75 år blandt ure, guld og sølv

Birkerøds ældste forretning kan torsdag 11. januar fejre 75 års jubilæum

Af
Anne Dahl Kristensen

“Vi må indrømme, at det er med en vis stolthed, at vi nu runder de 75 år,” fortæller Anette Madsen, som i dag er tredje genaretion og direktør for A. Madsen Guld-Sølv & Ure på Birkerød Hovedgade.
Stoltheden er helt berettiget. Det er de færreste små, familiedrevne virksomheder, der når helt til atombrylluppet, som det er tilfældet med A. Madsen. Butikken er i dag Birkerøds ældste, og den er kendt af mange borgere i byen. Igennem 75 år er der blevet repareret ure og solgt smykker fra lokalet i Birkerød Hovedgade, som flere gange har ændret sig. Forretningen er nemlig udvidet adskillige gange igennem årene, og i det hele taget har familien formået at styre forretningen igennem flere op- og nedgangstider. Midlet har været den gode service, fokus på kvalitet og en pæn portion flid. Alt det, som var udgangspunktet, da Anette Madsens bedstefar i sin tid åbnede butikken.
“Vi har altid værnet om bedstefars ånd, som gik på at give god service, at der er tid til at tale med kunderne, og at alle er velkommen her i butikken, fortæller Anette Madsen.

Krise blev til succes

Lige fra begyndelsen har butikkens indehaver da også haft udfordrende vilkår at arbejde under. A. Madsen Guld-Sølv & Ure blev nemlig grundlagt tilbage i 1943, midt under 2. Verdenskrig. Dengang var der ikke midler til at købe nye ure blandt den lokale befolkning, og det var samtidig også umuligt at skaffe nye ure hjem.
Trods udfordrende vilkår lykkedes det dengang parret Alfred og Zara Madsen at skabe en solid urmagerforretning. Efterfølgende valgte parrets ene søn Bent Madsen at gå i faderens fodspor og uddanne sig til urmager. I første omgang fik han arbejde i ur-afdelingen i Magasin på Kongens Nytorv i København, men da hans far, Alfred, blev syg, rejste han hjem til Birkerød for at overtage butikken på Birkerød Hovedgade.
Det skete i samarbejde med hans bror Kjeld Madsen, som på daværende tidspunkt var ved at uddanne sig til optiker. Kjeld gjorde sin uddannelse færdig, og A. Madsen-butikken blev udvidet til butikslokalet ved siden af, hvorefter brødrene drev butikken på Birkerød Hovedgade som en delt urmager- guldsmed og optikerbutik.

Facaden var noget anderledes, da A.Madsen åbnede i 1943. Privatfoto

Facaden var noget anderledes, da A.Madsen åbnede i 1943. Privatfoto

Fra Alfred til Anette

I dag er optikerdelen solgt fra igen, det skete for 10 år siden, og Bent Madsen er officielt gået på pension for i stedet at koncentrere sig om sine kunstneriske projekter med at lave skulpturer i granit og bronze. Men Bents færdigheder inden for urmagerfaget, kan butikken ikke undvære, og derfor kommer han også fast hver fredag og hjælper til i butikken.
Selvom han datter Anette, egentlig gik med en plan om, at hun skulle være revisor, så er hun alligevel endt med at overtage butikken. Og meget belejligt passer butiksnavnet så igen på indehaveren.
“Det var nu ikke noget, vi valgte bevidst dengang, vi navngav Anette,” griner Bent Madsen.
Anette har da også allerede sat sit præg på butikken. Blandt andet står hun bag udvidelsen med den lille iscafé, der ligger i gården bag butikken.
“Det var egentlig bare et forsøg på at skabe lidt miljø og liv her i gaden. Nu stod garagelokalet der jo alligevel, så hvorfor ikke lave en iscafé,” fortæller hun.

Torsdag 11. januar er der 75 år siden, at Alfred Madsen åbnede urmagerforretningen A. Madsen på Birkerød Hovedgade. Foto: Privatfoto

Torsdag 11. januar er der 75 år siden, at Alfred Madsen åbnede urmagerforretningen A. Madsen på Birkerød Hovedgade. Foto: Privatfoto

Ringen sluttes

Årstiden egner sig ikke til is, når 75 års jubilæet skal fejres torsdag 11. januar. Til gengæld har butikken sat et andet projekt i søen. Bent Madsen har i forbindelse med jubilæet fået tegnet og produceret en særlig signaturring, som sælges i en kortere periode i butikken.
Derudover er der selvfølgelig arrangeret en reception på dagen fra kl. 15-19.
Alle er velkommen til at lægge vejen forbi og ønske tillykke.

null

Publiceret 09 January 2018 11:00

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV