Nytårskoncert bygger bro mellem generationer

Rudersdalsymfonikerne gør i år ekstra meget ud af deres nytårskoncert i et forsøg på at inddrage både børn og voksne i oplevelsen

Af
Anne Dahl Kristensen

Nytårskoncerter er for mange forbundet med den klassiske Strauss-musik og Champagnegaloppen. Men i år er Rudersdalsymfonikerne klar med et anderledes program, når de præsenterer deres nytårskoncert lørdag 13. januar på Kulturcenter Mariehøj. Her venter der nemlig en oplevelse for hele familien, når orkesteret opfører Prokofievs 'Peter og Ulven' samt Mussorgskijs 'Udstillingsbilleder'.
“Vi vil gerne lave en koncert, som taler til alle aldersklasser, og derfor er der heller ikke kun tale om en 100 procent klassisk koncert. Vi har fået Nis Bank-Mikkelsen som fortæller på 'Peter og Ulven', og han sørger for, at både børn og voksne kan leve sig ind i handlingen, imens man samtidig lytter til musikken,” fortæller Eva Heltberg fra Rudersdalsymfonikerne.
Skuespiller Nis Bank-Mikkelsen bliver ofte omtalt som 'manden med stemmen', og de fleste vil kunne genkende hans stemme fra diverse anledninger lige fra oplæsning af Blicher og Det Gamle Testamente til Rytteriet. Lørdag er han altså klar til at lede publikum igennem den musikalske fortælling på Kulturcenter Mariehøj.
Rudersdalsymfonikerne er et cirka 70 mand stort orkester. Det har rødder helt tilbage til 1954. En del af medlemmrene stammer blandt andet fra det musikalske miljø på Holte Gymnasium, og igennem årene har mange musikere taget deres første afsæt herfra til en karriere inden for musikken. Orkestret er kendt under to navne, nemlig Rudersdalsymfonikerne, når de optræder på hjemmebane i Rudersdal og Amatørsymfonikerne, når de optræder uden for kommunegrænsen. Orkestret afholder hvert år fire store koncerter.

Inviterer unge ind

Nytårskoncerten har været en fast tradition igennem de seneste år, og i den forbindelse er orkesterets samarbejde med Rudersdal Kommune blevet styrket. Det indebærer også, at de dygtige elever fra Rudersdal Musikskole kan medvirke. Og netop samarbejdet med de unge og udbredelsen af den klassiske musik til en bredere målgruppe er vigtigt for orkesteret.

Sanselig oplevelse

“Vi vil selvfølgelig gerne vække folks interesse for musikken så tidligt som muligt. Og derfor laver vi også et materiale, som taler til børn. For vi mener faktisk, at vi har en del at byde på. Både som tilhører af den musikalske oplevelse, men også i den følelse, der opstår, når man spiller sammen med andre i et orkester. Derfor er vi også meget begejstret for det nye ungdomssymfoniorkester, som er lavet på tværs af kommunerne, da vi håber, det kan blive bindeleddet mellem de unge i musikskolen og til os i et “rigtigt” orkester,” fortæller Eva Heltberg.
Har man lyst til at opleve Rudersdalsymfonikerne live er der adgang for alle til nytårskoncerten. Først fortæller Nis Bank-Mikkelsen historien om 'Peter og Ulven', imens musikken spiller historien. Det handler om at lytte til, hvorfor eventyrets personer er illustreret ved netop den musik, som optræder, og hvorfor hændelserne i eventyret fortælles med netop de musikalske lydbilleder, som er valgt. En fagot illustrerer eksempelvis bedstefaren i eventyret, den lille fugl fortælles med en fløjte, og anden er en obo.
Efterfølgende bydes der på Modest Mussorhskij 'udstillingsbilleder', som blev skrevet for klaver i 1874. Værket beskriver 10 billeder fra en maleriudstilling, som var arrangeret til minde om kunstneren og arkitekten Viktor Hartmann. Billederne er samtidig vist i den folder, som bliver udleveret ved koncerten.
I front for det hele står dirigent Kaare Hansen, som har dirigeret de fleste landsdelsorkestre og DR Radiosymfoniorkestret.

Hvor og hvornår?

  • Lørdag 13. januar kl. 15.00
  • Kulturcenter Mariehøj
  • Entre: 80 kr. Børn under 18 år er gratis. 
  • Billetter kan købes i døren og på hjemmesiden: amatørsymfonikerne.dk

Publiceret 10 January 2018 11:30

Rudersdal Avis nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Rudersdal Avis
SENESTE TV