Formand:

Offentlig transport er en akilleshæl

Bustrafikken er ikke højeste prioritet i Rudersdal. Men formanden for Miljø- og Teknikudvalget lover, at man vil se på problemerne

Af
Thomas Schiermacher

”Det er træls, hvis der ikke er sammenhæng i bus- og togtrafikken, for det er brandærgerligt, hvis man ikke når toget på grund af nogle få minutters busforsinkelse.”
Sådan siger Court Møller (R) om kritikken af den offentlige bustrafik, som blev fremført af Tine Brandt fra Vedbæk i et debatindlæg i Rudersdal Avis.
”Det er en akilleshæl i kommunen at få sammenhæng i den offentlige transport,” medgiver den genvalgte formand for Miljø- og Teknikudvalget i Rudersdal Kommune, Court Møller.
Gerner Nielsen, formand for Ældresagen i Rudersdal er enig i, at busforbindelserne ikke er optimale. Hans medlemmer har talt om problemer med at komme til Kulturcenter Mariehøj, og under valgkampen påpegede flere ældre på et debatmøde, at busbetjeningen af aktivitetscentret Rønnebærhus lod en del tilbage at ønske. 

På det møde lovede borgmester Jens Ive (v), at tage problematikken op efter valget.
”Jeg ved, at der er et problem på Mariehøjcentret. Før var der en bus på Mariehøj, der stoppede lige ud for døren, men det er der ikke mere. Det er selvfølgelig et problem for de dårligt gående. Det diskuterede vi under valgkampen. Men der får vi jo at vide, at det ikke er noget kommunen alene bestemmer,” siger Gerner Nielsen.
Det har han ret i. Der er kommunens ønsker til busdrift og der er økonomien og der er udbyderen Movia. Og selv om der kun er tre brikker i puslespillet, så kan det være svært at få dem til at passe sammen.
”Det er ikke et problem, som vi kan løse lige her og nu. Det kan lade sig gøre, men det tager lang tid og det er ret besværligt” siger Court Møller.
Processen er sådan, at man allerede her i begyndelsen af 2018 indgiver sine ønsker til buslinjer for 2019 til Movia, der så regner på priser og tider og sender et tilbud retur til kommunen. Og i begyndelsen af efteråret lægger man sig så fast på, hvordan og hvor busserne skal køre.
Som det er nu er der eksempelvis ingen busser der stopper foran Rønnebærhus og Mariehøjcentret. Begge steder, der bruges af mange af kommunens ældre. Det medgiver Court Møller er en ting, der bør kigges på.
”Både Rønnebærhus og Mariehøjcentret har pointer omkring busservice. Jeg synes man ser, at der er mange busser i Kongevejskrydset. Måske kunne de lægges lidt om der, så de kørte forbi Rønnebærhus,” siger Court Møller.
”Det skal vi kigge på og det beder jeg forvaltningen om at gøre. Men det er ikke noget, hvor vi bare kan sige: 'Det gør vi.' Det skal passe alle steder og hvis man justerer et sted, så går det ud over noget et andet sted,” siger han.

Samme beløb, ringere service

Court Møller siger, at udgifterne til offentlig transport er de samme som tidligere. For tre år siden måtte man skære i udgiften, men siden er niveauet fastholdt. Serviceforringelserne skyldes at prisen for bustransporten stiger. Og når kommunalbestyrelsen ikke sætter flere penge af i samme takt som Movia hæver priserne, så skyldes det politiske prioriteringer. Offentlig transport er ikke en topprioritet.
”Vi har bla. tidligere sparet på linje 194 og det gav en ringere service, men det var nødvendigt. Priserne for kollektiv transport stiger. Det er en generel tendens, der gælder i hele landet,” siger Court Møller og fortsætter:
”Vi bruger de samme penge, som vi har gjort længe på offentlig transport og der er en politisk konsensus omkring at prioritere kerneydelser, altså børn, unge og ældre. Man kan sige, at det er et valg mellem det ene og det andet og vi kan ikke gøre alle tilfredse. Vi har ikke flere penge.”
Den offentlige transport og ændrede linjeføringer er altså ikke noget man skal sætte næsen op efter i indeværende år, hvis man hører til dem, der er afhængig af bus og tog for at komme til og fra arbejde eller uddannelse. Men måske er der håb i 2019 for brugere på Rønnebærhus og Mariehøjcentret.

Publiceret 04 January 2018 11:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV