ned og lære hinanden at kende,” siger han.
Apropos travlt. Jesper var, inden han gik på pension, advokat gennem hele sit arbejdsliv og sluttede karrieren som partner i en stor advokatvirksomhed. Og han har både børn og børnebørn - og en hang til at spille bridge. Men selv uden arbejde er der nok at se til.
”Jeg tænker nogen gange, hvordan jeg havde tid til at gå på arbejde, før jeg blev pensioneret,” siger han.
Kåringen af modtageren af Kulturministerens Idrætspris finder sted mandag 11. december. Vi krydser fingre for Jesper Tvermoes, der gerne vil have, at vi også husker at nævne de 12 hjælpetrænere og frivillige, der også er med til at gøre Flygtningetennis muligt i Birkerød Tennisklub. Det er hermed gjort.

Sådan lyder indstillingen:

Jesper Tvermoes 

Formanden for Birkerød Tennisklub, Jesper Tvermoes, er en sand ildsjæl. Tvermoes har siden 2015 arbejdet med at integrere flygtninge i det danske foreningsliv. Sammen med 10-12 andre frivillige underviser Jesper hver lørdag flygtninge i tennis. Det startede med to spillere og nu træner mere end 40 flygtninge tennis, mens de lærer dansk og etablerer et netværk i Danmark.

Publiceret 07 December 2017 10:30

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV